En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
16 Şubat 2016

İşsize eğitim ver teşviki kap!



İşsize eğitim ver teşviki kap!

 

 

Milliyet

 

İŞKUR işbaşı eğitim programı sayesinde pek çok işsize iş buluyor. İşbaşı eğitim programının temel prensibi İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin talepte bulunan işverenlerin işyerlerinde mesleği öğrenebilecek süre kadar istihdam edilmesi. Süre sonunda meslek öğrenen işsizi istihdam etmesi halinde işverene sigorta prim teşviki sağlanıyor.

Süre 1 yıla uzadı

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu süre kadar işbaşında eğitim gerekiyor. İŞKUR İl Müdürlüklerinin onayıyla belirlenen sürelerin üzerine çıkılabiliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrasında programın uygulanabileceği en uzun süre 320 fiili güne çıkartıldı. Daha önce bu süre 160 fiili gündü. Dolayısıyla bugünden sonra düzenlenecek işbaşı eğitim programlarında program süresi 1 yıl olabilecek. Bu değişiklik sonrası işverenlerin programa olan ilgisi daha da artacak.

İşverene katkı arttı

Program süresinin 1 yıla uzaması pek çok işveren için daha uzun süre işyerinde İŞKUR katılımcısı çalıştırma anlamına geldiği gibi işsizler için de meslek sahibi olma ve mesleğe ilişkin bütün becerileri kazanma anlamına geliyor. Diğer yandan, İŞKUR katılımcılara artan asgari ücret sonrası günlük 50 TL ödeme yaptığı için program süresinin uzaması işsizlerin ödeme alacakları gün sayısını da artırmış oldu.

İşbaşı eğitim programının işsizler açısından en önemli faydası işsizin meslek sahibi haline gelmesi. Düz liseden mezun olmuş bir genç, program sayesinde işbaşında meslek öğreniyor. İşverenin kendi işyerinde eğitime tabi tuttuğu ve tanıdığı işsizi işe alma ihtimali de çok yüksek. Bunun yanında, işverenlerin en büyük şikâyeti olan ‘eleman bulamamak’ da program sayesinde çözülüyor. En büyük sorunlarından bir tanesi eğitim  istihdam ilişkisinin kurulamamış olması. Bir yanda pek çok üniversite mezunu, diğer tarafta ise işyerinde çalıştıracak ara eleman bulamayan pek çok işveren var. İşbaşı eğitim programı işsizi meslek sahibi yaptığı gibi, işverene de kendi elemanını yetiştirme, çalıştıracağı kişiyi tanıdıktan sonra işe alma ve maliyet avantajı sağlıyor.

Kontenjan da arttı

İşbaşı eğitim programı düzenlemek isteyen işverenler için kontenjan işyerinde çalışan kişi sayısı üzerinden belirleniyor. İşverene ait aynı il sınırları içerisinde bulunan bütün işyerlerinde çalışan kişi sayısının yüzde 10’u kadar katılımcılı program düzenlenebiliyor.

Program sonunda 10 katılımcının en az yüzde 20’sini en az 60 gün istihdam etmek zorunda olan işveren, bu şekilde istihdam ettiği kişiler için sigorta prim teşvikinden yararlanıyor.

Yapılan değişiklikle program düzenlerken programa katılan kişi sayısının en az yüzde 50’sini istihdam edeceğini taahhüt eden işverenler için kontenjan artırıldı.

Bu taahhüdü veren işverenler için kontenjan işyerinde çalışan fiili sigortalı sayısının yüzde 30’u olarak uygulanacak. Dolayısıyla, toplam 100 çalışanı olan bir işveren 30 kişilik program düzenleyebilecek ve program sonunda 15 kişiyi istihdam etmesi gerekecek.

İstihdam oranı yüzde 72

İşbaşı eğitim programı sigorta prim teşvikiyle desteklendiğinden bu yana işverenlerin en çok rağbet gösterdiği teşvik haline geldi. Program sayesinde pek çok işsiz hem kalıcı bir işe kavuştu, hem de meslek öğrendi. Program mevzuatı çerçevesinde program sonunda katılımcılarının yalnızca yüzde 20’sinin istihdam edilmesi gerekirken bu oran yüzde 72’ye ulaşmış durumda. Yani, işbaşı eğitim programına katılan her dört kişiden biri istihdam edilmeye başlandı. Kontenjan artışı ve program süresinin uzaması ile programın işgücü piyasasına sağladığı katkı daha da artacaktır.


Bu yazı 2,520 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,594 µs