En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
27 Ekim 2014

Yurtdışında yaşayanın GSS borcu silinir



Yurtdışında yaşayanın GSS borcu silinir

 

 

İnternethaber.com

 

Londra’dan okurumuz Buğra Süsler soruyor: “2008 yılından beri üniversite eğitimi için İngiltere’de yaşıyorum. Halen de doktora eğitimime PhD candidate olarak Londra’da bir üniversitede devam etmekteyim. SGK’nın sitesinden kontrol ettim, bana 2012’den beri Sağlık Sigortası borcu çıkartılıyormuş. Durumu Türkiye’ye ailemin yanına tatile geldiğimde öğrendim. Ama ben Türkiye’de yaşamıyorum, hastaneye de İngiltere’de gidiyorum. Bu borcu sildirmemiz mümkün mü?”

Sayın okurumuz, sizin durumunuzda olan birçok vatandaşımız var. Özellikle Almanya’da ve diğer AB ülkelerinde yaşayan birçok vatandaşımız ikamet adresi değişikliklerini bildirmediklerinden ve bu nedenle de ikametleri halen Türkiye’de göründüğünden GSS borçlusu sayılıyorlar.

Bu şekilde SGK’nın sistemine giren vatandaşlar gelir testine girmedikleri için en üst dilim olan 270 küsür Liradan adlarına GSS borcu çıkartıldığını görerek şok oluyor.

Peki, yurtdışında oturan vatandaşlarımızın GSS primi ödemesi zorunlu mu, bu borçtan kurtulmaları mümkün mü? Ayrıntılı olarak açıklayalım.

GSS İkameti Türkiye’de Olanları Kapsıyor

Bilindiği üzere ülkemiz zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına 01.01.2012 tarihi itibariyle geçti.

GSS kapsamında herhangi bir sosyal güvence kapsamında olmayan istisnalar hariç tüm vatandaşlar ve yurtiçinde yerleşik yabancılar gelir testine girerek gelir durumlarına göre ya primleri devlet tarafından ödenmek suretiyle yahut da kendileri tarafından prim ödenmek suretiyle kapsama alındılar.

Öte yandan yeni GSS sistemi 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesi gereğince yalnızca vatandaşlardan ikameti yurt içinde olanları kapsamakta.

Başka bir deyişle yurtdışında yaşayan vatandaşların ne gelir testi yaptırmasına, ne prim ödemesine gerek bulunmuyor.

Adresini Yurtdışına Taşıyanların Durumu

Ancak sorun burada çözülmüyor…

Burada genel sağlık sigortalısı olarak prim ödeyen kişinin yurtdışına çıkması, geçici bir süre yurtdışında bulunması veya yurtdışına taşınması durumunda ne olacağı sorusu gündeme gelmekte.

Geçici olarak yurtdışına gidenlerin (iş, tatil vesaire nedenlerle) GSS sigortalılığı devam ediyor. Geçici süreyle gitmenin bir hafta ya da üç ay olması önemli değil, ikamet adresiniz Türkiye’de olduğu sürece durumunuz değişmiyor.

Ancak sürekli olarak yurtdışına taşınan, başka bir deyişle yurtdışında ikamet etmeye başlayan kişilerin durumları farklı.

Burada temel belirleyen adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı bulunan ikamet adresiniz. İkamet adresinizi taşıdığınızdan andan itibaren GSS kapsamından çıkıyorsunuz.

SGK, MERNİS sistemi üzerinden nüfus ve ikamet bilgilerini otomatik olarak aldığı için de sizin GSS’li olmanıza gerek kalmadığını görüyor.

Büyükelçilikten İkamet Yazısı Almak Gerek

Peki ya, yurtdışında ikamet ediyor olmasına rağmen Nüfus’taki (MERNİS’teki) ikamet adresini değiştirmeyenler ne olacak?

Bu gibi kişiler SGK sisteminde halen yurtiçinde oturuyor gibi görünmekte. Zira SGK gümrük ve kapılardaki giriş ve çıkışları bilmiyor.

