En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
4 Ekim 2015

Bireysel emekliye ömür boyu maaş



Bireysel emekliye ömür boyu maaş

 

 

Milliyet

 

Bireysel emeklilik sistemine girenlerin sayısı, devlet katkısının sisteme dahil edilmesiyle, 5 milyon 753 bin kişiye ulaştı. Bireysel emeklilik sadece tasarruf  noktasında değil, gelir güvencesi sağlanması anlamında da çok önemli. En çok eleştirilen nokta emekli olmaya hak kazananların ömür boyu maaş alamamasıydı. Yani sistem bireysel emeklilik adını taşımasına rağmen SGK’dan bağlanan emekli aylığından farklı olarak kişinin sistemdeki birikiminin miktarına göre aylık ödenebilmesine imkan tanıyordu. Yıllık gelir sigortasının devreye girmesiyle bireysel emeklilik sisteminde ömür boyu maaş alınması imkanı sağlandı ve eksik nokta tamamlanmış oldu. 1 Ekim’de başlayan yıllık gelir sigortası bireysel emeklilik sistemine olan ilgiyi daha da artıracak.

Zorunlu değil

Bireysel emeklilik sistemi zorunlu bir sistem değil. Tamamen özel sigorta mantığıyla çalışan sistem, ödenen primler karşılığında katılımcılara belirli şartların sağlanması halinde peşin ödeme yapılmasını veya aylık bağlanmasını öngörüyor. Katılımcılar bireysel emeklilik sözleşmesi satın alarak bu sisteme dahil oluyor. Dolayısıyla bireysel emeklilik sistemine dahil olmak bir zorunluluk değil. BES tasarruf amaçlı birikim yapılan bir sistem niteliğinde.

Devlet katkısı cazip

Bazı şirketler çalışanlarına bireysel emeklilik sistemine katılmaları halinde prim avantajı sağlayan düzenlemelere imza atıyor. Çalışanın bireysel emeklilik sözleşmesinin olması halinde şirket de belirli oranda çalışana prim desteği sağlıyor. Bu gibi durumların şirketlere vergisel avantajları da oluyor.

Bireysel emeklilik sisteminin diğer yatırım araçlarına göre cazip tarafı ise yüzde 25’lik devlet katkısı. Bireysel emeklilik sistemine ödenen primlerin yüzde 25’i kadar tutar devlet tarafından katılımcının hesabına yatırılıyor. Devlet katkısında yıllık üst limit var. Ancak bu limite rağmen devlet katkısı bireysel emeklilik sistemini çok cazip kılan bir unsur. Bu sayede katılımcı sayısı önemli ölçüde arttı. Çünkü bireysel emeklilik sistemine dahil edilen her 100 TL için 25 TL de devlet katkısı ödeniyor. Böyle olunca bireysel emeklilik sisteminin sonunda kişinin eline geçecek para önemli ölçüde artmış oluyor. Başka yatırım araçlarında bu yönde bir destek bulunmaması sebebiyle bireysel emeklilik sistemi cazip bir yatırım aracı haline gelmiş durumda.

56 yaşında

Bireysel emeklilik sistemine dahil olan kişilerin sistemde biriken paralarını kayıpsız olarak alabilmeleri için 10 yıl prim ödemeleri ve 56 yaşını doldurmaları gerekmektedir. Bu koşullara sahip olan kişiler hesaplarında biriken bütün parayı ve devlet katkısını vergi dışında herhangi bir kesinti olmadan alabilirler. Bireysel emeklilik sisteminden bu koşulları sağlayarak ayrılan bir kişinin önünde iki alternatif bulunmaktadır. Katılımcılar bu koşullara sahip olduklarında hesaplarında biriken bütün parayı veya paranın bir bölümünü toplu olarak alabilirler. İkinci alternatif, hesapta biriken paranın kişilere belirli periyotlarla ödenmesidir. Parayı toplu almayan kişiler, paranın belli aralıklarla, örneğin ayda bir veya üç ayda bir maaş şeklinde ödenmesini isteyebilirler.

Gelir sigortası eksikti

Bireysel emeklilikte katılımcılar, sisteme kendi belirledikleri katkı paylarını yatırdıkları için emekli olduklarında bu doğrultuda bir birikim sahibi oluyor. Düşük katkı payı ödeyenin emekli maaşı da düşük oluyor ve bireysel emeklilik sisteminden koşulları sağlayarak ayrılan bir kişi toplu ödeme yerine düzenli maaş ödenmesini tercih ettiğinde hesabında biriken para bitince kendisine yapılan düzenli ödemelerin de sonu geliyordu. 1 Ekim’den itibaren başlayan yıllık gelir sigortası çözüm oldu. Bireysel emeklilik sözleşmesine ek olarak yıllık gelir sigortası yaptıran kişiler, hesaplarında biriken paranın kendilerine ömür boyu ödenmesini sağlayan bir poliçe imzalayacaklar ve bu sayede tam anlamıyla emekli maaşı elde edecekler.

Piyasa kuralları

Bireysel emeklilik sistemine çok önemli bir unsur eklenmiş olsa da, zorunlu sosyal güvenlik sistemlerinin gün geçtikçe kapsamının daralması, bireylerin devlet güvencesi yerine kendi ceplerinden paralar ödemeye zorlanması söz konusu. Emekli aylıklarının düşmesi, sağlık hizmetlerinde ekstra katkı paylarının hayata geçmesi ile özel sigortacılık bu durumları tamamlayan enstrümanlar üretmeye başladı. Bu da sosyal güvenliğin yavaş yavaş piyasalaşması anlamına gelmektedir.

Sosyal güvenliğin tamamlayıcısı...

Bireysel emeklilik sistemi özel sigortacılık mantığıyla işleyen tamamlayıcı nitelikte bir emeklilik sistemidir. Kesinlikle SGK’dan emekli olmakla aynı anlama gelmemektedir. SGK emekli maaşı ile birlikte sağlık hakkından yararlanma, ölüm halinde geride kalanlara aylık bağlama gibi kapsamlı haklar sağlamaktadır. Ancak yıllık gelir sigortasının hayata geçmesi bireysel emeklilik sisteminin önündeki önemli bir sorunu çözmektedir. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, ev kadınları, özellikle 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olmuş kişiler bireysel emeklilik sistemine dahil olarak sosyal güvenlik sisteminden elde ettikler hakları genişletici bir mekanizmaya dahil olmuş olurlar.


Bu yazı 2,216 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,243 µs