En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
8 Haziran 2017

Kreş yükümlülüğü şart mı?



Dr.Resul KURT

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

info@resulkurt.com 


 

                                               Kreş yükümlülüğü şart mı?

Star

 

Yasal düzenlemelere göre, yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için iş-veren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta be-lirlenen şartları taşıyan bir emzirme odasının kurulması zorunludur. Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 150’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için iş-veren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın gerekli şartları taşıyan bir kreşin kurulması zorunludur. Kreş, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür.
š
İşverenler, ortaklaşa oda ve yurt kurabilecekleri gibi, oda ve yurt açma yüküm-lülüğünü, kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş yurtlarla yapacakları anlaşmalarla da yerine getirebilirler. Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır. Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde, işve-renin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerindeki kadın çalı-şanların toplam sayısı dikkate alınır. “Belediye ve mücavir alan sınırları” ifadesi uygu-lamada özellikle büyükşehir belediyesi sınırlarındaki işyerlerindeki işçi sayısının tes-pitine yönelik çeşitli sıkıntılara sebep olmaktadır. Kanun doğrudan büyükşehir beledi-yelerine atıf yapmadığından ‘Belediye ve mücavir alan sınırları’ ifadesinin büyükşehir belediyesi statüsündeki illerde ‘İLÇE BELEDİYE SINIRLARI’ şeklinde değerlendiril-mesi gerekmektedir. Kreş yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenler, işyeri çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre değişen miktarda idari para cezalarıyla karşılaşmaktadır-lar.

***

Kreş açma yükümlülüğü belediyelere verilmeli


Türkiye’deki en önemli sorunlardan birisi de kadın istihdamının yeterince art-maması ve bu yönde işletmelerin teşvik edilememesidir. Kadın istihdamı son 13 yılda önemli oranda artmış olsa da halen istenen seviyeye ulaşmamıştır. Ülkemizdeki bü-yük yatırımlarda yaşanan sorunlar ve yatırımları olumsuz etkileyen hususlar değer-lendirildiğinde özellikle işletmelere getirilen istihdam yükümlülüklerinin önemli bir sorun teşkil ettiği görülüyor. Diğer bir deyişle başta kreş yükümlülüğü, avukat bulun-durma yükümlülüğü gibi yükümlülükler istihdamı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu kapsamda, kadın istihdamını olumsuz etkileyen en önemli düzenlemelerden birinin kreş açma yükümlülüğü olduğu kolaylıkla söylenebilir. 

Özellikle, yasal düzenlemelerde kreş açma için sayı sınırının 150 olarak belir-lenmesini, hükmün dönemsel şartlarıyla değerlendirmek gerekir. İlgili dönemlerde hem çalışan kadın sayısının az olması hem işyeri sayısının az olması sebebiyle bu kapsama giren işyeri oldukça düşüktü. Günümüzde konfeksiyonda bile 250-300 ka-dın işçi var. 150 sayı sınırı günümüz için mantıksız ve işletmeler üzerinde kadın istih-damını olumsuz etkilemektedir. 

Esasen belli bir çalışan sayısına ulaşmış işyerlerinde emzirme odası açılması makul görülmekle birlikte, kreş açılmasının istenmesi de oldukça zordur. Kreş açmak ve işletmek tamamen uzmanlık gerektirmekte olup, özel sektör açısından; işyeri heki-mi, hemşire, pedagog, çocuk bakıcısı ve benzeri ek personel istihdam edilmesini ve öngörülen fiziki koşulların sağlanmasını gerektirmektedir. Özel sektörde işverenler üzerindeki kreş açma yükümlülüğü kaldırılmalıdır. Ülkemizde kreş sayısı ile çocuk bakımında uzman sayısı arttırılmalı ve mevcut kreşlerin nitelikleri iyileştirilmek suretiy-le bu yöndeki yükümlülük yerel yönetim tarafından yerine getirilmelidir. Böylece hem belediyeler üzerinden bu önemli yükümlülük daha profesyonel bir şekilde yerine geti-rilmiş olacak, hem de ülkemizin geleceği olan çocuklar sağlıklı ve doğru ortamlarda büyütülmüş olacaktır.

Kreş açma ya da hizmeti sağlama yükümlülüğünün işverenlerden alınarak, be-lediyeler, AB fonları, organize sanayi bölge yönetimleri vb. aracılığıyla yapılması ge-rekmektedir. Hiç değilse, kreş açma zorunluluğu için uygulanan 150 kadın işçi sayısı şartının 500’e çıkarılması bir zorunluluk olmuştur.

Gelişmiş ülkelerin konuya ilişkin uygulamaları incelendiğinde; 

1- Özel sektör işverenlerinin yükümlülüğünün en fazla emzirme odası açmak-tan ibaret bulunduğu; 

2- Kreş açmak konusunda ise herhangi bir mükellefiyetlerinin bulunmadığı, 

3- Kreşe yönelik hizmetlerin, genellikle yerel yönetimlerce ve ücretsiz olarak sunulduğu, 

4- 3 ila 6 yaş dönemindeki çocukların okul öncesi eğitiminin, eğitim sisteminin parçası olduğu,

5- Bunun yanı sıra çalışan ebeveynlere, sosyal haklar adı altında çok geniş imkânlar tanındığı 

Görülmektedir.

Sonuç olarak, ülkemizdeki yatırımların ve kadın istihdamının artması isteniyor-sa, bu tür yatırım ve istihdamı engelleyici düzenlemeler gözden geçirilmelidir. Kadın-lar açısından en kutsal olan annelik görevinin yerine getirilmesinde daha profesyonel ve uzmanlık gerektiren bir iş olan kreş yükümlülüğünün, belediyeler ve AB fonların-dan sağlanacak kaynaklarla yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Bu sosyal sorumluluk işverenlere yıkılarak istihdam artışının beklenmesi hayalcilik olur.  

 


Bu yazı 1,839 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,330 µs