En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Emekli aylığı ile sürekli iş göremezlik gelirinin birleşmesi



Emekli aylığı ile sürekli iş göremezlik gelirinin birleşmesi

1988 yılında çalıştığım yerde iş kazası geçirdim ve sağ kolumu dirsek altından kaybettim. İşverenin ve benim iyi niyetimizden dolayı ben kazadan sonra sakat kadrosuyla kapsam dışı personeli olarak çalışmaya devam ettim.
Bana bu kazadan dolayı SSK cüzi miktarda malullük maaşı bağladı. Ben işyerinde hala çalışmaktayım ve emekliliğimi de hak etmiş durumdayım.
Sizden öğrenmek istediğim, emekli olduktan sonra, almakta olduğum malullük maaşımla birlikte diğer normal emekli maaşımı alırken herhangi bir kesinti olacak mı? Çevreden duyduğuma göre, malullük maaşının yarısı kesiliyormuş, bu doğru mu?
Ahmet Tekin
Öncelikle aldığınız aylığın, malullük aylığı mı yoksa sürekli iş göremezlik geliri mi olduğunu netleştirmeniz gerekiyor.
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu malullük aylığı, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybeden sigortalıya bağlanıyor. Hem malullük hem de yaşlılık sigortasından aylık (normal emekli aylığı) bağlanmasına hak kazanan sigortalıya da bu aylıklardan yüksek olanı, aylıklar eşitse yalnız yaşlılık aylığı bağlanır.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10’unu kaybeden sigortalıya ise sürekli iş göremezlik geliri ödenir. Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortasından hak kazanılan aylık ve gelirler birleşirse, sigortalıya bu aylık ve gelirlerden yüksek olanın tamamı, eksik olanın da yarısı bağlanır.

Aylık olarak yapılan ödemenin cüzi miktarda olması nedeniyle, malullük aylığı değil, sürekli iş göremezlik geliri olduğunu düşünüyorum. Bu durumda, emekli aylığınız sürekli iş göremezlik gelirinden fazla olacağından, emekli aylığınızın tamamı, sürekli iş göremezlik gelirinin yarısı ödenir. Eğer malullük aylığı alıyorsanız, bu defa malullük aylığınız kesilir, sadece emekli aylığı alırsınız.

 

Serbest meslek faaliyetinin mahiyeti

Kurumlar Vergisi Kanununun 30. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, dar mükellef kurumların elde edecekleri serbest meslek kazançları üzerinden vergi kesintisi yapılması öngörülmüş olup, tevkifat oranı 2006/11447 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1.1.2007 tarihinden itibaren;
— Petrol arama faaliyetleri dolayısıyla sağlanacak kazançlardan %5,
— Diğer serbest meslek kazançlarından %20 olarak belirlenmiştir.
Burada bahsi geçen “Diğer Serbest meslek kazançları”nın neler olabileceği hakkında izahat verirseniz çok sevinirim. Örneğin dar mükellef bir kurumun Türkiye’de bulunan tam mükellef kurum için yurt dışında yaptığı piyasa araştırması ticari bir faaliyet de reklam şirketi için yapacağı tasarım gibi işler serbest meslek faaliyetimidir yoksa bu da ticari bir işlem midir?
Fahri ERDOĞAN

Dar mükellefiyete tâbi kurumların ticari veya zirai kazançlar dışında kalan serbest meslek kazançları hakkında, Gelir Vergisi Kanununun (GVK) serbest meslek kazançların tespitine ilişkin hükümleri uygulanır. Ancak serbest meslek kazancının dar mükellef tarafından Türkiye’de yapılmakta olan ticari veya zirai faaliyet kapsamında elde edilmesi halinde, kurum kazancı tam mükellef kurumlar için geçerli olan hükümlere göre tespit edilir (5520 s. KVK md. 22).

Serbest meslek faaliyeti, esas itibarıyla gerçek kişilerce icra edilen ve GVK’nın 65. maddesinde tanımlanan faaliyet türüdür. GVK’nın 65. maddesine göre serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Dar mükellef kurumların bu tür kazanç elde etmeleri ise istihdam ettikleri personelleri aracılığı ile olmaktadır.

Bu bağlamda Türkiye’de ticari faaliyeti olmayan dar mükellef kurumun, Türkiye’de bulunan tam mükellef reklâm şirketi için yapacağı tasarım gibi işlerin, serbest meslek faaliyeti kapsamında serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Davadan vazgeçen bonozedenin mahkeme masrafları

İmar Bankası, hazine bonosu davam Danıştay’da temyizde olup, eğer davamdan vazgeçip paramı 2007/12398 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden alırsam, yatırmış olduğum harç ve masrafları geri alabilecek miyim veya davamdan vazgeçtiğim için tarafıma ne gibi harç veya masraflar çıkabilir?
Hiç dava açmayıp parasını alanlarla aynı kategoriye mi gireceğiz?
Mustafa Yılmaz

Açtığınız dava hakkında mahkeme karar vermiş olmakla birlikte, temyiz talebi hakkında üst mahkemece henüz karar verilmemiş olduğundan, ortada kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmuyor. Kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmadığından, başvurunuz halinde paranız hiç dava açmayanlar kategorisinde değerlendirilerek, tarafınıza 2007/12398 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen işlem tutarı ve faiz ödenir.

Davanızdan vazgeçmeniz halinde mahkeme masrafları ile ilgili karar mahkemenin yetkisindedir. Ancak ödediğiniz harç ve masrafları geri alabileceğinizi düşünmüyorum.

