En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
23 Temmuz 2017

OHAL döneminde Devlet memurluğundan çekilme



OHAL döneminde Devlet memurluğundan çekilme

Sözcü

13 Ocak 1995 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesinde uzman kadrosunda (657 sayılı Kanun kapsamında) göreve başladım. Ağustos 2000’de tayin olarak DSİ’de göreve başladım. İşyerindeki iş yükü ve özel sebeplerle görevimden ayrılarak emekliliği hak edeceğim 51 yaşımı çalışmadan beklemek istiyorum. OHAL döneminde olduğumuz için bir dilekçe ile ayrılabilir miyim? Dilekçemi verdikten sonra işe devam etme süresi var mı? Dilekçemi çalıştığım kuruma mı vermeliyim? Dilekçede yazmam gereken bir ifade var mı? Yerime biri atanıncaya kadar beklemek zorunda mıyım? İdarenin dilekçemi kabul etmeme hakkı var mı? Çünkü idare benim istifamı vazifeme ihtiyaç duyduğu için kabul etmeyecek. Dilekçemi kurum kaydına bırakarak işe gitmesem bir sıkıntı olur mu? Bundan sonra memuriyete geri dönmek gibi bir düşüncem yok ama yaşımı doldurduğumda maaş ve ikramiyemde bir sıkıntı olur mu? Dilek Doğu

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, devlet memurları bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir ve memurluktan çekilmesi halinde memurluğu sona erer. Buna göre, istifa dilekçenizi çalıştığınız kuruma vermeniz ve talebinizin çalıştığınız kurumca kabul edilmesi gerekiyor. Zira 657 sayılı Kanununun 94. maddesine göre, memuriyetten çekilmek (istifa etmek) isteyen memur, yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 96. maddesine göre de olağanüstü hal (OHAL) hallerinde Devlet memurları yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.

Diğer yandan, yine 94. maddeye göre, mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır. Buna göre, çekilme (istifa) talebinizin kabul edilmemesi durumunda 10 gün kesintisiz devamsızlığınız halinde memuriyetten çekilmiş sayılırsınız. İstifa dilekçenizde, emekliğiniz için gereken yaş dışındaki hizmet sürenizi tamamladığınızı belirtmenizde yarar var. Bu durumda her hangi bir sorun yaşamazsınız. Yaşınız dolduğunda emeklilik başvurunuz üzerine emekli aylığınız bağlanır. Hizmetlerinizin tamamı Emekli Sandığı Kanununa tabi olduğundan, emekli aylığınız bağlandığında emekli ikramiyeniz de ödenir.

Ancak 657 sayılı Kanunun 97. maddesine göre, mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere, 96. maddeye (Olağanüstü Yönetim Hallerinde Çekilme Usulü’ne) aykırı hareket edenler hiçbir surette Devlet memurluğuna alınmazlar. İstifa talebinizin kabul edilmeyip, 10 gün devamsızlık sonucu çekilmiş sayılmanız halinde, OHAL durumundan dolayı bir daha Devlet memurluğuna alınmazsınız.

 

Kıdem tazminatı için dava açması gerekiyor

Gazetemiz SÖZCÜ’de yazılarınızı sürekli ilgiyle okuyorum. Okuduklarıma dayanarak, ben de komşumun durumunu sizden öğrenmek istedim.

Kendisi 1 Ocak 1964 doğumlu. 2 Aralık 1993’te sigortalı olarak işe başlamış. Son işyerinden “kıdem tazminatını vereceğiz” diye 31 Ağustos 2016 tarihinde işten çıkarmışlar. Bugün git yarın gel diyerek on aydır tazminatını vermemişler. Başvurusu olmadığı halde, tazminatını vereceğiz diye kandırıp, sanki kendi isteğiyle çıkmış gibi işlem yapmışlar. Tazminatını ve işsiz geçen ayların parasını nasıl alabilir? Şu an itibariyle 6554 prim günü var. Ne zaman emekli olabilir? Mustafa Sutmen

Kıdem tazminatı için iş mahkemesinde dava açması ve mahkemede, kendi isteğiyle işten ayrılmadığını ve kendisinin kandırıldığını ispatlaması gerekiyor. İşsiz geçen ayların parasını alması mümkün olmaz.

Komşunuzun kadım mı erkek mi olduğunu belirtmemişsiniz. Kadınsa emeklilik şartlarını sağlamış, istediği zaman emekli olabilir. Erkek ise emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 prim günü ve 54 yaş şartlarına tabi olup, 25 yıllık sigortalılık süresinin dolacağı 2 Aralık 2018 tarihinde emekli olmaya hak kazanır. Askerliğini sigorta başlangıcından önce yapmış olmalı. En az 370 gün askerlik borçlanması yaparsa, sigorta başlangıcı 1 yıl 10 gün geri gelir ve emeklilik yaşı 53’e iner. 25 yıllık sigortalılık süresi de borçlandığı süre kadar erken dolar ve borçlandığı süre kadar erken emekli olabilir.



Bu yazı 2,288 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,439 µs