En Sıcak Konular

Ara tatil yabancı turizmciye yaradı

14 Kasım 2019 10:04 tsi
Ara tatil yabancı turizmciye yaradı İlki bu hafta sonu başlayacak 'ara tatil' uygulamasında, düşük sezon nedeniyle daha ucuz olan yurtdışı turlarına talep üç kat arttı. Fiyatların arttığı iç turizm yurtdışına göre daha az tercih edilirken, sömestr’a ilgi azalmadı.

Ara tatil yabancı turizmciye yaradı

DÜNYA 

İlki bu hafta sonu başlayacak 'ara tatil' uygulamasında, düşük sezon nedeniyle daha ucuz olan yurtdışı turlarına talep üç kat arttı. Fiyatların arttığı iç turizm yurtdışına göre daha az tercih edilirken, sömestr’a ilgi azalmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararı ile ilki bu hafta sonu başlayacak dokuz günlük ara tatil, turizm sektörünü sevindirdi. Ancak, yurtdışı rezervasyonlardaki artış, iç turizme göre daha yüksek. Fiyatların yukarı çekilmesine rağmen yurtiçindeki doluluk oranlarında belirgin bir artış kaydedilirken, tur şirketlerine göre asıl büyük artış yurtdışı turlarında yaşandı.

Düşük sezona denk gelmesinin de etkisiyle görece ucuz olan yurtdışı turlarına talepte geçen yılın aynı dönemine göre üç kat artış yaşandığını belirten sektör temsilcileri, en fazla ilgi gören destinasyonlar arasında Balkan ülkeleri, Orta Avrupa, Uzak doğu ile Dubai, İtalya, İspanya’nın ilk sıraları aldığı bilgisini verdiler. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda başlattığı ‘ara tatil’ uygulamasının ilki 16 Kasım'da başlayacak. Hafta sonuyla birlikte 9 güne çıkan tatil, yerliden çok yabancı turizmciye yaradı. Düşük sezona denk gelmesi sebebiyle ucuz olan yurtdışı turlarına talep geçen yıla göre 3 kat artarken, Balkan, Orta Avrupa, Uzak Doğu ve Dubai, İtalya, İspanya en çok talep gören destinasyonlar oldu. İç turizm yurtdışına göre daha az tercih edilirken, yine de önceki yıllara göre iki kat rezervasyon artışı yaşandı. En çok Afyon, Bolu, Denizli gibi termal turizmin öne çıktığı bölgelerde hareket oldu.

Sömestre ilgi azalmadı: doluluk yüzde 60

Bu yıl ilk kez uygulanan iki ara tatil, sömestr tatiline olan ilgiyi azaltmadığını açıklayan Setur, “Mevsim ve öncelikler farklı olduğu için her döneme yoğun talep var. Kış sömestr döneminde yurtiçinde genelde kayak turları ve kışlık oteller tercih ediliyor. Önümüzde 2 aydan fazla bir süre olmasına rağmen yurtiçi ve yurtdışı turlarda doluluk oranı birçok turda %60’ları geçmiş durumda. Oldukça olumlu bir tablo var” ifadelerini kullandı.

Fiyatlarda yüzde 80'e kadar artış var

Neredekal.com'un sömestr yani yarıyıl tatili olan 20-31 Ocak dönemi analizlerine göre fiyatların il bazında yıldan yıla yüzde 20-25 aralığında, bir önceki haftaya göre ise yüzde 3 ila yüzde 6 aralığında artıyor. Ancak geçen yıllarda olduğu gibi kayak bölgelerinde bir önceki yıla göre artış yüksek oranlarda gerçekleşiyor.

• Bursa Uludağ:15 tesis ortalama fiyat artışı %58
• Bolu Kartalkaya:7 tesis ortalama fiyat artışı %43
• Erzurum Palandöken:6 tesis ortalama fiyat artışı %80

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl ilan etmiş olduğu takvime göre öğrenciler ve öğretmenlere ocak ayında olan sömestr yani yarı yıl tatili dışında nisan ve kasım ayında olmak üzere iki tane 1 haftalık tatil var. İlki 18-22 Kasım arasında olacak tatile bazı öğretmenlerden ve velilerden okula yeni başlayan küçük öğrencileri okuldan soğutacağına dair itirazlar da var.

