En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
30 Aralık 2015

İş Yaşamında Hakkının Aramanın İpuçları!



İş Yaşamında Hakkının Aramanın İpuçları!

 

 

İnternethaber.com

 

İstanbul’dan okurumuz Beytullah Tekmenoğlu soruyor: “Bünyamin bey, dört sene çalıştığım yer beni işten çıkarttı. Dört sene boyunca sigortasız çalıştırdığı için ne kıdem tazminatı aldım ne son ücretimi verdi, beni kapının önüne koydu. Maaşlarımı elden alıyordum. Hakkımı nasıl ararım? SGK’ya şikayet edeyim mi? Dava mı açmalıyım? Teşekkürler.”

Sayın okurumuz, sizin gibi sigortasız çalıştırılma ne yazık ki ülkemizin gerçeği. Her on çalışandan dört tanesi sigortasız çalıştırılıyor.

Sigortalı çalışanların da çoğunluğu SGK’ya asgari ücret üzerinden bildiriliyor, primleri kaçırılıyor, gelecekte alacakları maaşlarından çalınıyor.

Çalışma yaşamındaki sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Kıdem tazminatını, ihbar tazminatını hakkıyla alan çalışan sayısı çok az. Her on çalışandan dokuzu kıdem tazminatını dava açmadan hemen alamıyor, bu nedenle Yargıtay tıkanmış durumda.

Ücret alacakları konusundaki anlaşmazlıklarına da bu saydıklarımıza göre daha az da olsa sıkça rastlanıyor. Keza iş sağlığı ve güvenliği ihmal edilen, iş kazası geçiren çalışan sayısı çok fazla…

Peki, tüm bunlarla karşılaşan biri çalışma yaşamında hakkını nasıl aramalı, nereye başvurmalı, nelere dikkat etmek gerekiyor. Okurlarımızdan en sık gelen on soruyla çalışma yaşamında hakkınızı nasıl alabileceğinizi açıklayalım.

Soru 1: Sigortasız çalıştırılıyorum, ne yapmalıyım?

İster halen çalışın, ister işten çıkmış olun sigortasız çalıştırıldığınız dönemleri SGK’nın veya Çalışma Bakanlığı’nın müfettişlerine/denetmenlerine şikâyet edebilirsiniz.

En hızlı yöntem, ücretsiz olan ALO 170 hattını arayıp şikâyette bulunmak. Keza ALO 150 BİMER hattını da ister cepten ister ev telefonundan ücretsiz olarak arayıp şikâyet etmeniz mümkün. Her ikisine de internetten de başvurabilirsiniz.

Hangisini ararsanız arayın sigortasız çalışma ile ilgili şikâyetiniz bir SGK denetmenine/müfettişine gider. Eğer ücretinizi alamadıysanız, iş güvenliğiniz yok ise, ücretiniz veya kıdem tazminatınız verilmediyse bu kez şikâyetiniz bir iş müfettişinin önüne gider.

Soru 2: Dilekçe ile şikâyet edebilir miyim?

İsterseniz SGK’nın en yakın il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine veya çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine doğrudan dilekçe de verebilirsiniz.

Dilekçenizi illaki birine yazdırmanıza gerek yok, kendiniz de ister elde ister daktilo veya bilgisayar ile yazabilirsiniz. Ama yaşadığınız sorunları anlatan dilekçelerinizi okunaklı yazmanız önemli.

Keza, kimlik ve adres bilgilerinin tam olarak doldurulmuş ve imzalı olmasına dikkat etmek gerekiyor. Şikâyet edilen işyerinin adres, unvan, işveren bilgilerinin eksiksiz girilmesi de çok önemli…

Soru 3: Şikâyet ve ihbarlar nasıl olmalı?

Ayrıntılı olmalı! Yaşadığınız tüm sorunlar tek tek, şahitleri ile delilleri ile anlatılmalı…

Sizin şikâyetinizin bir denetmenin/müfettişin eline gideceğini ve siz ne kadar açık ve ayrıntılı anlatmışsanız sorununuza çözüm bulma şansınızın o kadar yüksek olacağını unutmayın!

Sigortasız çalışma ile ilgili dilekçe ile yaptığınız şikâyetlerde işten çıkmadıysanız bunu belirtmeniz önemli. Zira halen çalışıyorsanız SGK Denetmenleri/müfettişleri buna göre işyerinize gelip denetim yapacak. Keza Denetmenlerin işyerinde sizi bulabilmesi için gece mesaisi gibi farklı zamanlarda çalışıyorsanız bunu da dilekçede belirtmeniz yararlı olacak.

Soru 4: Şikâyet ederken ismimi gizli tutabilir miyim?

