En Sıcak Konular

E-ticarette sınır ötesi operasyon!

20 Ağustos 2019 09:47 tsi
E-ticarette sınır ötesi operasyon! Yurtdışında mağaza açma yarışına giren giyim perakendecileri bir yandan da e-ticarete sarıldı.

E-ticarette sınır ötesi operasyon!

DÜNYA 

Yurtdışında mağaza açma yarışına giren giyim perakendecileri bir yandan da e-ticarete sarıldı.

Türk perakendeciler, yurtdışında başlattıkları mağazalaşma hareketini daha da güçlendirmek için e-ticaret alanında atağa kalktı. Kur riskini yurtdışına açılarak bertaraf etmeyi hedefleyen yerli markalar asıl savaşı dijital dünyada veriyor. Özellikle son birkaç yıldır Romanya'dan Rusya'ya kadar birçok ülkede e-ticaret operasyonu başlatan markalar, dijital mağazalarını özellikle Batı Avrupa'ya açılma yolu olarak kullanıyor. E-ticarette edinilen deneyim, girilen pazara göre müşteri eğilim ve tepkilerini daha hızlı görerek reaksiyon almalarını da sağlıyor.

Dijital fethin öncüleri hazır giyimciler

Perakende dünyasında "dijital fetih" olarak isimlendirilen bu hareketin öncüleri arasında hazır giyim markası LC Waikiki var. LC Waikiki bugün 45 ülkede 950'den fazla mağazaya sahip ancak 2017'den itibaren de e-ticaret atılımının içinde. Şirketin web sitesi, Romanya üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine 9 dil ve 5 farklı para birimiyle hizmet veriyor. Bu operasyonundan oldukça memnun kalan marka, Mart 2018’de ise Kazakistan’da tamamen yerel çalışan sitesi lcwaikiki.kz ile hizmet vermeye başladı. Bunu Mısır, Ukrayna ve Rusya takip etti. Markanın e-ticaret ağı sadece bir yıl sonra Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere 30 ülkeye ulaşarak 12 dilde hizmet verir hale geldi

E- ticaret cirosunun yüzde 15’i yurtdışı

E-ticaret atılımlarının son dönemde hızlandığını ifade eden LC Waikiki E-ticaret Genel Müdür Yardımcısı Salih Yılmaz, online satışların ciro içinde yüzde 4-5’lik bir payı olduğunu, bunun da yüzde 15'inin yurtdışından geldiğini söyledi. Geçen yıl e-ticarette 3 kıtada 30 ülkeye yayılarak ciroyu 313 milyona çıkardıklarını ifade eden Yılmaz, dakikada 154 adetlik ürün satışıyla 46 milyon ziyaretçiye ulaştıklarını vurguladı. Yakın zamanda  yeni ülkelerde satışlara başlayacaklarını da belirten Yılmaz, 2023'te toplam yurtdışı cirolarının yüzde 20'sini e-ticaretten elde etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Romanya, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Mısır ve Fas'ta depo yatırımları olduğunu söyleyen Yılmaz, bu ülkelerin çoğunda üçüncü parti lojistik firmalarından depolama hizmeti aldıklarını da ifade etti. En büyük potansiyeli Mısır ve Rusya’da gördüklerini vurgulayan Yılmaz, ancak bu ülkelerde ciroların henüz istedikleri seviyede olmadığını sözlerine ekledi.

 'Romanya'daki e-ticaret kanalı Batı Avrupa için basamak'

Çok kategorili iç giyim markası Penti de e-ticaret ile yeni ülkelerde operasyon atağına kalkan markalardan biri. O da Avrupa pazarına Romanya üzerinden girmeyi tercih etti. Global marka olma yolunda beş kıtada 620 mağaza hedefiyle 2019'da başlattığı sınır ötesi harekatına, geçen yıl Romanya'daki e-ticaret yapılanmasını da ekledi.

2018 yılı sonunda hayata geçirdiği www.penti.com.ro isimli e-ticaret kanalıyla Romanya'da daha da güçlenen marka, bu ülkeyi hub olarak kullanıp tüm Avrupa Birliği'ne satış yapmak istiyor. Özellikle şu anda hiç mağazası bulunmayan Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak için e-ticareti kullanmayı planlıyor. 

Penti Giyim CEO'su Mert Karaibrahimoğlu, Romanya'da açtıkları e-ticaret kanalının aynı zamanda gelecek dönemde radarlarına almayı planladıkları birçok noktada iyi bir pazar analizi yapmalarına imkan sağlayacağını vurguladı. www.penti.com.ro'nun kısa sürede toplam Romanya cirosu  içinde yüzde 5’in üzerinde bir paya ulaştığını ifade eden Karaibrahimoğlu, 5 yıl önce girdikleri bu ülkede 2019'un ilk yarısında pazar lideri konumuna ulaştığını söyledi. Bu liderliği Romanya e-ticaret platformlarına da taşımayı hedefleyen marka, sene sonuna kadar ülkede 5 açılış daha yaparak 45 mağazaya ulaşacak.

Karaibrahimoğlu, yıl sonuna kadar bir ilke imza atarak, online dünyada benzeri görülmemiş bir projeyi hayata geçireceklerini, Avustralya'nın www.penti.com‘un ilk e-franchise ayağını oluşturacaklarını da açıkladı. 

Koton'un hedefi 80 ülkeye ulaşmak

Hazır moda markalarından Koton da, Rusya ve bölge ülkelere hizmet verecek olan Rusya e-ticaret sitesi koton.com.ru'yu geçen yıl açtı. Ancak diğer markalardan farklı olarak Türkiye’den yurtdışına gönderime de başlayan marka, Koton.com üzerinden Türkiye dışında, 24 ülkeye gönderim sağlıyor.Bu ülkeler arasında Avusturya, Belçika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Karadağ, Hollanda, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İngiltere bulunuyor.

