En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
21 Nisan 2015

Gelişmişlik, dürüstlükle başlar



Gelişmişlik, dürüstlükle başlar

 

Dünya

 

Yerine göre

Bir grup gence liderlik konusunu anlatıyordum. Liderlik teorilerinin başlangıcı “Başarılı liderlerde acaba hangi nitelikler var? Ortak nitelikler nelerdir? ” araştırmalarına dayanır. Ben de konuya oradan girdim. Gençlere sordum. “İyi bir liderde bulunması gereken nitelikler neler olmalıdır?” Gençler nitelikleri peş peşe sıralamaya başladılar: Yön göstermeli. Gönlünü koymalı. Hitabeti güçlü olmalı vs.vs... Liste belli bir noktaya erişince, unuttuklarını sandığım bir niteliği ortaya çıkarmak isteyerek sordum: “Peki, bir lider dürüst olmalı mı?” Ben gençlerden koro halinde şöyle bir cevap bekliyordum “Elbette dürüst olmalı.” Ama şöyle bir cevap geldi. “Bir lider, yerine göre dürüst de olmalı” dediler. Şaşırmıştım “Nasıl yani?” dedim. Şöyle dediler: “Dürüst olmalı; ama duruma göre.” Böylece literatüre yeni bir kavram kazandırılmış oldu(!): “Duruma göre dürüstlük” (DgD).

Liderler neden dürüst olmalıdır?

Lider, başında bulunduğu gruba önderlik yapan kişidir. Grup, sayı olarak geniş bir aralığa sahiptir. Grup, tek kişiden bir ulusa kadar büyüyebilir. Öte yandan, grubun cinsi için de geniş bir yelpaze vardır. Örneğin, grup, aile meclisi veya arkadaş grubu olabilir. Öte yandan grup, ticari bir kuruluş, ya da sivil toplum kuruluşu  da olabilir. Hangi grup olursa olsun, lider kendisini izleyecek kişileri etkileyen kişidir. Alır onları, peşinden sürükler. 

Peki böyle birisi neden dürüst olmalıdır? İnsanların ona güvenmesi için. Güvenmediği bir kişinin peşinden kim gitmek ister ki? Çünkü çoğu kez liderler kitleleri bilinmeyen bir yere doğru yola çıkarırlar. Vadettikleri konumu izleyicilerine anlatırlar. Kişiler de ona inanarak peşinden gider. Eğer lider dürüst olmayan birisi ise, vadedilen yerin sahte cennet olmadığını kim garanti edebilir? Eğer lider duruma göre dürüst ise, bazı duruma göre de dürüst değildir. O zaman izleyiciler  kandırılıp, kandırılmadıklarını nasıl anlayacaklar?

“Lider, kendi izleyicilerine dürüst olmalıdır; ama izleyicilerin dışındakilere her zaman dürüst olmak zorunda değildir” diyen çıkabilir. Ama iletişim teknolojinin bu kadar geliştiği, enformasyonun bu kadar hızlı ve geniş debi ile aktığı bir ortamda gerçekleri gizlemek olanaksızdır.  

Abraham Lincoln’ün bir sözü,  bir gerçeği çok açık ortaya koymaktadır: “Bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz. Bazen herkesi kandırabilirsiniz. Ama herkesi her zaman kandıramazsınız. O zaman liderlerin dürüstlükten başka bir seçenekleri  yoktur. Dürüst olmayan liderler sadece bazı insanları her zaman kandırabilirler.

Gençlerin değerleri

Sadece liderler değil, bir toplumda herkes dürüst olmalıdır. Ama dürüstlük, hamilelik gibi, “ya hep, ya hiç” metriğine göre çalışır. Yani birisi ya hamiledir ya da değildir. Aynı şekilde bir insan, ya dürüsttür ya da değildir. Bu nedenle, duruma göre dürüstlük olmaz, olamaz.

Peki, gençlerin söylediği şey neyi dile getirmektedir? Ülkemizdeki bir acı gerçeği. Gerektiğinde dürüst olmamak, sadece gençlerin dile getirdiği bir durum da değil; maalesef, muhtelif toplum katmanlarında da kabul görür olmuş. Haram yemeden zengin olunamayacağına, dürüst olarak bir yerlere gelinemeyeceğine inanan bir havanın ağırlığına çok yerde tanık oluyorum. Çünkü çevre, bu kanıyı destekleyen çok örneklerle dolu. Dürüst toplum düzeninin kilit taşı yerinden oynamış gibi.

Sonuç

Gelişmişlik, dürüstlükle başlar. Yerinde değil, her yerde dürüstlükle. Yolsuzluğa, hırsızlığa  göz yuman toplumlar geri kalmaya mahkûmdur.


Bu yazı 2,347 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 Genç işsizliği
    • 16 Nisan 2024 İklim değişimi hayati bir konudur
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,721 µs