En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
27 Mayıs 2015

150 Bin Yabancı Öğrenci Türkiyeye Geliyor!



150 Bin Yabancı Öğrenci Türkiye’ye Geliyor!

 

 

İnternethaber.com

 

Berlin’den okurumuz Mehmet Ayverdi soruyor: “Bünyamin bey, Berlin’de yaşıyorum. Hans isminde bir Alman bir arkadaşım üniversitede okumak için Türkiye’ye gelmek istiyor. Türkiye Burslarına başvurmuş. Sizce kazanma ihtimali var mı? Türkiye’ye gelmek için ne yapmak gerekiyor başka?”

Sayın okurum, öncelikle arkadaşınız Hans’a Türkiye Burslarında başarılar dileyelim.
Artık Hans’ın George’un Peter’in Türkiye’de eğitim almak ve Türkiye Cumhuriyeti’nden eğitim burs kazanmak için başvuru yapıyor olması doğrusu Türkiye’nin eğitim sisteminin nasıl değiştiğinin, nasıl geliştiğinin göstergesi.
Benim üniversiteye girdiğim yıllar olan doksanlarda bırakınız yabancı öğrencilerin devletten burs almasını, yerli öğrenciler harçları nasıl ödeyeceklerini düşünürlerdi. Eğer harç kredisi çıkmazsa vay halinize, anne babanıza yüklenirdiniz.
Az sayıda kişiye verilen Başbakanlık bursu ise alanın yüzünü güldürürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin verdiği bursların nasıl can suyu olduğunu iyi hatırlarım.
Dahası, o yıllarda üniversitelerimiz çok az sayıda olduğu ve yalnızca büyükşehirlerde yoğunlaştığı için üniversiteye girmek epey zordu, ÖSS-ÖYS’ye girenlerin yüzde 10’u bile bir okula yerleşemezdi.

Türkiye’de Yüksek Öğretim Yaygınlaşıyor
Şimdi ise yükseköğretim sisteminde bambaşka bir Türkiye var.
Harçlar kaldırıldı, tüm kamu üniversiteleri ücretsiz hale geldi. Dahası, her ile bir üniversite açıldı, hem kamu hem de vakıf üniversitelerinin sayısı hızla artarak son olarak 193’e çıktı.
Yalnızca üniversiteler değil kontenjanları arttırıldı…
Bu üniversitelerin birçoğu henüz kaliteli bilimsel üretim yapacak olgunlukta olmasa ve ülkemizde orijinal bilimsel çalışmaların sayısı halen oldukça düşük düzeyde kalsa da niceliksel bir artış olduğu inkâr edilemez.
Bu ise tüm dünyadan öğrenci çekmeyi getiriyor. Türkiye kendi bölgesinde bir eğitim üssü olma noktasında ilerliyor, yabancı öğrencilerin Türkiye üniversitelerine yüksek bir teveccüh gösterdiğini görüyoruz.
Dahası Türkiye Bursları ile dünyanın yüzlerce farklı ülkesinden binlerce öğrenci burslu olarak Türkiye’de okuyor.

150 Bin Yabancı Öğrenci Kontenjanı Var
Güncel istatistiklere göre halen üniversitelerimizde 48 bin 137 yabancı öğrenci öğrenim görüyor.
Türkmenistan, İran, Azerbaycan, Afganistan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Arnavutluk gibi ülkeler Türkiye’ye en çok öğrenci gönderen ülkeler olsa da İngiltere’den Almanya’ya Bulgaristan’dan Çin’e dünyanın birçok ülkesinden ve Avrupa’dan gelen pek çok öğrenci de Türkiye’de yükseköğrenimlerini sürdürüyor. Örneğin halen 1499 Yunan öğrenci ülkemizde yükseköğrenim görmekte.
Üstelik bu öğrencilerin bir kısmı Türkiye’nin dünya sıralamasına giren okullarına gidiyor.
YÖK, 2015-2016 eğitim öğretim yılı için 142 bin 317 yabancı öğrenci kontenjanı ayrılmış durumda.
Bu demek oluyor ki, Türkiye’nin yabancı öğrenci sayısının katlanarak artması ve 150 bine yaklaşılması bekleniyor.

