En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Eşantiyonlarının gider kaydı ve KDV uygulaması



Eşantiyonlarının gider kaydı ve KDV uygulaması
|www.gazeteport.com| |17.07.2008|

 

Firmaların eşantiyon olarak dağıttıkları veya hediye olarak verdikleri malların gider kaydı ve alımında yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi verebilir misiniz?
Feyzullah Demiröz
Eşantiyon olarak dağıtımı yapılan ürünler genellikle, üzerlerinde firmaların kendilerini tanıtan unvan, işaret, logo, resim gibi unsurların yer aldığı ajanda, anahtarlık, takvim, kalem, sanat, vazo, kül tablası, şapka, fular, kravat, gömlek, tişört gibi ürünlerdir. Tamamen bedelsiz olarak gerçekleştirilen eşantiyon eşya dağıtımı genellikle reklam ve tanıtım amacıyla yapılmaktadır.
Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesinde, ticari kazancın tespitinde indirilecek giderler belirlenmiş, maddenin (1) numaralı bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, ticari kazancın safi tutarının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır. Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinin 2. fıkrasında ise, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Firmaların reklam, pazarlama, satış ve dağıtım giderleri ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan giderlerdendir.

Buna göre, işletmenin iktisadi faaliyetini yaygınlaştırmaya ve tanıtmaya yönelik olarak eşantiyon mallar verilmesi ayni pazarlama gideri niteliğinde bulunduğundan, bu mallara ait satın alma ya da imal giderleri gelir ve kurumlar vergisi yönünden safi kazancın tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınabilecektir. Ancak, bu şekilde dağıtımı yapılan eşantiyonların ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması gerekir. Aynı açıklamalar hediye olarak verilen mallar için de geçerlidir.

Belirtilen şekilde bedelsiz dağıtımı yapılan eşantiyon mallar için fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Bu mallar işletmeler tarafından stoklardan çıkarılarak, maliyet bedelleri  doğrudan gider olarak dikkate alınmalıdır. Kişisel görüşümüze göre, birim değeri yüksek olan eşantiyon malların gider kaydedilmesinde ileride herhangi bir sorunla karşılaşılmaması bakımından, bu malların kime, ne zaman ve ne amaçla verildiğinin işletmeler tarafından düzenlenecek bir tutanak (liste) ile tevsik edilmesinde yarar bulunmaktadır.
50 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde, mükelleflerin belirli dönemlerde özellikle dini bayramlarda ve yılbaşlarında kendi tanıtımlarını yapmak amacıyla herhangi bir bedel karşılığı olmaksızın teslim ettikleri (dağıttıkları) kalem, anahtarlık, ajanda, takvim vb. nitelikteki eşantiyon malların; ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması ve ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi halinde KDV’ye tabi olmayacağı açıklanmıştır. Buna göre, belirtilen şartlar çerçevesinde yapılan eşantiyon mal dağıtımları için KDV hesaplanması söz konusu değildir. Ayrıca, belirtilen şekilde dağıtılan eşantiyon malların bedelleri ayni pazarlama gideri olarak kabul edildiğinden, eşantiyon mallar nedeniyle yüklenilen KDV, indirim konusu yapılabilecektir.
 

Emekli aylığı alan eş ölen eşinden dolayı da dul aylığı alabilecek

SSK’dan emekli olmuş bir bayanın devlet memuru olan eşi ileride Emekli Sandığından emekli olursa ve bir süre sonra vefat ederse, eşi vefat eden bayan acaba her iki emekli maaşını da alabilir mi, yoksa hangi maaşı alabilir? Yeni yasada bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Yılmaz Elveren

Yeni sosyal güvenlik yasası (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) yürürlüğe girdikten sonra da şimdi olduğu gibi çalışan veya kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı alan eş, vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilecek.
Buna göre SSK’dan emekli olmuş bir bayanın ileride devlet memuru olan eşi Emekli Sandığından emekli olursa ve bir süre sonra vefat ederse, eşi vefat eden bayan hem kendi emekli aylığını hem vefat eşinden dolayı dul aylığı alabilecek.

 

Borcunu ödediği andan itibaren emekli aylığına hak kazanır

Nasıl mutlu oldum bilemezsiniz, çok sağ olun. İnsanlara yardımcı oluyorsunuz. Yıllar önce işi bozulan bir ağabeyimizin Bağ-Kur sorunu var. TC kimlik ve Bağ-Kur numarasını veriyorum. Sizden ricam bir baksanız, nasıldır bu ağabeyimizin durumu? Doğum tarihi 1945, 63 yaşında. İşe giriş tarihi 15.5.1969. 3,655 YTL borcu var.
Naci Öngör 

Ağabeyinizin Bağ-Kur kayıtlarında 26 yıl 7 ay 10 gün hizmet süresi ve 31.07.2008 itibariyle 3.715,16 YTL borcu gözüküyor.
Emekliliğe hak kazanmış. 5766 sayılı Kanunla getirilen af onun için bulunmaz nimet. 28 Temmuz 2008 tarihine kadar başvurup, ekonomik durumuna göre borcunu peşin veya taksitle ödesin. Borcunu ödediği andan itibaren emekli aylığına hak kazanır. 



Bu yazı 3,611 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,950 µs