Koton E-Ticaret Direktörü Onur Kemer, koton.com’un yurtdışı operasyonuyla ulaştığı ülke sayısını yıl sonuna kadar 80’e ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Koton.com'un 2018'de 30 milyon tekil ziyaretçi ve 88 milyon ziyaret ile yüzde 64 büyüdüğünü söyleyen Kemer, 2019 için de benzer hedefler koyduklarının altını çizdi. E-ticaret sitesi koton.com üzerinden yapılan satışların, yurtiçi cironun yüzde 4.6’sına, global cironun ise yüzde 3.4’üne ulaştığını ifade eden Kemer, "Bu da 11-12 mağazanın cirosuna denk geliyor" dedi. Yıl sonuna kadar e-ticaretin tüm satışlar içindeki payının yüzde 7’lerde olmasını beklediklerini kaydeden Kemer, şöyle devam etti: "2018'in ortasından itibaren Koton ürünleri koton.com dışında birçok pazar yeri entegrasyonu sayesinde pazar yerlerinde satışa sunulmaya başladı. Çok kanallı bütünleşik bir müşteri deneyimini artırmak amacıyla da geçtiğimiz aralık ayında Koton mobil uygulamamız devreye girdi. Müşterinin bulunduğu tüm kanallarda kesintisiz ve bütünleşik bir kullanıcı deneyimi yaşatmayı hedefliyoruz. Bu yapının bir gereği olarak tüm kanallardaki stoğu esnek olarak kullanabilen, stoksuz işleyebilen bir yapı getiriyoruz."

DeFacto operasyona Kazakistan'dan başladı

Halihazırda 30 ülkede 500’den fazla mağazayla faaliyet gösteren DeFacto da yeni pazarlara yönelik e-ticaret atağına hazırlanıyor. Yurtdışında e-ticaret alanında da büyümek isteyen marka, bu doğrultuda Kazakistan’da e-ticaret operasyonuyla satışlara başladı. DeFactofashion.com adresi üzerinden hizmet veren marka Kazak ve Rus dillerinde satış yapıyor. 2019’un ilk dört ayında toplam cironun yüzde 5’inin e-ticaretten geldiğini belirten DeFacto CEO'su İhsan Ateş, dijital kanalda çok heyecanlandıran bir büyüme yaşadıklarını ifade etti. Şirketin 2018'de yüzde 62 büyüdüğünün altını çizen Ateş, "E-ticaret hacmimiz toplam cironun yüzde 2.5’ini oluşturdu. Yurtiçi gelirler baz alındığında bu rakam yüzde 3’e kadar yükseliyor. Farklı ülkelerde de operasyonumuzu yaygınlaştırarak pazar sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sanal mağazalarımızı yeni ülkelerdeki müşterilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye’de e-ihracatın hacmi büyüyor

Yurtdışına e-ticaret aracılığıyla sınır ötesi mal göndermek e-ihracat olarak anılıyor. B2CDirect CEO’su Yusuf İbili, 2023’e kadar Türkiye’nin toplam ihracatındaki yüzde 0.5’lik e-ihracat payının, yüzde 5 seviyelerine çıkacağını öngördüğünü söyledi. Bir e-ticaret müşterisinin teslimatı mümkün, uygun fiyatlı ve kalitesini sorgulanabilir olan bir ürünü ülke fark etmeksizin sipariş verdiğini ifade eden İbili, Çin’den sonra e-ihracat konusunda en büyük potansiyelin Türkiye’de olduğunu belirtti. Yusuf İbili sözlerini, “Kuruluşumuzdan bugüne kadar 100’den fazla ülkeye toplamda 1.417 tonu bulan paket gönderimi gerçekleştirdik. Gönderilen 600 bin paket ile 22 milyon euroluk ihracat değeri yaratılmış oldu. Türkiye en çok e-ihracatı; ABD, Almanya, İngiltere ve Rusya ülkelerine yapıyor. En çok e-ihracat yapılan ürünlerin başında ise hazır giyim, ayakkabı, aksesuvar, hediyelik eşya ve elektronik ürünler geliyor” şeklinde sürdürdü.

Sınır ötesi e-ticaret yurtiçine göre iki kat büyüyecek

*DHL’in “21. Yüzyılın Baharat Ticareti” raporuna göre, uluslararası e-ticaret 2020'de yurtiçi e-ticarete oranla iki kat hızlı büyüyecek. Bu büyüme hızıyla 2015'te 300 milyar dolar olan uluslararası e-ticaret hacminin 2020'de 900 milyar dolara çıkması bekleniyor.

*Rapor, online perakendecilerin, yalnızca tekliflerini uluslararası müşterilere sunarak satışlarını ortalama yüzde 10 ila 15 düzeyinde artırabildiğini gösteriyor. Premium hizmet tekliflerinin dahil edilmesi ise bu büyümeyi daha da artırıyor. Örneğin online mağazalarına daha hızlı gönderim seçeneği ekleyen perakendeci ve üreticiler diğer oyunculara göre 1.6 kat daha hızlı büyüyor.

*Birçok pazarda giderek daha seçici hale gelen müşterileri yurtdışındaki online perakendecilerden alışveriş yapmaya iten unsurlar arasında bulunabilirlik, güven ve cazip teklifler yer alıyor. Tüketiciler, sınır ötesi alışverişlerle ilgili sıkıntıları ise lojistik, güven, fiyat ve müşteri deneyimi olarak sıralıyor.


Bu haber 1,236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,556 µs