En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
13 Ekim 2015

Sosyal güvenlikte Doğu, Batıyor



Sosyal güvenlikte ‘Doğu’, ‘Batı’yor

 

 

Milliyet

 

Sosyal güvenlik kapsamının iller bazında Batı’ya doğru gittikçe arttığı, Doğu’ya doğru ise azaldığı görülüyor. Şanlıurfa’da primi devlet tarafından ödenenlerin sayısı, 15 milyonluk İstanbul’dan bile fazla

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistikleri, ülkemizde toplam sosyal güvenlik kapsamının (SSK’lı, BağKur’lu, memur ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler) 65.3 milyon kişi olduğunu söylüyor. 11.1 milyon kişi de genel sağlık sigortalısı olarak kaydedilmiş. Bu grup, 1 Ocak 2012 tarihinden bu yana zorunlu olarak sağlık sigortalısı yapılanlar. Bunların 7.1 milyonun primi devlet tarafından ödeniyor. Kalanlar kendileri ödüyor. Ancak primini cebinden ödeyen kitlenin önemli bölümü, yapılan tahminlere göre yaklaşık yüzde 80’i, primlerini ödeyemediği için sorun yaşıyor ve sağlıktan yararlanma hakları ortadan kalkıyor. İşte şimdi bu kapsamda olup da gelir testine girmiş ve çıkarılan prim borcunu ödeyememiş olanlar için yeni tarih 2 Kasım 2015.

Ankara birinci sırada

Sigorta liginde illere göre oransal dağılımları incelendiğinde, il nüfusuna göre sosyal güvenlik kapsamında olanların oranının en yüksek olduğu il, Ankara. Nüfusun yüzde 92’si sosyal güvenlik kapsamında. İstanbul ve İzmir’de bu oran Ankara’dan az olmakla beraber, yüzde 90’lar seviyesinde. Batı ve Orta Anadolu illerimizde sosyal güvenlik kapsamı yüzde 8085, Doğu illerimizde yüzde 5060 aralığında.

En düşük Batman’da

Tekirdağ, Kocaeli, Konya, Nevşehir, Aydın, Muğla, Denizli gibi illerde sosyal güvenlik kapsamı il nüfusunun yaklaşık yüzde 82’si ile yüzde 88’i arasında değişiyor. Van’da, Siirt’te, Diyarbakır’da, Bingöl’de bu oranlar yüzde 60’lara geriliyor. Bu bağlamda ülkemizde il nüfusuna oranla sosyal güvenlik kapsamı en düşük olan ilimiz Batman. Batman’da bu oran sadece yüzde 49. En düşük oran sıralamasında Batman’ı takip eden diğer ilimiz ise Şanlıurfa. Bu ilimizde ise oran yüzde 59.

İstanbul farklı

Sosyal güvenlikte tablo bu ama herhangi güvencesi olmayıp, zorunlu genel sağlık sigortalısı olanlar açısından da benzer bir durum iller bazında görülüyor. Örneğin Ankara’da zorunlu olarak genel sağlık sigortalısı yapılan sadece 376 bin kişi var. Ayrıca bu kişilerin 216 bini de primlerini kendisi ödüyor. Geriye kalan yaklaşık 160 bin kişinin primleri ise devletten. İzmir’de de Ankara’ya yakın bir tablo var. Yaklaşık 400 bin zorunlu genel sağlık sigortalı yapılan vatandaşın 218 bini primlerini kendisi öderken 182 bininin primleri devlet tarafından ödeniyor. 

Diğer yandan İstanbul doğal olarak nüfusu itibariyle farklılaştığı için genel sağlık sigortalılar bakımından da farklılık yaşıyor. Yaklaşık 1.3 milyon zorunlu genel sağlık sigortalısının olduğu İstanbul’da, bu kişilerin 835 bini primini cepten ödüyor. İller bazında yüzde 63 oranıyla kendi cebinden prim ödeyenlerin en yüksek olduğu il İstanbul. Ankara ve İzmir’de bile bu oran yüzde 55’ler seviyesinde.

Acil müdahale gerekiyor

Şanlıurfa en çok yeşil kartlı, yani sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenen ilimiz. Bu ilimizde 620 bin kişinin primi devlet tarafından ödeniyor. Bir diğer değişle, genel sağlık sigortalısı kabul edilenlerin yüzde 90’ının primi devlet tarafından karşılanıyor. Bu orana en yakın illerimiz Van ve Diyarbakır. Şanlıurfa’da primi devlet tarafından ödenenlerin sayısı, 15 milyonluk İstanbul’dan bile fazla.

Bu tablo karşısında özellikle yatırım teşviklerinin son yıllarda artmasına rağmen daha çok yolumuz olduğunu gösteriyor. Özellikle 5. ve 6. bölge yatırım teşviklerinin kayıtlı istihdam artışına yönelik etkisini daha da güçlendirecek yeni düzenlemelere ihtiyacımız olduğu sonucu ortaya çıkıyor.


Bu yazı 2,091 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,260 µs