En Sıcak Konular

İhracatını artıran tekstil makinacıları yerli alımlar için devlet desteği istiyor

11 Kasım 2019 09:28 tsi
İhracatını artıran tekstil makinacıları yerli alımlar için devlet desteği istiyor Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) ile DÜNYA'nın ortak düzenlediği toplantıda makina üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı, çözüm önerileri tartışmaya açıldı.

İhracatını artıran tekstil makinacıları yerli alımlar için devlet desteği istiyor

DÜNYA 

Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) ile DÜNYA'nın ortak düzenlediği toplantıda makina üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı, çözüm önerileri tartışmaya açıldı.

TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, devletin imkanlarını en az kullanan sektörün tekstil makinaları olduğunu belirterek çoğu makinanın Türkiye’de yüksek kalitede üretilmesine rağmen yurtdışından büyük miktarda ithal edildiğine dikkat çekti. Sektör temsilcileri yerli alım ve daha fazla ihracat için devletten destek talep ediyor. Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) ve DÜNYA gazetesince düzenlenen toplantıda, yerli makinaların önemli bir tekstil makinası ithalatçısı olan Türkiye pazarında daha fazla yer bulması için neler yapılabileceği tartışıldı.

Tekstil makinacılarının faaliyetlerine ilişkin bilgi veren TEMSAD Genel Sekreteri Hayri Etçi, geçen yılın ilk 9 ayına göre ihracatlarını yüzde 10.1 arttırdıklarını kaydetti. Türkiye'nin ithal ettiği tekstil makinelerinde ise aynı dönemde yüzde 47.7 azaldığını vurgulayan Etçi, Türkiye tekstil sektörünün dünyanın en büyük tekstil makinaları ithalatçılarından biri olduğunun altını çizdi. Türkiye'de geçen yıl bilgisini paylaşan TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant ise şunları dile getirdi:

"Dünya tekstil makina ihracatı 30 milyar dolar düzeyinde. Türkiye'nin bu alandaki ihracatı ise 750 milyon dolar. Sektörümüzün dünya ihracatı içindeki payı yüzde 3. Ancak bu payı çok daha yukarılara çekmemiz mümkün. Buna da öncelikle önemli bir tekstil makinası ithalatçısı olan Türkiye'den başlayarak sağlamamız lazım. Türkiye'nin tekstil makinası ithalatı yaklaşık 2 milyar dolar düzeyinde. Dünya ithalatı içerisinde bu sektörün payı yüzde 7'yi buluyor. Dünyanın en büyük dokuma ve örme makinaları ithal eden ülkesiyiz.

Dünyada satılan her 100 iplik makinasının 14'ü Türkiye'ye geliyor. Oysa bu makinaların hemen tamamını biz burada yerli olarak üretiyoruz. Yerli tekstil makinalarının katilete sorunuf yok. Ancak ciddi bir finansman sorunu var. Devletin imkanlarını en az kullanan sektör olarak bu konuda desteğini bekliyoruz. Yurt dışındaki rakiplerimizin başta finansman dahil çeşitli yöntemlerle desteklendiğini biliyoruz."

Sektör temsilcileri sorunlarını dile getirdi

RİCHARD SALVATORE
TEMSAD GENEL KOORDİNATÖRÜ

“TEMSAD olarak 18 ülkeyle anlaşmalarımız var. Ülke sayısını artırmaya çalışıyoruz. bu alanda rakip olduğumuz diğer ülkeleri izlediğimde onların kendi büyükelçiliklerinden, dış ticaret temsilciliklerinden muazzam bir destek aldığı görülüyor. Biz dış ticaret temsilciliklerimizden böyle bir destek alamıyoruz.”

MEHMET AĞRİKLİ
TEMSAD YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ

“Tekstil makinacılarının en büyük sorunlarından biri arazi ve mekan. Biz makinacılar küçük yerlerde üretim yapabilecek bir sektörde çalışmıyoruz. TOKİ sürekli ev yapmak yerine, hiç olmazsa zaman zaman fabrika binası yapsa, makinacılara da kira ile verse ve dese ki, "ürettiğin sürece burada kalabilirsin" bu çok faydalı olur. Öte yandan belirlenen stratejik ürünler listesinde de bir sıkıntı mevcut. Teşvik sistemimizin hiçbir mantığı yok. Dünyada bütün atılım yapan ülkelerde gelişme yerli üretimle başladı. Şu anda bu politikanın tam tersi uygulanıyor. Vergiler konusunda da çok büyük sıkıntılar var. ”

İZZET SAVAŞ
SERKON TEKSTİL MAKİNA VE EKİPMANLARI

“Çinli firmalar Avrupalı markaları satın alıyorlar ve Türkiye’deki gümrük duvarlarını aşmaya o kadar alışmışlar ki, Türkiye’ye makinalarını rahat rahat getiriyorlar. 'Alman malı' diyorlar ama makina aslında Çin’den geliyor. Biz ise kendi ülkemizde kendi gümrük duvarlarımızı aşmaya çalışıyoruz. Aslında bu gibi olgular doğru okunup değerlendirilse, inanıyorum ki biz bu alandaki açığı kapatacak makinaları üretebiliriz. Sorun, bizim devletimizin bu tür konularda yeterince yanımızda olmamasıdır. Özellikle Ticaret Bakanlığı'nın gümrüklerde ciddi çalışmalar yapması lazım.”

