En Sıcak Konular

Metin Başer
www.resulkurt.com E. Vergi Müfettişi
Metin Başer
27 Ağustos 2015

Sağlık Sektöründe KDV Tevkifatı



Sağlık Sektöründe KDV Tevkifatı

                    Metin BAŞER

               E.Vergi Müfettişi

 

 GENEL BİLGİ : 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinde, gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanların verginin ödenmesinden sorumlu tutmak konusunda, Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

 Bu yetkiye istinaden, 18.11. 2005 tarih ve 25997 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 96 seri Nolu KDV Genel Tebliğ ve 31.12.2005 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 97 Nolu KDV Genel Tebliğ ile yetki kullanılmıştır.

Maliye Bakanlığı, 01.01.1985 tarihinden beri yayımlanan KDV Genel Tebliğleri TEK TEBLİĞ’DE toplanarak önceden yayımlanmış olan Genel Tebliğlerin kaldırıldığına ilişkin KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞ 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Yayımlanan Genel Tebliği ile kaldırılan tebliğde belirlenen hususlar aynen korunmuştur. Söz konusu Genel Tebliğin  İşgücü Temin Hizmetlerinde KDV tevkifatı aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

“ İşgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında), alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.”

Gerçek veya tüzel kişiler, faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü, kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin etmektedirler.

Bu tür hizmetler, esas itibarıyla, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.

Bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde aşağıdaki şartların varlığı halinde tevkifat uygulanır:

- Temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması gerekmektedir.

- Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmektedir. Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilir.

Dolayısıyla işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulur, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilir.

İşgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması halinde, sadece kendisine verilen işgücü temin hizmetinde tevkifat uygulanır.”

1- Özel sağlık kurumlarında çalışan  doktorların durumu

Özel sağlık kurumlarında (Hastane  Klinik) çalışan  doktorlar serbest meslek erbabı ya da bir şirketin ortağı veya sağlık şirketinin bordrolu çalışanı olarak faaliyet gösterirler.

Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğine göre iş gücü teminindeki kdv   tevkifatı ,  şirket ortağı veya sağlık şirketinin bordrolusu olarak çalışan doktorları kapsamaktadır..

Serbest Meslek Erbabı olarak çalışan doktorlar  kdv  tevkifat kapsamına girmemektedir.

 2- Tevkifatın Kapsamı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının bu konuda verdiği B.07.1GİB.0.53/5309-224 sayılı muktezada "İşgücü “temin hizmeti, alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk ve idaresi altında çalıştırılması halinde tevkifat kapsamına gireceği, öte yandan, sağlık hizmetinin başka kurumlardan temin edilmesi halinde tevkifat uygulanmayacak olup, hizmetin başka kurumlardan kiralanan elemanlara yaptırılması halinde tevkifat uygulamasına gidileceği belirtilmiştir.

 Şirket ortağı doktorların diğer özel sağlık kurumlarının sorumluluğu altında çalıştırılması halinde, 9/10  oranın da tevkifat uygulanması gerektiği belirtilmiştir.

Yukarıdaki muktezada yapılan açıklamalardan da görüleceği üzere, ilgili tebliğin kapsamı sadece  şirket ortaklarının ya da bordrolu çalışanlarının başka bir sağlık kurumunun bilfiil sevk ve idaresinde ve sorumluluğunda olan çalışmalar sonucunda elde edilen hizmet bedelinin, kendi şirketleri üzerinden fatura düzenlemeleri durumunda,  ortaya çıkacak hesaplanan KDV’nin tevkifatı ile ilgilidir.

 3- İşgücü Temin Hizmetlerinde  Uygulanacak KDV

Sağlık hizmetlerinde KDV oranı % 8 iken, işgücü temini hizmetinde oran % 18’dir.

Yine bu konuda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.16.16.02 -300.12.19-243 sayılı muktezada;

’’teslim ve hizmetler için%1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

 Bakanlar Kurulu Kararına ekli II sayılı listenin "Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı (B) Bölümünün 21 inci sırasında; "İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil), ambulans hizmetleri,..." yer almaktadır.

