En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
19 Ocak 2017

İkramiyelerin tarihi belli oluyor



İkramiyelerin tarihi belli oluyor

Milliyet

Bugünlerde binlerce kamu işçisinin gözü kulağı Bakanlar Kurulu’nda. Bakanlar Kurulu’nda verilecek karara göre kamu işçilerine her yıl ödenen ilave ikramiyelerin ödenme zamanları belli olacak. 6772 sayılı Kanun’a göre belirli kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilere, ücret ödeme şekillerine bakılmaksızın, her yıl için bir aylık ücretleri tutarında ikramiye ödenmesi gerekiyor. Aynı Kanun’da bu bir aylık ikramiyenin Bakanlar Kurulu Kararı’yla ikiye çıkarılabileceği de düzenlenmiş durumda. Bakanlar Kurulu her yıl verdiği kararla ikramiye sayısını ikiye çıkarıyor. Henüz Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanmamakla birlikte alınan duyumlar ilk ikramiyenin 30 Ocak 2017 tarihinde, ikincisinin ise 23 Haziran 2017 tarihinde ödeneceği yönünde.

 

Kimler ikramiye alabilir?

İkramiyenin net bir tanımını vermek mümkün olmasa da genellikle kabul edildiği üzere, işverenin çalışanların yaptığı işten memnuniyetini göstermek üzere verdiği ücret olarak tanımlanıyor. Genellikle bayram, evlenme ve doğum gibi özel günlere bağlandığından bir hediye niteliği taşıdığı da düşünülüyor. Ne var ki hukuk sistemimizde bütün işverenleri çalışanlara ikramiye vermeye zorlayan bir düzenleme bulunmuyor. Sadece yukarıda bahsedildiği gibi bazı kamu işverenlerinin ikramiye verme zorunluluğu bulunuyor. Diğer özel sektör işverenleri yanında çalışan işçilerin ikramiye isteyebilmeleri sözleşmelerinde veya toplu iş sözleşmelerinde bu hakkın tanınmış olmasına bağlı.

 

Devam olursa hak doğurur

İkramiye hakkı sadece sözleşmelerle değil, bazen işverenin tek taraflı olarak başladığı bir uygulamanın düzenlilik kazanması halinde de doğabiliyor. Örneğin, işveren bayram geldiğinde sözleşmede yazmasa da ikramiye ödediyse ve bunu birkaç yıl tekrarladıysa, artık ilerleyen yıllarda bayram geldiğinde çalışanın bu ikramiyeyi talep etme hakkı bulunuyor. En az kaç yıl tekrar etmesine ilişkin bir sınır olmasa da çoğu zaman üç tekrar yeterli görülebiliyor. Bu şekilde ikramiyeye hak kazanmanın tek istisnası, işverenin baştan vazgeçebileceğini çalışan söylemiş olması. Bu durumda işveren, tek taraflı verdiği ikramiyeyi ödemekten vazgeçebiliyor.

 

En fazla dört kez ödenir

Çalışanlara ödenebilecek ikramiyeye 6772 sayılı Kanun’la bir üst sınır getirilmiştir. Buna göre, çalışanlara bir yıl içinde en fazla dört ikramiye ödenebilecektir. Her bir ikramiyenin miktarı da en fazla bir aylık ücretleri olabilecektir. Bu sınır sadece kamuda çalışan işçiler açısından değil tüm işçiler için getirilmiştir. Dolayısıyla ister yasadan kaynaklansın, ister sözleşmelerden isterse işverenin tek taraflı uygulamasıyla verilmiş olsun çalışan en fazla dört aylık ücreti tutarında ikramiyeyi talep edebilecektir.

 

İşten ayrılanlar da ikramiye alabilir

Çalışan işten ayrılsa da işyerinde çalıştığı süreyle sınırlı olarak orantılı ikramiye talep edebilir. Yargıtay da verdiği kararlarında bu hususu açıkça vurgulamaktadır. Çalışanlara ücretleri ikramiyenin ödenme tarihindeki ücretleri üzerinden ödenir. Fakat çalışan daha önce işten ayrıldıysa, ayrıldığı tarihteki ücreti üzerinden hesaplanması gerekir.

 

İkramiye tek taraflı olarak kaldırılamaz

İster sürekli uygulama sonucunda doğsun ister sözleşmelerden doğsun, çalışana sağlanan ikramiye hakkından işverenin tek taraflı vazgeçmesi mümkün değildir.

 

Tarafların anlaşması halinde ikramiyenin asıl ücrete eklenmesi suretiyle kaldırılması söz konusu olabilecektir. Asıl ücret ve asıl ücrete göre belirlenen tüm ödemelerin ikramiye kaldırılmadan önceki duruma göre hiçbir kayıp yaşanmadan güncellenmesi gerekiyor.  İkincisi, kaldırılma anındaki durum da yeterli olmayıp vergi ile sosyal güvenlik ödemeleri de dikkate alınarak gelecekte yaşanacak kayıpların da telafi edilmesi aranıyor.

 

İkramiye işverenin memnuniyeti sonucu verilen bir hak olduğundan işveren bunun verilmesini bazı şartların yerine getirilmesine bağlayabiliyor. Örneğin çalışanın ikramiyenin hak kazanılmasından önceki dönemde disiplin cezası almamış olması aranabilir. Fakat bu şartların sözleşmelerde yer alması gerekiyor.



Bu yazı 2,088 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,492 µs