Tatil haftasında %3 artış

Neredekal.com 16-23 Kasım arasında mevsim tercihine uygun 12 ildeki 4 bin 703 farklı tesisin 7 bin 722 farklı fiyat kombinasyonunu DÜNYA için derledi.

Buna göre, geçen yılın aynı dönemine göre fiyatlar kasım ayında yüzde 22 arttı. Ara tatil haftası bir önceki haftaya göre yalnızca yüzde 3 artmış görünüyor. Neredekal.com Genel Müdür Yardımcısı Özkan Özbaş, yine de Kasım 2019 döneminde fiyatların değişiminde ara tatil etkisinin sınırlı kaldığını belirtti.

Talep daha yüksek olabilirdi

Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, sektör genelinde kasım aylarının özellikle otel rezervasyonları açısından düşük seyrettiğini, fakat ara tatil ile birlikte ekim ayının ikinci yarısından itibaren yoğun bir şekilde talep almaya başladıklarını söyledi.

"Kasım ayı yurtdışı turların birçok destinasyonda en düşük fiyatlı olduğu aydır” diyen Küçükyılmaz, üstüne ara tatil eklenince talebin 3 kat arttığını kaydetti. Birçok tur programının günler öncesinden satışa kapandığını vurgulayan Küçükyılmaz, Balkan, Orta Avrupa, Uzak Doğu ve Dubai'nin en çok talep gören turlar olduğunu ifade etti.

Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında 2 kat artışla daha fazla otel rezervasyonu aldıklarını belirten Küçükyılmaz, “Afyon, Bolu, Denizli, İzmir, Antalya ve Kıbrıs en yoğun talep edilen bölgeler oldu. Otellerin bir kısmı ara tatil dönemini fırsat bilerek bu haftaya özel fiyatlarını yüksek tuttular. Genelde hafta sonu daha yüksek olan fiyatlarını tüm ara tatil dönemine yaydılar. Oteller böyle bir aksiyon almasaydı daha da yoğun talep alabilirdik.” İkinci

ara tatil dönemi nisan ayındaki ikinci ara tatilin daha da iyi geçeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Küçükyılmaz, hazırlıklarını da bu yönde yaptıklarını kaydetti.

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise "Ara tatil haftası, diğer kasım ayı haftalarına göre bizim yurtdışı turlarımızda yüzde 100, yurtiçi kültür turlarında da yüzde 300 arttı, tatilin yayılması ve düşük sezon olması fiyatların da uygun olmasını sağladı" dedi.

Hava sıcaklıkları Antalya ve Kıbrıs'a ilgiyi artırdı

İlk ara tatil turlarına tüketicinin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Setur yetkilileri, şu açıklamayı yaptı: “Mevcut tatillerin dışında iki farklı dönemde daha tatil fırsatının doğmuş olması turizme olumlu katkı sağladı diyebiliriz. Hava sıcaklıklarının iyi gitmesi ile beraber yalnızca metropollere yakın destinasyonlar değil, Antalya ve Kıbrıs gibi uzak noktalardaki oteller de ilgi gördü. Setur olarak bu dönem için satışa sunduğumuz turlarımızda doluluk oranları yüzde 100’e yaklaştı.”

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, termal otellerin yanı sıra Akdeniz, Ege ve Kıbrıs otellerine talebin çok fazla olduğunu kaydederek, “Bununla birlikte kültür turlarına ilginin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Başta GAP olmak üzere Kapadokya ciddi talep görüyor. Yurtdışında kısa programların yanı sıra Orta Avrupa, Balkanlar, İtalya ve İspanya talep gören noktalar arasında yer alıyor” diye konuştu.

Sapanca'da yüzde 70 artış

Elite World Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu, “Sapanca ve Van otelimizde ara tatillerden dolayı doluluklarımızda artış olduğunu gözlemliyoruz. Van otelimizde yüzde 20, Elite World Sapanca Convention & Wellness Resort otelimizde ise bu dönemde yüzde 70 artış olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Terma City Otel Genel Müdürü Orhan Arslan, ara tatile yönelik rezervasyonların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, "Tesiste ara tatil için şu anda yüzde 80-85 seviyesinde rezervasyonlar mevcut. Bu haftaki rezervasyonlarla ara tatili yüzde 95-100 dolulukla geçireceğiz. Ara tatil sebebiyle rezervasyonların yüzde 50 artış gösterdiğini görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.


Bu haber 1,190 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,026 µs