En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
12 Eylül 2019

Müşteriden misafire



Müşteriden misafire 

Sabah yürüyüşündeydim. Kıyıdaki küçük otelin kapısı önüne hormonlu bir pick-up park etmişti. Araba, küçük otelin bir binası büyüklüğünde idi; sanki otele meydan okumak için gelmişti. Bu meydan okumaya hayretle baka kaldım. Otelin sahibi aileden bir kadın da erken kalkmış, küçük bahçeyi toparlıyordu. Benim hormonlu pick-up’da bakışımı yakalamış olmalı ki, gülümsedi ve “Bizim misafirlerden birisinin” dedi. Kadın, “Müşterilerden birisinin” dememişti; “Bizim misafirlerden birisinin” demişti. O zaman aklımdan şöyle bir düşünce geçti: Bu anlayış devam ederse, bu otelin ömrü uzun olur.

Otelde müşteri

Türk Dil Kurumu, “müşteri” sözcüğünü şöyle tanımlıyor: Hizmet, mal vb. alan ve karşılığında ücret ödeyen kimse. Otel işinde de bir hizmet satılır, bunun karşılığı da müşteriden bir para alınır. Ancak bu, özel bir hizmettir. Tatil yöresindeki otel hizmeti daha da özel bir hizmettir. Çünkü 24 saatin, hemen hemen her saati otelin sınırları içinde geçer. Müşteri yatar, kalkar; yemek yer, ara öğünlerde bir şeyler yer içer, atıştırır; deniz kenarında güneşlenir, denize girer. Hep bu süre içinde müşteri bir şeyler ister. Müşteri bu isteğinin her an karşılanmasını bekler. Hem de belki evinde olmadığı bir biçimde karşılanmasını bekler, nazlanır.

Misafir

Misafir, bir yere ziyarete giden kişidir. Misafir ile ev-sahibi arasında bir gönül bağı vardır. Bu bağ nedeniyle iki taraf bir araya gelir, hasret giderir. Bizim geleneklerimize göre misafir önemli kişidir. Misafire özen gösterilir. Misafir, ağırlanır. Misafire evdeki yiyeceğin, içeceğin en iyisi sunulur. Evlerin en güzel odası “Misafir odası” olarak kullanılır. Kalorifer olmayan evlerde kışın gelen misafire evin en sıcak köşesi ayrılır. Ev hali, eğer aile üyeleri arasında bir tatsızlık olsa bile, herkes sıkı tembihlenir: “Aman suratınızı ekşitmeyin, misafir üstüne alınır” Misafiri incitmemeye özen gösterilir. Misafir yolcu edilirken “Bunu saymayız, yine bekleriz” denir. Hatta kültürümüzde çağrılmadan gelen, tanımadığınız birinin ağırlandığı bir de “Tanrı Misafiri” uygulaması vardır. Böylece misafir ağırlamanın dinsel bir boyutu da ortaya çıkar.
İyi misafir de misafirliğini bilir. Misafir, evde kullandığı eşyalara, kendi malından daha fazla özen gösterir. Ev sahiplerini rahatsız etmemek için çaba harcar.

Konaklama tesislerinde müşteri

Otelde konaklayan müşterinin misafirden farkı, bir ücret ödemesidir. Müşteri, aldığı hizmetin karşılığını para ile öder. Misafir ise “hatır kredisi”nden ödemesini yapar. Tanrı misafiri uygulamasında ise ödeme biçimi kazanılan sevaptır.

Ticari işletmelerin amacı para kazanmaktır, kâr etmektir. Ama müşteriyi bir sağmal inek gibi görmek, her şeyi para ile ölçmek yanlış bir yaklaşımdır. Para kısmı bir sonuçtur. Eğer önce müşteriyi memnun etmeye odaklanılırsa bu sonuca ulaşılacaktır.

Konaklama tesislerinde müşteriyi misafir olarak görmek önemli bir aşamadır. Eğer bu anlayış ile davranılırsa, müşteri memnun kalacaktır. O da iyi bir misafir gibi davranacak, davranışlarına özen göstrecektir. Memnun kalan müşteri, “Yine bekleriz” çağrısına cevap verecek, o kuruluşa yine gelecektir.

Ev-sahibi, çekingen misafiri “Burası senin evin sayılır; evinde gibi davran” diyerek rahatlatır. Konaklama tesislerinde müşteri kavramından misafire geçme aşamasından sonraki ise “Burası sizin de eviniz, rahat olun” aşamasıdır. Başarılı kurumlar bu denklemi çözmüş olanlardır.


Bu yazı 1,309 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız
    • 7 Kasım 2023 Bir konser turu ve düşündürdükleri
    • 31 Ekim 2023 Etik kurallar ve iş gezisi harcamaları




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,455 µs