AHMET KÜÇÜK
ÇAĞRI MAKİNA

"İspanya’da bir fuara gittimizde tekstil makinaları sanayimizin orada çok değerli olduğunu gördüm. Ürettiğimiz makinalarla Avrupa ile baş edebilecek nitelikteyiz. Ama devletin bize fazla desteği yok. Ben bugün İtalya’ya makina yapıyorum. AB’de maliyetler çok yüksek. Rahatlıkla rekabet edecek konumdayız. Bizim asıl sıkıntımız kendi aramızdaki rekabettir. Fiyat kırıp karlarımızı düşürüyoruz.”

HÜSEYİN ÖZÇIKRIKÇI
FORMAK MAKİNA

“Devlet bize bugüne kadar hiçbir destek vermedi. Bütün makinacılar dişinden tırnağından artırdığıyla bir yerler gelmeye çalıştı. İnşallah bundan sonra daha iyi yerlere geliriz. Pek çok beklentimiz var: Çalışma yerlerimiz yok, herkes kendi imkanlarıyla belirli yerler inşa etti. Bizim makinalarımız hacimli makinalar, ufak yerlerde olmuyor. Ayrıca şimdi de kalifiye eleman sıkıntımız var. Mesela ben Çorlu’ya bir yer yaptırdım ama oraya geçmeye cesaret edemiyorum bu konudan dolayı,İstanbul'daki çalışanlarımız oraya gitmiyor.”

TAMER HASBAY
HAS GROUP

“Sektörün en büyük problemi bizim sanayiciliği bilmememizdir. Biz daha çok tüccarlığı biliyoruz. Bu yüzden de işletmelerimiz hiçbir zaman Avrupa’daki rakiplerimiz gibi söz sahibi değil. Yaşadığımız sıkıntıların bir diğer nedeni de ülke imajımızdır. Eğer

Türkiye, Avrupa’da iyi bir imaja sahip olursa daha çok mal satabiliriz. Ancak makina satmak istiyorsak öncelikle Türkiye’deki bankacılık sistemini ve kredi verme sistemini değiştirmemiz lazım. türkiye'nin önde gelen ihracatçılarının dahi fabrikalarına yerli makinaları değil, Alman, İtalyan ve benzeri ülkelerin üreticilerinin makinalarını tercih ettiklerinig görüyoruz. Neden? Bu insanlar yerli makinanın kalitesine inanmadıklarından mı? Hayır, aksine onu gayet iyi biliyorlar. Ancak yüzde 1.70 Euro bazında faiz oranı ve 10 yıl vadeli satış imkanlarına karşı dayanamıyorlar. Biz ise bu koşulları sağlayamıyoruz. Oyun böyle oynanıyor. Dünyadaki makina sanayicileri teşvikle büyüdü. Bizde bunun için geç kalındı. Ama fırsat penceresi kapanmış değil. Biraz destekle önümüzde büyük imkanlar açılabilir. Avrupa’da bu sektör tamamen bitmiş durumda, onlar artık bu sektörden çıkıyor. Bu bizim için bir fırsattır, biz o boşluğu doldurabiliriz.”

UĞUR ÇETİNKAYA
ARGETEK

“Makina üretiminde temel faktör artık yazılım oluyor. Sıradan bir yazılım da değil; IoT temelinde bir suni zekaya giriş söz konusu. Burada temel sıkıntımız yetişmiş elemanımızın olmamış olmasıdır. İnsan kaynağı benim işim için çok önemli. Eksiklerimizi ise öncelikle yetişmiş elemanla kapatmak zorundayız ama bulmakta zorluk çekiyoruz.

LEVENT YILMAZ
HUZUR MAKİNA

“Üzerinde durulması gereken temel mesele eleman konusudur. Son zamanlarda popülizme de kurban giden Suriyeli işçi olayı da bizi zora sokacak. Hepsini sınır dışı ediyoruz şimdi. Ne oldu? O fabrikaların hepsinin kapısında eleman aranıyor ilanları var. Ama bizim de yerli eleman bulma sıkıntımız var. Suriyeli işçilerin hakları verilerek çalıştırılması taraftarıyım yoksa Çin’den eleman ithal etmek zorunda kalacağız.”

İRFAN YOLCULAR
NİT ÖRME

Yaklaşık 25 yıldır triko makinaları parçaları üretiyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yapıyoruz bu sene de Bangladeş’te kendi şirketimizi kurduk. Orada büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Kendimi markamızla satışı hedef1liyoruz.

SEVEN YILMAZTÜRK
PROSER MAKİNA

10 yıldır Fransa’da da faaliyet gösteriyoruz. Fransa’daki sistemi de Türkiye’de uygulamaya çalışıyorum. Trakya’da da bir yatırım yaptık, geçen sene akredite test laboratuvarımızı da kurduk. Burası Türkiye’nin yerli makina ve özel sermayeyle kurulan alanında ilk laboratuvar. Birçok markaya ve üniversitelere testler yapmaya başladık.

NUMAN GÜREL
GES ELEKTRONİK

Bizim yaptığımız işi dünyada yapan sadece 3 firma var. Bir nevi makinaların aksesuarlarını yapıyoruz. Devletten şu ana kadar bir şey talep etmedik, çünkü çok hantal bir yapı söz konusu. Devletten teşvik alana kadar biz o üründen kazanmaya bile başlıyoruz. Bizim katma değerlerimiz makinacilara göre oldukça iyi durumlarda. Bizim makinacilar olarak ne yapacağımızı planlayarak hareket etmemiz lazım.


Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,451 µs