En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
12 Nisan 2016

Maaşlar bankaya kayıtdışı aşağıya



Maaşlar bankaya kayıtdışı aşağıya

Milliyet

5 ve üzeri çalışanı olan işverenlerin ücretleri banka yoluyla ödemesini öngören yeni yasa tasarısı KOBİ’lerin önemli bir bölümünü daha kayıtdışıyla mücadele kapsamı içine alacak

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde kayıt dışılıkla mücadelede ö nemli bir düzenleme yapacakları bilgisini verdi. Mevzuata göre halen 10 ve daha fazla sigortalı çalıştıran işverenler, çalıştırdıkları kişilerin ücretlerini banka kanalıyla ödemek zorundalar. Yapılması planlanan düzenlemeye göre, bu 10 ve daha fazla çalışan sayısı yarıya iniyor. Hazırlanacak yasa tasarısıyla 5 ve daha fazla çalışanı olan işverenler artık ücret ödemelerini elden değil, banka yoluyla yapacaklar.
Türkiye’de 2016 Ocak ayı verilerine göre toplam 1 milyon 710 bin işyeri var. Bu işyerlerinin sadece 42 bin kadarı kamu işyerleri, geri kalanlar ise özel sektör işyerleri. Ocak ayı verilerine göre bu işyerlerinde toplam 13 milyon 620 bin sigortalımız, yani 4  a kapsamında çalışan istihdamımız var.
SGK istatistiklerine göre, 1.5 milyon işyeri küçük ölçekteki işyerleri, yani 10 kişiden daha az sigortalı çalıştıran işyerleri. Bu ölçekteki işyerlerinde istihdam edilen toplam sigortalı sayısı 4 milyon civarında. Geri kalan yaklaşık 210 bin işyeri ise 9.5 milyona yakın sigortalıyı istihdam ediyor.
 
Elden ödüyorlar
Türkiye’de işyerlerinin küçük ölçekli olması kayıt dışılıkla mücadelede zorluklarla karşılaşılmasına neden oluyor. Küçük ölçekli işyerlerinde işletme sahipleri çalıştırdıkları kişilerin ücretlerini genellikle elden veriyorlar. Bu nedenle, küçük işyerlerinde çalışanların sigortalı olup olmadıklarının takibi ancak denetimlerle mümkün olabiliyor. Bakan Soylu’nun açıklamasından sonra, küçük ölçekli işyerlerinin önemli bir bölümü daha kayıtdışılıkla mücadelede kapsam içine girmiş olacak. SGK İstatistikleri dikkate alındığında, tasarının uygulamaya geçmesiyle daha fazla sayıda sigortalının ücretleri banka kanalıyla ödenecek.
 
Cezası 161 TL
Ücretlerini bankadan ödemek zorunda olan işverenler bankadan ödemedikleri her bir ücret için 161 TL idari para cezası ile karşılaşabilirler. 10 işçisi olan ve 1 yıldır ücretleri elden ödeyen bir işveren 19 bin 320 TL idari para cezası ödemek zorunda kalabilir. Bu nedenle özellikle küçük ölçekli işyerleri bu yükümlülüğe uymamaları halinde işyerini kapatmak zorunda bile kalabilecek boyutta idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
 
Sürekli denetim
Kayıtdışılıkla mücadelede denetimlerin önemi büyük. Ancak denetimlerin klasik usulde işyerine gidip bire bir karşılıklı olarak yapılması günümüzde giderek etkinliği azalan bir yöntem. Artık sigorta takipleri elektronik ortamda bilgisayarlarla yapılabiliyor. Bu nedenle, banka işlemleri etkin bir denetimin sağlanması bakımından oldukça önemli olabiliyor. İşverenlerin banka hareketlerinden çalışanların sigortalı olup olmadıkları veya hangi ücret düzeyinden sigortalı yapıldıkları kolaylıkla takip edilebiliyor.



Doğuya doğru artıyor
Kayıtdışılık bölgesel farklılıklar da taşıyor. Her ne kadar sigortalı sayısının batıya doğru gittikçe artmasına rağmen, ülkemizin doğusuna doğru gidildikçe kayıtdışılık oranının da yükseldiği SGK istatistiklerinden açıkça görülüyor.

İki tür kayıtdışı var
Kayıtdışıda 2 seçenek var. Birincisi doğrudan kayıtdışılık, yani çalışanın hiçbir şekilde sigortalanmaması, diğeri ise dolaylı kayıtdışılık, çalışanın gerçekte aldığı ücretinden daha az ücret düzeyi üzerinden sigortaya bildirilmesi. Bu ikinci yöntem kayıt içinde kayıtdışılık... Türkiye’de özellikle küçük işyerlerinde birinci yöntem, yani çalışanın SGK’ya bildirilmemesiyle karşılaşıyoruz. Bu nedenle, sayıları çok fazla olan bu işyerleri açısından ödemenin bankalar kanalıyla yapılacak olması çok önemli.

Kodlara dikkat
Diğer yandan, kayıt içi kayıtdışılıkla mücadele de en az diğer yöntem kadar önemli. Bu mücadelede de SGK’nın belirlemiş olduğu “Meslek Kodu” sistemi kayıp ve kaçakların tespitinde işe yarıyor. Meslek Kodu sistemine göre, SGK işyerleri ve meslekler bazında işverenin sigortaya yatırdığı parayı takip edebiliyor. Böylece bir fabrikada mühendis unvanıyla çalışan kişi için asgari ücrete yakın ücret gösterilmişse, SGK işvereni takibe alıyor.

Tarım ve inşaatta yüksek
Sektörler esasında baktığımızda geleneksel üretim metotlarının hâkim olduğu, daha çok küçük işyerlerinin bulunduğu sektörlerde kayıtdışılığın yoğunlaştığı görülüyor. Türkiye’de tarım ve inşaat sektörlerinde küçük işyerleri toplamın neredeyse tamamına yakınını oluşturuyor. Durum böyle olunca kayıtdışılık da en fazla bu sektörlerde görülüyor.



Kayıtdışı azalıyor
Türkiye’de kayıtdışı istihdam oranları son 7-8 yıla baktığımızda oldukça geriledi. SGK kaynaklarına göre, 2009 yılında istihdam edilenlerin yüzde 43.84’lük bölümü kayıtdışı olarak istihdam edilirken, bu oran 2014 yılında yüzde 35’e; en son açıklanan TÜİK Hane Halkı İşgücü Anketi Sonucuna göre 2015 yılında da yüzde 33.6’ya geriledi.



Bu yazı 2,157 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,459 µs