Resul Kurt
26 Temmuz 2018
Çalışma şartlarına dikkat!
Çalışma şartlarına dikkat!
Annelik zor bir görevdir, bu nedenle kutsaldır ve kutsal olmalıdır. Hamileliğin ilk anından itibaren çocuğunu koruma endişesi taşıyan anneler, çalışma hayatıyla birlikte daha zorlu bir görevi üstlenmiş olurlar.
Özellikle hem iş hayatını devam ettirmek ve hem de çocuğuna ve ailesine zaman ayırmak isteyen annelerin bir de işyerinde çalışma ortamından kaynaklanan sorunlarla uğraşmaları onları zor durumda bırakabilmektedir.
Anne ve çocuk sağlığının insana yaraşır bir yaşam koşulları için gerekli olduğu kadar toplumun refahı için de önemlidir. Bu nedenle çalışan kadınların hamilelik süresince sosyal, ekonomik ve sağlık bakımından korunması gerekir.
Bugün biz de çalışan anneleri, çalışma şartlarına ilişkin bilgilendirelim istedik.
Hamile kadınların çalışma şartlarına ilişkin düzenlemeler iş mevzuatında açıkça belirlenmiştir. Kural olarak hamile çalışanlar günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacağı gibi, işverenler doktor kontrolleri için izin vermek zorundadır.
Analık izninde çalıştırılma yasağı var
Kural olarak, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için, çoğul gebelikte doğum öncesi süreye 2 hafta eklenmesi suretiyle 18 hafta çalıştırılmamaları esastır.
Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.
Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası istirahat babaya kullandırılabilmektedir.
Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullanabilir.
Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir; kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.
Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılmalıdır. Bu halde de çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmamalıdır.
Eğer doktor raporunda hamilelik sürecinde ağır işler veya hareket gerektiren işler yapılmaması gerektiği belirtilmişse, işyeri hekimi kontrolünde uygun iş verilmeli, olabildiğince doktor raporuna uyulmalıdır.
Hamile veya emziren çalışanlar, günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Periyodik kontrole izin var
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilmek zorundadır. Doktor kontrolleri mesai saatleri içerisine rastlıyorsa, çalışanın kontrole gitmesi engellenmemeli, kontrolde geçen süreler çalışılmış gibi değerlendirilmelidir. Kadın çalışanlar, hamile olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.
Ayrıca, yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bir yıl geçse bile sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalışması yaptırılamaz.
Bu yazı 1,674 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
14 Mart 2025
Çalışan anne desteği
-
11 Mart 2025
İşçilere yapılan ramazan yardımları
-
7 Mart 2025
Mobbing ile mücadele
-
7 Mart 2025
Özlük dosyası düzenleme yükümlülüğü
-
4 Mart 2025
50'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği
-
28 Şubat 2025
Yabancı öğrenciler için GSS
-
28 Şubat 2025
Gelir vergisi beyannamesi vermeyene ceza var
-
25 Şubat 2025
İmalat sektöründe 5 puanlık indirim
-
21 Şubat 2025
Şubat ayında SGK prim gün sayısının bildirilmesi
-
18 Şubat 2025
Ulusal staj programı
-
14 Şubat 2025
2025 yılı kreş yardımı istisnası
-
14 Şubat 2025
Cenaze ödeneği kimlere verilir?
-
11 Şubat 2025
İŞKUR Gençlik Programı
-
7 Şubat 2025
Ulusal İstihdam Stratejisi
-
4 Şubat 2025
Kayıt dışı çalışan yabancı işçilere 2025 yılında uygulanacak idari para cezası
-
31 Ocak 2025
Çalışana sağlanan yol yardımlarında 2025 yılı istisna tutarı
-
31 Ocak 2025
Vergi indirimiyle emeklilik
-
28 Ocak 2025
Yemek kartı SGK prim kesintisi var mı?
-
21 Ocak 2025
2025 yılı stajyer ücretleri ve devlet desteği
-
17 Ocak 2025
Sosyal güvenlik priminden istisna aile ve çocuk zammı
Yorumlar
+ Yorum Ekle