En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
0 0 0000

Borcunu ödeyenler aftan yararlanabilir mi?



Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Borcunu ödeyenler aftan yararlanabilir mi?

2006 yılındaki aftan yararlandık ve 3 taksit yatıramadık. Bu nedenle yapılanmamız iptal oldu. 05.05.2008’de emekli olabilmek için borç tutarını faiziyle yatırdık. Şimdi af çıktı, biz paramızı geri alabilir miyiz? Emin Bedir

5763 sayılı Kanunla, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici 23’üncü ve 24’üncü maddeler eklenmiş ve yapılan düzenlemelerle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun birikmiş alacaklarına ödeme kolaylığı getirilmişti. Bu düzenlemede hem daha önce 5458 sayılı Kanunla borçlarını yapılandırıp ödeyemeyen işverenlere, hem de 31.03.2008 tarihine kadar önememiş prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilmişti.

5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçları yeniden yapılandırılanlardan, yeniden yapılandırma haklarını kaybetmiş olup, bilahare 5763 sayılı Kanundan önce kapsama giren bu borçlarının tamamını ödemiş olanların hakkında, 5510 sayılı Kanunun geçici 23’üncü maddesi hükmü gereğince ihya işleminin yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Yeniden yapılandırma haklarını kaybetmiş olanların yapılandırma anlaşmasının bozulduğu tarihten sonra yapmış oldukları ödemelerin, ihya işleminin yapılmasının ardından taksitlerin tümünü karşılaması ve bakiye tutar ortaya çıkması halinde, artan bu tutarlar ilgililere iade edilmeyeceği gibi, kapsama girmeyen borçlara da mahsup edilmeyecektir.

Dolayısıyla, okurumuzun, yapılandırma öncesinde ödemiş olduğu prim borçları nedeniyle bu yasadan yararlanması mümkün olmayacaktır.

Başvuruda son tarih

Başvuru tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre takip edilen özel sektör işverenleri ile resmi sektör işverenlerinin, 2008/Mart ve önceki ay/dönemlere ilişkin SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının peşin veya taksitle ödenebilmesi için, işyerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl/Devredilen SSK Sigorta Müdürlüğüne 28/7/2008 tarihine (dahil) kadar başvuru formu ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

**

Askerlik borçlanmasının faydası olur mu?

1963 doğumluyum ve SSK girişim 1982 olup, askerliğimi 1984 yılında yaptım. Askerliğimi ödersem emekliliğimi öne çeker mi? Halil Şahin

Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince, SSK kapsamında sigortalı olanlar, askerlikte er/erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını borçlanabilirler.

Sigortalıların veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde, her bir aylık borçlanma için asgari ücretin talep tarihin­deki tutarı üzerinden hesaplanacak yüzde 20 oranındaki (halen 127.74 YTL) malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri halinde borçlanma süreleri hizmetten sayılacaktır.

Borçlanma başvurusu yapıldıktan sonra ödemenin düzenli olarak yapılması gerekli değildir. Sigortalı taksitler halinde tutarı yatırabileceği gibi altıncı ayın sonuna doğru defaten ödenmesi durumunda da süresinde ödenmiş sayılmaktadır. Ancak, tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.

Altı ay içinde askerlik borçlanmasına ilişkin tutarın bir kısmının ödenmesi durumunda askerlik süresinin altı ay içinde ödenen miktarla orantılı bölümü geçerli sayılacaktır.

Askerlik borçlanması sonrasında, borçlanılan sürenin karşılığı olan gün sayısı sigortalının prim ödeme gün sayısına katılmaktadır. Örneğin, 18 ay askerlik borçlanması yapan sigortalının gün sayısı 549 gün artmaktadır. Ayrıca, askerlikten sonra ilk defa sigortalı olanlar da, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülecektir. Dolayısıyla, okurumuz Halil Şahin sigortalı olduktan sonra askerliğini yaptığı için başlangıç tarihi geriye gitmeyecek, sadece gün sayısı artacaktır. Askerlik borçlanması tutarı, sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesinden sonra (1 Ekim 2008) artacaktır. Örneğin, bugün 1 aylık askerlik borçlanması için 127.74 YTL ödenirken, 1 Ekim’den sonra yapılacak borçlanmalarda 1 aylık askerlik borçlanması için 204.38 YTL ödenecektir.



Bu yazı 9,170 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,052 µs