 

Askerlik ve yurtdışı borçlanmasında sigorta başlangıcı

1.7.1959 doğumluyum. SSK başlangıcım 10.7.1984, 40 gün. 1.12.1989-30.5.1996 arası tahmini 2340 gün Emekli Sandığı; 1.6.1996-1.1.1998 arası 571 gün SKK; 2.1.1998-8.6.1999 arası 516 gün Bağ-Kur; 1.9.2005-31.3.2007 arası 420 gün SKK hizmetim var. 15 Kasım 2007 itibarı ile yine pirim yatırmaya başladım.
4.7.1980-31.03.1982 tarihleri arasında Almanya’da 620 gün işçi olarak çalıştım, bu hizmetim kabul edildi yatırırsam prim ödeme gün sayıma eklenecek. Bu arada 1.3.1984 öncesinde yaptığım askerliğimi de borçlanmadım (600 gün).
Bağ-Kur borcumu kapattığımda, askerliğimi ve Almanya hizmetimi borçlanıp yatırdığımda emekli olabilir miyim? Bakanlıktan uzmanlar 40 gün SSK pirimi yatırdığınızda yurt dışından emekli olabilirsiniz diyorlar, bu mümkün mü?
Ali Başaran

İlk defa sigortalı olduğunuz 10.7.1984 tarihinden önce yaptığınız askerlik süresini (600 gün) ve yurtdışı çalışma sürenizi (620 gün) borçlanırsanız, sigorta başlangıcınız 1220 gün geri gelir ve 20.2.1981 olur. Buna göre de emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 46 yaş ve 5075 prim günü koşullarına tabi olursunuz.

25 yıllık sigortalılık süreniz ve 46 yaşınız tamam, yurtdışı ve askerlik borçlanması yapıp Bağ-Kur borcunuzu da ödediğinizde prim ödeme günü koşulunu da sağlıyorsunuz. Ancak hizmet birleştirmesi hakkında kanununa göre, birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden aylık bağlanmasında, son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca aylık bağlanıyor.

Son yedi yıllık fiili hizmet süresinde hem SSK, hem Bağ-Kur, hem de Emekli Sandığına tabi prim ödemeniz var. SSK’dan emekli olabilmeniz için son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde SSK’ya tabi hizmet sürenizin fazla olması gerekiyor. Kırk gün daha SSK’ya prim ödemenizi bunun için söylemişler. Borçlanmalarınızı yapıp kırk gün SSK’ya prim öderseniz, SSK’dan emekli olursunuz.

 

SSK günleriniz ve askerlik borçlanması emekliliğinizi geri çekebilir

25.7.1961 doğumluyum. 21.5.1976 SSK’lı çalışmaya başladım ve 1022 gün çalıştım. 30.10.1985 tarihinde devlet memuru oldum.
Ne zaman emekli olabilirim? 25 yılımı doldurduğumda maaş almadan emekli olarak görevimden ayrılabilir miyim?
Mehmet Taşkıner

Devlet memurları 25 fiili hizmet yılını doldurmaları halinde, emeklilik için belirlenen kademeli geçiş tablosundaki yaş haddini beklemeden işten ayrılabilirler. Ancak emekli aylığının bağlanabilmesi için yasanın öngördüğü yaş haddini beklemeleri gerekir. Ayrıca bu kişiler emekli aylığı alamadıkları süre içinde sağlık yardımı alamazlar. Bu şartlar altında siz de 25 fiili hizmet yılınızı doldurduğunuzda işten ayrılabilirsiniz.

SSK sigortalılığınız 18 yaşından önce ve TC Emekli Sandığı Kanunu’na göre hizmet birleştirmelerinde 18 yaş öncesi hizmetler, fiili hizmet süresinden sayılmıyor. 1022 günlük SSK prim ödemenizin ne kadarının 18 yaş sonrası döneme ait olduğu ve askerlikle ilgili bilgi vermediğinizden ne zaman emekli olabileceğinizi tam olarak söyleyebilmek mümkün değil.

SSK’lı çalışmanızı dikkate almadığımızda, 30.10.1985 memuriyete başlangıç tarihiyle emeklilik için 25 yıl fiili hizmet ve 49 yaş koşullarına tabisiniz ve her ikisi de 2010 yılında doluyor. Ancak SSK sigortalılığınızın 18 yaş sonrası gün sayısı ve mümkün olması halinde askerlik borçlanması bu tarihi 2008 yılına çekebilir.

 

Emekli aylığı için yaşınızı doldurmanız gerekiyor

29 Aralık 1970 doğumluyum. 1 Temmuz 1986 tarihinde sigortalı olarak işe başladım. Gerek özel sektörde (Bunun 1987 ile 1996 arası Sabah gazetesinde geçti. Ancak 212 değil, normal sigortalıydım), gerekse de isteğe bağlı olarak sigorta primlerini kısa boşluklarla da olsa ödedim. Halen sigortalıyım. Muhasebecim bana 5 bin iş gününü çoktan geçtiğimi, ancak yaş haddi nedeniyle 2013 yılında emekli olabileceğimi söyledi.
Söylediği acaba doğru mu? 5 bin iş gününü geçtiğim halde 6 yıl daha beklemek zorunda mıyım? Eğer şimdi emekli olamıyorsam, olacağım tarihe kadar prim ödemek zorunda mıyım?
Canan Tunca

Muhasebecinizin söylediği doğru. 1.1.1986 sigorta başlangıcıyla emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresi, 43 yaş ve 5150 prim günü koşullarına tabisiniz ve emekli aylığı için bu üç koşulu da sağlamanız gerekiyor.

En az 5150 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 43 yaşınızı dolduracağınız 29.12.2013 tarihinde emekli aylığına hak kazanıyorsunuz. Prim gününüz 5150 günü aştıysa, dilerseniz 2013’e kadar prim ödemeyebilir, yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz.



Bu yazı 23,998 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,690 µs