En Sıcak Konular

Kayıt dışılığa rehberli çözüm

25 Eylül 2018 09:36 tsi
Kayıt dışılığa rehberli çözüm Yeni Ekonomik Program (YEP) ile kayıtlı istihdamın teşviki kapsamında veri analizleri üzerinden denetim faaliyetleri daha da sıkılaştırılacak.

Kayıt dışılığa rehberli çözüm

YENİŞAFAK 

Yeni Ekonomik Program (YEP) ile kayıtlı istihdamın teşviki kapsamında veri analizleri üzerinden denetim faaliyetleri daha da sıkılaştırılacak. Geçmişte denetimler sonucu kayıt dışı olduğu belirlenen işletmelere yazılan yoğun cezaların yerine; işletmeleri yönlendirici rehberlik ile ticari kayıt içine alma dönemine geçilecek.

Kayıt dışılıkla mücadelede yeni bir yönteme geçiliyor. Geçmişte denetimler sonucu kayıt dışı olduğu belirlenen işletmelere yazılan yoğun cezaların yerini işletmeleri yönlendirici rehberlik ile ticari kayıt içine alma dönemine geçilecek. Uzmanlar, yoğun cezaların bir fayda getirmediği, aksine işletmenin ticari faaliyetini önlemekten başka bir işe yaramadığına dikkat çekerken, “Bu işletmeleri kayıtlı ekonomi içerisinde daha iyi kazanma imkânının olduğuna ikna etmek önemli” tespiti yaptı.

AMAÇ İŞLETMELERİ CEZALANDIRMAK DEĞİL 

Yeni Ekonomik Program (YEP) ile kayıtlı istihdamın teşviki kapsamında veri analizleri üzerinden denetim faaliyetleri daha da sıkılaştırılacak. Kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde yapılacak risk odaklı denetim faaliyetlerinde amaç cezalandırmak olmayacak. Kayıt dışı ekonomi içerisinde kalmaya çalışan sektörlere kayıt dışılığın oluşturduğu riskleri yönlendirici ve rehberlik edici faaliyetlerle kayıt içerisine alınması sağlanacak.

TEŞVİKLER YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK 

Kayıt dışı ekonominin yanı sıra, kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda da yoğun bir işbirliği başlatılacağına dikkat çeken uzmanlar, kurumlar arasında teknolojik altyapı entegrasyonun sağlanacağına dikkat çekti. Bir yandan da çok sıklıkla getirilen istihdam teşviklerinin ekonomi üzerindeki etkisinin yeniden masaya yatırılacağını dile getiren uzmanlar, verilen teşviklerin ve yeni ekonomik dönemde ihtiyaç olan teşviklerin yeniden ihtiyaçlara göre tasarlanacağını dile getirdi.

CEZA BİR FAYDA GETİRMİYOR 

Uzmanlar, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere bu anlamda yoğun ceza kesilmesinin ekonomik olarak bir fayda getirmediğini, aksine işletmenin ticari faaliyetini önlemekten başka bir işe yaramadığına dikkat çekti. “Bu işletmeleri kayıtlı ekonomi içerisinde daha iyi kazanma imkanının olduğuna ikna etmek önemli” tespiti yapan uzmanlar, “Bir yandan kayıtlı ekonominin uzun vadede getirisinin ne kadar önemli olacağını anlatarak rehberlik yapılacak. Bir yandan da yeniden gelişmeye başlayan dijital ekonomi içerisinde yer almanın, dünyaya açılmanın önemine yönlendirilerek kayıt dışı ekonomi içerisinde olmamaları sağlanacak. Bu durum kayıt dışı istihdamı da düşüreceği için, ekonomiye topyekun bir faaliyet getirecek” değerlendirmesi yaptılar.

YENİLİKÇİ TEŞVİK DÖNEMİ BAŞLADI 

Yeniden ele alınacak teşvik projelerinin özellikle dijital dönüşüm projelerine öncelikle kanalize edileceği belirtildi. Bu kapsamda da yenilikçi projelerin finansman modellemesinde de değişikliğe gidileceğini anlatan uzmanlar, projesi olup sermayesi olmayan kesimlere finansal destek yöntemlerinin yaygınlaştırılacağına vurgu yaptılar.
SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Önümüzdeki dönem sanayi-okul-sektör işbirliğinde de özellikle dijital dönüşüm süreçlerinin etkin olacağını anlatan uzmanlar, sanayinin ihtiyaçları ve dijital dönüşüm hedefleri çerçevesinde yenilikçi, okul-sektör işbirliği modellerinin kurulacağını kaydetti.

KURSLARLA MESLEKİ GELİŞİM 

Kayıt dışılıkla mücadelede kullanılacak bir diğer yöntemin ise dijital ekonomi olacağını dile getiren uzmanlar, bu amaçla gelişen sanayinin gerekliliklerine bağlı ortaya çıkacak yeni meslek alanlarında işgücünün yetiştirilmesine yönelik kurs ve programların yoğunlaşacağını dile getirdi.


Bu haber 1,774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,466 µs