En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
19 Haziran 2016

Turkuaz Kartla yatırımcı avı



Turkuaz Kart’la yatırımcı avı

Milliyet

Türkiye göç verirken şimdi göç alan bir ülkeye dönüştü. 2015’te 165 ülke vatandaşı çalışmak için başvurdu. Hükümet, talepleri düzene koymak için düğmeye bastı. Vasıflı işçilerle yatırımcılara Turkuaz Kart vermek için hazırlıklar başladı

 

Türkiye yıllarca Avrupa’ya işçi göçü verdi, Almanya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye, Türk işçileri çalışmak için akın etti. 1961 yılında Almanya ile imzalanan Türk İşgücü Anlaşması sayesinde başlangıçta 2 bin 500 Türk Almanya’ya çalışmak için giderken, bugün artık üçüncü nesli de içinde barındıran yaklaşık 2 milyon 700 bin Türk sadece Almanya’da yaşıyor. Tüm Avrupa ülkelerinde 3.5 - 4 milyon civarında vatandaşımız bulunuyor.

 

Türkiye yıllarca göç veren ülke iken şimdi göç hedefleri açısından ‘hedef ülke’ konumuna geldi. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, 2015 yılı itibariyle 165 farklı ülkenin vatandaşı ülkemizde çalışmak için başvuru yapmış.

Türkiye’de çalışmak için başvuran yabancıların sayısındaki artış hükümetleri bu konuda yeni bir düzenleme yapmaya yöneltti. 63 ve 64. Hükümet dönemlerinde başlayan yeni yasa çalışması 65. Hükümet döneminde sonlanacak gibi duruyor. Nitekim yasa tasarısı Meclis’e yakında gönderilecek.

 

Aslında yabancıların çalışmalarına yönelik mevcut bir yasa var, bu yasa özellikle çalışma izinlerinin alınmasında etkili. Ancak bu yasadan kaynaklanan bürokratik süreçlerin çok dağınık olması, artan izin talepleri karşısında yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı yeni yasanın ortaya çıkmasına neden oldu.

 

Yeni yasada neler var?

Yeni yasayla gelen en önemli yenilik koordinasyonu sağlamak, çalışma izni verilmesinde esasları belirlemek üzere Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu’nun oluşturulması. Bu kurulun yardımıyla halen çok dağınık olan çalışma izinlerinin verilmesinde uygulama birliğine gidilmiş olunacak.

Halen farklı kurumlarca verilen çalışma izin muafiyetleri yeni kanunda uygulama birliğinin sağlanması adına sadece Çalışma Bakanlığı’nca verilecek.

 

Suriyeliler için değil

Yeni yasayla gelen en önemli yenilik nitelikli yabancı yatırımcı ve çalışanlara, önemli haklar sağlayan süresiz çalışma izni tanıyan Turkuaz Kart uygulamasına geçilecek olması. Bu kart konusunda son dönemde söylenenlere yanıt olarak Çalışma Bakanlığı bu kartların herkese değil sadece ülke kalkınmasına destek nitelikte yatırım yapan yatırımcıya ve bilimsel, teknolojik olarak mesleki deneyimi yüksek çalışanlara verileceğini ifade ediyor. Yani sayıları yaklaşık 3.5 milyonu bulan Suriyelilere kart dağıtılacak söylemi doğruyu ifade etmiyor. Elbette belirtilen nitelikleri olan Suriyeliler de bu karttan faydalanabilir.

 

Turkuaz Kart Sistemi eğitim, tecrübe, ücret, yatırım miktarı gibi temel değişkenlerden oluşan esnek ve dinamik bir puanlama sistemi ile uygulanacak. Bu puanlamalar kime kart verileceğini belirleyecek. Başlangıçta ilk üç yıl geçiş süreci olacak. Üç yıl sonunda bu kart süresiz verilecek. Bu karta sahip olanlar ülkemizde süresiz çalışma ve ikamet hakkı başta olmak üzere önemli haklara sahip olacak.

 

Yabancı öğrenciye çalışma izni

Türkiye’deki pek çok firma günümüzde belirli süre ve aralıklarla da olsa yurt dışından yabancı çalışan getirebiliyor. Bu çalışanlar ya belirli bir proje kapsamında geliyorlar, ya da büyük, kurumsal firmalarda üst yönetim pozisyonlarında görev alabiliyorlar.

Nitekim çoğu zaman özellikle finans kurumlarında, bankalarda bu yabancı yöneticilere ihtiyaç duyulabiliyor. İşte yeni kanunla bu durumda olanlara da süreden istisnai olarak izin verilebilecek.

Ayrıca bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye’ye gelen kişilere de istisnai olarak kolay izin verilebilecek.

Yeni yasayla gelen en önemli yeniliklerden biri de ülkemizde okuyan yabancı öğrencilerin çalışması bakımından yeni bir düzene geçilecek olması. Yabancı öğrencilerin halen ülkemizde çalışma yapmaları yasak, ancak yeni yasayla beraber, yabancı öğrenciler de kısmi süreli olarak yani part-time olarak çalışabilecek.


Bu yazı 1,898 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,374 µs