“Ancak, hastanenizde belli dönemlerde hizmet veren doktora bu hizmeti karşılığında yapılan ödemelerin ortağı olduğu sağlık kuruluşu tarafından faturalanması halinde; söz konusu hizmet sağlık hizmeti kapsamında değil işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirileceğinden genel oranda KDV ye tabi tutulacak ve hesaplanan KDV tutarı üzerinden 9/10  oranında KDV tevkifatı yapılacaktır’’ denilmektedir.

4- Sonuç

 

Özel hastanelerde  belli dönemlerde hizmet veren doktora bu hizmeti karşılığında yapılan ödemelerin ortağı olduğu sağlık kuruluşu tarafından faturalanması halinde; söz konusu hizmet sağlık hizmeti kapsamında değil işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirileceğinden genel oranda (% 18) KDV ye tabi tutulacak ve hesaplanan KDV tutarı üzerinden 9/10 oranında KDV tevkifatı yapılacaktır.

        

Katma Değer Vergisi uygulama  Genel Tebliği’nin " İşgücü Temin Hizmetlerinde” Tevkifat Uygulaması başlıklı bölümünde belirtilen hususlar doğrultusunda, Hesaplanan KDV’nin 9/10 oranında tevkifat yapılarak , tevkif eden kurum tarafından sorumlu sıfatıyla vergi dairesine ödenecektir.

Yukarıda belirtilen sisteme uyulmaması halinde yapılacak  bir vergi incelemesinde işletme tarafından alınan sağlık hizmetin işgücü temini olduğu iddiası ile  10 puanlık ilave bir KDV tarhiyatı ile  9/10 oranında bir KDV tevkifatı uygulaması ve cezalı tarhiyat ile karşı karşıya kalınabilir.

 

 



Bu yazı 8,741 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Ağustos 2020 Bazı Hizmet Sektörlerin De Katma Değer Vergisi Oranları İndirildi
    • 1 Haziran 2020 Binek Otomobillerin Alışında Ödenen Vergilerin Durumu, Amortisman Uygulaması Ve Muhasebe Kaydı
    • 16 Mart 2017 İCRA DAİRESİNE YATIRILAN AVUKATLIK VEKALET ÜCRETLERİNDE VERGİLENDİRME VE BELGE DÜZENİ
    • 17 Şubat 2017 SAĞLIK ŞİRKETLERİNİN VERDİĞİ HİZMETİN KDV ORANI DÜŞÜRÜLDÜ KDV TEVKİFATI KALDIRILDI
    • 24 Mart 2016 ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİN MUHASEBE KAYDI
    • 27 Ağustos 2015 Sağlık Sektöründe KDV Tevkifatı
    • 2 Temmuz 2015 Değer Artış Kazancı Hesaplanması Ve Uygulaması
    • 29 Mart 2014 Aile Hekimliğinin Vergilendirilmesinde Son Durum
    • 25 Şubat 2014 2013 Yılı Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi Ve Konut İstinası Uygulaması
    • 25 Aralık 2013 01/01/2014 TARİHİNDEN İTİBAREN FATURA, BORDRO VE DİĞER BELGELERDE SİCİL NUMARASI YAZILMA ZORUNLULUĞU BAŞLAYACAK
    • 7 Aralık 2013 2013 Yılı Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi
    • 23 Ocak 2012 EMLAK ÜZERİNDEKİ VERGİLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER
    • 29 Aralık 2011 Genel sağlık sigortasında gelir testi
    • 4 Temmuz 2011 AVUKATLARIN İCRA DAİRELERİNDEN TAHSİL ETTİKLERİ KAZANCIN VERGİLENDİRİLMESİ
    • 16 Haziran 2011 AVUKATLARIN İCRA DAİRELERİNDEN TAHSİL ETTİKLERİ KAZANCIN VERGİLENDİRİLMESİ
    • 9 Kasım 2009 Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu Uygulaması
    • 9 Ekim 2009 Şirket Ortağının Sahip Olduğu İşyeri İçin Kira Ödemesi Yoksa Ne Olacak?
    • 18 Ağustos 2009 Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) Kullanımı
    • 28 Temmuz 2009 Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Doktorların Vergilendirilmesi, Pos Cihazı Bulundurma Ve Kullanma Zorunluluğu
    • 24 Nisan 2009 Emlak Vergisini Kimler Ödeyecek ? Kimler Ödemeyecek




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,851 µs