En Sıcak Konular

İşgücü verilerinde COVID-19 Etkisi

10 Haziran 2020 15:59 tsi
İşgücü verilerinde COVID-19 Etkisi TÜİK az önce Mart dönemi işgücü verilerini açıkladı. Geçen yılın Mart dönemine göre Çalışan sayısı 1 milyon 662 bin azalışla 26 milyon 133 bin oldu.

İşgücü verilerinde COVID-19 Etkisi

DÜNYA-H. Bader ARSLAN

TÜİK az önce Mart dönemi işgücü verilerini açıkladı. Geçen yılın Mart dönemine göre Çalışan sayısı 1 milyon 662 bin azalışla 26 milyon 133 bin oldu. Bu, Mart 2015’ten sonraki en düşük istihdam hacmini gösteriyor.

İşsiz sayısı 573 bin gerileme ile 3 milyon 971 bin oldu.

İşsizlik oranı 0,9 puan azalışla yüzde 13,2’ye geriledi.

İşgücüne katılım oranı 4,5 puan düşüşle yüzde 48,4 oldu.

Gençlerde işsizlik oranı 03,6 puan azalışla yüzde 24,6’ya indi.

Sayıları yorumlamadan önce birkaç hatırlatma yapalım. 

Kimler İşsiz Sayılıyor?

TÜİK, anket ve hesaplamaları İLO ve AB standartlarına paralel şekilde yürütüyor. İşgücü verileri her ay 44.000 hanehalkı üzerinde yapılan ankete göre hesaplanıyor.

Her ay yapılan açıklama tek başına o ayın değil, önceki ay ve sonraki ayla birlikte içinde bulunulan ayın verilerinin ortalamasını yansıtıyor. Örneğin bugünkü Mart dönemi verileri, Şubat-Mart-Nisan döneminde yapılan anketlerin ortalamasını gösteriyor. Dolayısı ile adı Mart dönemi olmasına rağmen, veriler COVID-19’un etkili olduğu Nisan dönemini de kapsıyor. 
TÜİK işsiz sayısını hesaplarken, 15 yaşın üzerinde olup, anketin yapıldığı dönemde çalışmayan ancak son 4 hafta içinde iş aramış olan ve 2 hafta içinde işe başlayabilecek durumda olanları dikkate alıyor. Dolayısı ile anket yapılırken çalışmayan ve son 4 hafta içinde iş aradığını belirtmeyenler işsiz sayılmıyor.

Bunun yanında, ücretli çalıştığı halde anket yapılan dönemde fiilen işlerinin başında bulunmayanlar, 3 aydan kısa süre içinde işlerinin başına geri döneceklerse veya işten uzak kaldıkları süre zarfında maaş veya ücretlerinin en az yarısını almaya devam ediyorlarsa bunların çalıştıkları kabul ediliyor. 

Bugünkü Veriler Ne Diyor?

Bugünkü veriler Şubat-Mart-Nisan ortalamasını gösteriyor demiştik. Şubat ve Mart’ın büyük bölümünde kendi dinamiklerimizden, Mart sonu ve Nisan boyunca ise COVID-19’dan etkilenen işgücü piyasası doğal olarak bir bozulma var. Salgın ülkemizde daha önce başlasaydı, sağlık ve ekonomi ile ilgili tedbirler alınmasaydı, daha kötüsü de olabilirdi.

Bugünkü işsizlik oranı Şubat döneminden 0,4 puan, geçen yılın Mart verisinden 0,9 puan daha düşük. Yine bugünkü işsiz sayısı geçen aykinden 257 bin, geçen yılın Mart verisinden 573 bin daha düşük. Ama işsizlik oranı istihdam piyasasındaki gelişmeleri yorumlamak için çok yetersiz ve yanıltıcı olabilir. Bugünkü verilere bakıp istihdam piyasasında işler yolunda gidiyor demek mümkün değil. Çünkü örneğin çalışan sayısı geçen yıldan 1,66 milyon daha az.

Bir de şöyle bakalım…

Mart 2019 döneminde 

Kurumsal olmayan nüfus 61 milyon 177 bin,
İşgücü 32 milyon 339 bin,
İstihdam edilenlerin sayısı 27 milyon 795 bin, 
İşsiz sayısı 4 milyon 544 bin iken 

2020 Mart döneminde

Kurumsal olmayan nüfus 62 milyon 216 bin
İşgücü 30 milyon 104 bin
İstihdam edilenlerin sayısı 26 milyon 133 bin 
İşsiz sayısı 3 milyon 971 bin olmuş.

Son bir yılda nüfus 1 milyon 39 bin bin kişi artmış. Buna denk bir artış görmeyi bekleyeceğimiz işgücünde artış olmadığı gibi 2 milyon 235 bin gerileme yaşanmış. Arada 3 milyon 274 bin fark var. Bu kadarlık bir nüfus piyasanın dışına çıkmış; yani ne çalışıyor, ne işsiz, ne de iş arıyor. Diğer yandan, son bir yılda çalışanların sayısı 1 milyon 662 bin, işsizlerin sayısı 573 bin azalmış.

Aşağıdaki iki grafik 2018 başından bu yana işsizlik oranı ve işgücüne katılım oranının seyrini gösteriyor. Hatırlayacağınız gibi, 2018 yaz aylarından itibaren ekonomide başlayan ve 2019’da da devam eden yavaşlama yıllık bazda işsizlik oranını yüzde 11’den 13,7’ye çekmişti. 2020’nin ilk iki ayında işsizlik geçen yılın altında kalırken, bunun işgücüne katılım oranındaki sert düşüş ile eş anlı gerçekleştiğini gördük.

Sektörlerde Durum Ne?

Sektörlerin istihdam verilerini önceki aya göre değil, önceki yıla göre kıyaslamak daha doğru bir yaklaşım. Zira bazı aylarda özellikle tarım ve inşaatta ciddi bir mevsim etkisi görüyoruz. Bununla birlikte sanayi ve hizmet sektörlerinin büyük kısmında böyle bir etki görmüyoruz. Biz yine de hem önceki aya hem de yıla göre nasıl değişim olduğuna bakalım.

Tarım sektöründe istihdam geçen yıla göre 538 bin, inşaatta 248 bin, hizmetlerde 903 bin geriledi. Sanayide istihdam ise 27 bin kişi arttı. Toplamda çalışan sayısı geçen yılın 1 milyon 662 bin kişi altında.

İnşaat sektörünün 7 çeyrekten beri küçülmesine paralel şekilde, istihdamındaki gerileme bugünkü veri ile 24. ayını doldurmuş oldu. Sanayi istihdamı Kasımdan bu yana artış gösteriyordu. Bugünkü veri ile yükselişini sürdürmüş oldu. Hizmetler sektörünün istihdamında ise uzun süredir devam eden artış, Şubat ayında sona ermişti. Bugünkü veri ile sektörün istihdamı sert bir düşüş gösterdi.

Önceki aya göre tarımda 123 bin artış var ve bu mevsim etkilerini de dikkate alırsak normal bir artış. Bununla birlikte inşaatta normal mevsim kalıplarının dışında bir gerileme görüyoruz.



Bu haber 1,695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,985 µs