Telefon veya internet üzerinden yapacağınız şikâyetlerde isminizi gizli tutma hakkınız var.

Öte yandan dilekçelerde isminizi belirtmeniz gerekiyor. Ancak isminizin gizli tutulmasını istediğiniz özel olarak belirtin.

Soru 5: Müfettişler işverene benim şikâyet ettiğimi söyler mi?

Siz belirtmeseniz bile, SGK Denetmeni/Müfettişi denetim yaparken isminizi gizli tutacaktır. Zira müfettişler hiçbir şekilde şikâyetçinin ismini işverene söylemez, yasaktır!

İş kazası gibi, kıdem tazminatı gibi şahsa bağlı konuları içeren şikâyetlerinizi belirtirken isminizi gizlemeyin ki müfettiş/denetmen sizin işinizi soruşturabilsin…

Soru 6: Hangi hallerde SGK’ya başvurmak gerekiyor?

Sigortasız çalıştırılıyor iseniz SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine ve SGK İl Müdürlüklerine başvurmalısınız.

Daha fazla ücret almanıza karşın SGK’ya asgari ücretten bildiriliyorum diyorsanız SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız.

Çalışmadığınız bir işyerinden sigortalı bildiriliyor iseniz SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız. Keza, yine çalışmadığım halde SGK’ya çalışma bildirimi yapılıyor diyorsanız SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız.

Son olarak da, SGK hizmet dökümünüze baktığınızda giriş-çıkış görüyorsanız ve habersiz giriş-çıkışım yapılıyor diyorsanız SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız.

Soru 7: Hangi hallerde doğrudan İş-Kur’a başvurmak gerekiyor?

Peki, hangi hallerde İŞKUR İl Müdürlüğüne başvurmanız ve dilekçe vermeniz gerekiyor:

Haksız yere iş akdim feshedildi, haksız olarak işten çıkartıldım diyorsanız; Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Kıdem ve/veya ihbar tazminatım verilmedi diyorsanız, Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Fazla mesai ücretim ödenmiyor, ücretim geç veriliyor veya verilmiyor diyorsanız; Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Yıllık izin, resmi tatil izni gibi konularda sorun yaşıyorum diyorsanız, Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Çalışırken iş sağlığı ve güvenliğinize dikkat edilmiyor ise, yine işyerinizin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvuracaksınız başvurmanız gerekiyor.

Bu hallerde iş müfettişleri inceleme yapıyor.

Soru 8: Hangi belgeler ücretimi tespite yarar?

Şikâyetlerinizi ispata yarar her türlü belgeyi şikâyet dilekçesine ekleyin.

Eğer sigortasız çalıştırıldı iseniz mutlaka sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan belgeler sunmanız gerek ki müfettiş/denetmen işinizi çözebilsin. Bunlar, bordro, banka ücret yazısı, banka maaş dökümü, ücret ödeme makbuzu gibi evraklar olmalı…

Eğer işten çıktıysanız veya çıkarıldıysanız sigortasız çalıştırıldığınız dönem ile ilgili resmi evrağınız varsa bunu muhakkak belirtin. Ücretinizi banka üzerinden aldıysanız hangi banka olduğunu, maaş hesabınızı da belirtmelisiniz.

Soru 9: Müfettiş/denetmen sorumu çözebilir mi?

Sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan evraklarınız yoksa denetmenin/müfettişin yalnızca şahitlere bakarak sizin sigortalılığınızı sağlaması mümkün değil. Zira müfettişler/denetmenler resmi evraklara bakarak karar veriyor, vicdani kanaat ile değil.

Öte yandan, eğer sigortasız çalışmaya devam ediyorsanız işyerinize gelen müfettişe/denetmene isminizi yazdırarak bir yıla kadar geriye doğru hizmet kazanmanız mümkün oluyor.

Yani çalışırken şikayet etmek avantajlı…

Soru 10: İş Mahkemesi’ne ne kadar zaman içinde dava açmalıyım?

Eğer SGK veya iş müfettişi/denetmeni sorununuza çözüm getiremez ise yahut da doğrudan yetkili iş mahkemesine dava açma hakkınız var.

Sigortasız çalıştırıldıysanız “hizmet tespit davası” açmanız gerekiyor. Bunun için işten ayrıldığınız yılsonundan itibaren beş yıllık süreniz var.

Bu süreyi kaçırırsanız mahkeme açma hakkınız yanar…

Mahkemeler müfettişler/denetmenler gibi yalnızca evraka bakmaz, şahitleri de dinler ve vicdani kanaati ile karar verir…

---

Kıssadan Hisse

“Fırsatlar gün doğumu gibidir. Eğer çok beklerseniz, kaçırırsınız.”

— William Arthur Ward

---


Bu yazı 2,333 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,596 µs