Study in Turkey Kampanyası
Yabancı öğrencilerin gelmesi bir ülkenin eğitim sistemi için hem prestij anlamını taşıyor, hem de ülkeye döviz girmesinin bir yolunu oluşturuyor, adeta ikinci bir bacasız sanayi gibi işliyor.
Dahası her gelen yabancı öğrenci o ülkenin kültürünü, birikimini ve bakış açısını da getirdiğinden akademik kaliteyi de arttırıyor.
Bunun farkında olan YÖK ülkemize yabancı öğrencileri çekmeyi stratejik bir hedef kabul etmiş durumda, bu yönde önemli çalışmalar yapıyor.
Bunlardan en meşhuru ise Türkiye’de Öğrenim Gör (Study in Turkey) kampanyası. Web sitesi ve diğer yollardan kampanya aktif bir şekilde sürdürülüyor.
Bir twitter sayfası dahi var kampanyanın: https://twitter.com/_Studyinturkey

Türkiye Bursları Çok Popüler
Türkiye’nin stratejik hedeflerinden biri olan bölgesinin eğitim üssü olma stratejisinin ikinci ayağı da Türkiye Bursları.
Çok başarılı yürütülen ve şimdiden Avrupa’nın en yaygın burs programlarından biri olmuş Türkiye Bursları ile her yıl 5 bin yabancı uyruklu başarılı öğrenci Türkiye’deki eğitim çalışmaları için bursa layık görülüyor.
Türkiye Bursları, şimdiden dünyanın en popüler burs programlarından biri ve her yıl dünyanın dört bir yanında 95 bin civarında başvuru alıyor.
Burs programı kapsamında halen 12 bin bursiyer Türkiye’de 55 şehirde ve 105 üniversitede okuyor, eğitim masrafları Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından karşılanıyor.
Bu gençler yalnızca ülkemiz eğitim sistemine prestij katmıyor, ayni zamanda mezun olduktan sonra kendi ülkelerinde Türkiye’nin kültür elçileri ve fahri konsolosları gibi işlev görüyor.

GSS’li Sigortalı Oluyolar
Son olarak ülkemize gelen yabancı öğrencilerin sağlık sigortası kapsamında olduklarının ve hastanelerden faydalanabildiklerinin de altını çizelim.
Ülkemize okumak için gelen yabancı öğrenciler Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini yıllık olarak kendileri peşin ödüyorlar.
Bu şekilde gelen yabancı uyruklu öğrenciler üniversite kayıtlarından itibaren üç ay içerisinde SGK’ya dilekçe ile başvurarak GSS’li olabiliyor, böylece hem kamu hem özel tüm hastanelerden yararlanabiliyor.
Üstelik ödedikleri prim de çok düşük, şuan için uygulanan rakam ile, aylık yalnızca 128 TL. Bu rakam özellikle Avrupa’dan gelen öğrenciler için sudan ucuz, zira pek çok Avrupa ülkesinde bu rakama bırakın sağlık hizmeti almayı enjeksiyon bile yaptıramıyorsunuz.
Ancak burada üç aylık süre çok önemli, bu sürede talepte bulunmayanlar öğrenimleri boyunca GSS’li olma hakkını kaybediyor.

Eğitim Sektörü Bacasız Sanayi
Görüldüğü üzere hem 150 bine yakın kontenjan ayrılması ile, hem Türkiye Bursları imkanı ile hem de GSS hakları ile yabancı öğrencilere Türkiye’nin sunduğu imkanlar çok yüksek.
Başarılı Avrupalı öğrencilerin Boğaziçi’nden tutun ODTܒye, Ankara Üniversitesi’nden tutun Dokuz Eylül’e kadar pek çok prestijli üniversitede okuma fırsatı bulabilmesi söz konusu.
Dahası burs imkanlarından yararlanıp, ülkemizde devlet tarafından okutulurken İstanbul, İzmir gibi dünyanın en güzel şehirlerini görmek de cabası…
Bunlar çok doğru adımlar… Yabancı öğrencileri destekleyen bu başarılı politikalar için sayın Başbakanımız Ahmet Davudoğlu’nu tebrik etmek gerek.
Türkiye’nin yükseköğrenimini yabancı öğrenciler ile güçlendirmesi sürmeli. Bu politika hem Türkiye’nin dünyada tanınması için hem de ülkemizde turizmden sonra ikinci bir bacasız sanayi oluşturmamız için hayati öneme sahip…

---

Kıssadan Hisse
“Aletlerin en faydalısı kalemdir. Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır.”
— İbn-i Sina

---



Bu yazı 2,125 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,879 µs