Böyle olunca da kişi adına hem gelir testine başvurma zorunluluğu, hem de GSS prim borcu ödeme yükümlülüğü çıkıyor.

Yurtdışında iken bunu fark etmeyen vatandaşlar ülkemize gelip hastaneye başvurduklarında yahut da adlarına haciz çıkınca durumun farkına varabiliyor.

Oysa adlarına çıkartılan GSS borcu ikamet adreslerini yurtdışına taşımaları halinde silinmekte. Ancak bunun için yapmanız gerekenler var.

İkamet Yurtdışına Nasıl Taşınır?

Yurtdışında ikamet eden yahut ikametini yurtdışına taşıyan vatandaşların prim ödeme yükümlülüğünden kurtulmalarının yolu basit. İkamet adreslerini Nüfus Müdürlüklerine verecekleri form ile yurtdışına taşıdıkları tarih itibariyle zorunlu genel sağlık sigortası kapsamından çıkacaklar ve prim ödemek zorunda kalmayacaklar.

Bu işlem Nüfus Müdürlüklerine bizzat başvurarak olabileceği gibi vatandaşların internetten kolayca bulabilecekleri “Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu” ile posta yoluyla da yapılabiliyor.

Postanın adi posta olması halinde Nüfus idaresinin kayıtlarına girdiği tarih, iadeli taahhütlü ve APS ile gönderilmesi halinde ise posta gönderisinin mühür tarihi adres değişikliğini bildirim tarihi hüviyetinde. İadeli taahhütlü gönderilmesini tavsiye ediyoruz, kargo ile gönderim ayni işlevi görmüyor.

Geriye Dönük Borç Nasıl Sildirilir?

Peki, GSS reformunun gerçekleştirildiği 2012 yılının Ocak ayından beri bu işlemi gerçekleştirmemiş olan vatandaşlar adına çıkmış olan GSS borçları ne olacak?

Bu gibi durumda olan kişiler zaten ilk baştan beri GSS’li olmalarına gerek olmadığı için SGK’ya bir dilekçe ile başvurmaları halinde adlarına çıkan borç siliniyor.

Ancak SGK vatandaştan yurtdışında yaşamakta olduğunu belgelemesini istiyor.

Bunun için vatandaşın oturmakta olduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciğine (büyükelçilik veya konsolosluk) başvurarak anılan ülkede ikamet ettiğine dair ikamet belgesi alması gerekmekte.

Keza yurtdışındaki Eğitim ve Çalışma Ateşeliklerinden alınacak çalışma veya eğitim belgeleri, yurtdışındaki okullardan alınacak öğrenci belgeleri ve diplomalar ile pasaport giriş ve çıkış kayıtları da SGK’ya yurtdışında yaşadığınız ispat etmede yararlı olacaktır.

Adres Bildirimi Yapmak Kanunen Zorunludur

Son olarak, belirtmek gerekir ki 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre ikameti değişen bir kişinin bu değişikliğin meydana gelmesinden itibaren yirmi gün içerisinde bunu ilgili nüfus müdürlüğüne bildirmesi zorunlu.

Kanuna göre adres beyanı ile yükümlü kişi ve kurumlar yerleşim yeri adreslerine ilişkin değişiklikleri yirmi iş günü içinde ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmekle yükümlü.

Ancak yerleşim yeri adresine dayalı hizmet almak üzere herhangi bir resmî kuruma yapılan müracaatlarda adres değişikliğine ilişkin beyan, ilgilisi tarafından adres beyan formuna işlenerek nüfus müdürlüğüne gönderilmek üzere ilgili kuruma teslim edilebilir. Bu beyan formları ilgili kurumlarca en geç on iş günü içinde kurumun bulunduğu yerin ilçe nüfus müdürlüğüne gönderilmekte.

Bildirimi 20 gün içerisinde yapmayan kişiler ise idari para cezası ile karşılaşabiliyor.

---

Kıssadan Hisse


“İz bırakanlarla senin aranda basit bir fark var sadece. Onlar ömür boyu gayret ediyorlar; sen ömür boyu hayret ediyorsun.”


— Mehmet Akif Ersoy


--- 



Bu yazı 2,930 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,205 µs