Emeklilik yaşı kalkıyor mu?
Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com
Okurumuz Murat OKUDUR, “Halk arasında bir söylenti var, hizmet ve prim sürelerini doldurup emeklilik için yaşını bekleyen vatandaşların emekli olmaları sağlanacağı söyleniyor. Deniyor ki yaş beklemeden emekli olunması mümkün olacak. Böyle bir çalışma var mı? Varsa ne zaman yürürlüğe geçer?” diye soruyor.
Bir çok okurumuz artık emeklilik yaşı kalkacak, isteyen yaş beklemeden emekli olabilecek türünde söylentilerin doğruluğunu soruyor. Ülkemizde emeklilik yaşında 1999 ve 2008 olmak üzere 2 farklı artış sağlayan düzenleme yapıldı.
Yaş yükseltmelerinin temel nedeni olarak sistemin tıkanmış olmasını gösterebiliriz. Yani, emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamlama dışında, herkesin işe giriş tarihine göre değişen yaş şartının kaldırılması söz konusu olmadığı gibi, bu yönde bir hazırlık veya tasarı vs. de yoktur. Son olarak, şu an için erken yaşta emeklilik veya emeklilikte yaş şartının kaldırılmasını beklemek yanlıştır. Emeklilik için yaş şartı kalkmıyor.
***
Eski yılları borçlanarak emeklilik
Okurumuz Nuray Uysal, “1960 doğumlu bir bayanım. 1992 yılında sigortaya girişim oldu. 196 gün prim yatmıştır. Şimdi emekli olabilmek için geriye dönük borçlarımı kapatabilir miyim? Veya emekli olmak için ne yapabilirim?” diye soruyor.
Okurlarımızdan eski yıllardaki gün boşluklarının ödenip ödenmeyeceğine ilişkin sorular geliyor. Öncelikle eski yıllardaki gün boşluklarının ödenebilmesi için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söylemeliyiz.
Ancak, halen yürürlükte olan SGK uygulamalarına göre, kadın memur ve işçiler için doğum borçlanması, erkek işçiler için askerlik borçlanması, yurtdışında çalışanlar veya evhanımı olarak yurtdışında yaşayanlar için yurtdışı borçlanması, grev ve lokavt sürelerini borçlanma, avukatlık staj süresini borçlanma, devlet memurları için aylıksız izinde geçen süreleri borçlanma, doktora veya tıpta uzmanlık öğreniminde geçen süreleri borçlanma ve hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerini gibi bazı borçlanma gibi bazı borçlanma gerekçeleri mevcuttur.
Aranan koşulların gerçekleşmesi halinde eski yıllardaki gün boşluklarının ödenmesi mümkün olacaktır. Bunun haricinde sigortasız geçen eski yılları borçlanmak mümkün olmayacaktır.
***
Ev hanımlarına borçlanma
Okurumuz Yüksel Çalışkan yurtdışı borçlanması konulu yazımı okuyunca bir sitem göndermiş. Okurumuz diyor ki; “Sayın Resul Kurt bey yurt dışında yaşayan ev hanımları borçlanma yapıp emekli olabilirken, yurt içinde yaşayan ev hanımı bayanlar (örneğin hiçbir sosyal güvenlik kurumunda çalışmamış, emekli olmamış, 25 yıllık evli ev hanımı) bayanlarımız borçlanma yapamamaktalar.
Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil mi? Lütfen bu konuyu köşenizde ya da ilgili platformlarda gündeme getirir misiniz? Yurt dışındaki Türk vatandaşı ev kadınları borçlanma yaparken yurt içindeki ev kadınları neden borçlanamıyor? Adaletsiz ve haksız bir durum değil mi?” diyor. Bizden iletmesi...
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle