En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
8 Kasım 2019

Yabancı uyruklu işçinin SGKya bildirimi



Yabancı uyruklu işçinin SGK’ya bildirimi 

Yabancı uyruklu işçiler için 6735 sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu’na göre çalışma izni alınması gerekmektedir.

Çalışma izni alınmış veya çalışma izni muafiyeti alan yabancılar ile yabancı çalıştıran işverenler, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süresi içinde 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre yerine getirirler. Türkiye’nin taraf olduğu sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri uyarınca işlem yapılması gereken durumlar ayrıca ilgili sosyal güvenlik anlaşmalarına göre yürütülmektedir.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 102’nci maddesinin 13‘üncü fıkrasında belirtilen,
“a) Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularından veya iş yeri hekimlerinden alınmış istirahatli olduğunu gösteren rapor,
ç) Gözaltına alınma ile tutukluluk hâline ilişkin belgeler,
f) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle iş yerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği,” hususlarına ilişkin eksik çalışma veya eksik ücret ödenme nedenlerini kanıtlayan belgeler ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74’üncü maddesinde sayılan hallerin ortaya çıkması durumunda eksik çalışma veya eksik ücret ödeme nedenlerini kanıtlayan belgeler SGK tarafından kabul edilecek olup aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde eksik gün veya eksik ücret bildirimleri için işverenden ayrıca aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi istenmeyecektir.

SGK’nın 18/03/2019 tarihi yazısına göre, işverenin veya işçinin kontrolü dışında gerçekleşen olaylar (çalışma izni alınmasına rağmen çalışmaya başlanılmaması, çalışma izni bulunan kişinin geçici olarak yurt dışına giriş-çıkışları arasında geçen süreler, hastalık, analık, tutukluluk, grev ve lokavt, vb.) konusunda yapılacak işlemler genel olarak hukuka ve idari iş ve işlemlerine uygun bir biçimde gerçekleşmelidir. Çalışanın salt yabancı uyruklu olması nedeniyle işverenden kaynaklanmayan nedenlerle sözleşmede yer alan koşulların sağlanmadığı belirtilerek işverenin idari yaptırıma uğratılması durumunda telafisi güç zararların ortaya çıkabileceği değerlendirilmektedir.

Yabancı uyruklu kişinin çalışmaya başlamadığı, geç başladığı veya çalışma izni iptal edip yurt dışına çıktığı tespit edilenler için aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi istenmeyecektir.

Çalışma izni verilen yabancının, çalışma izninin geçerliliğinin başladığı tarihten itibaren altı ay içinde Türkiye’ye gelmek zorunda olduğu bu nedenle 6735 sayılı Kanun’un 12’nci ve 15’nci maddelerinde belirtilen sürelerin aşılmaması koşuluyla daha sonraki bir sürede çalışmaya başlanılması veya iş yeri ile ilişiğini kesmeden geçici süreli olarak yurt dışına çıkılması durumunda ülkeye giriş ve çıkış tarihlerinin de dikkate alınarak kişinin yolda geçireceği süreler için; ülkeden çıkış günü hariç olmak üzere iki gün, yine ülkeye giriş tarihi hariç olmak üzere iki günü geçmemek üzere yolda geçen sürelerin de dikkate alınması suretiyle bu süreler için de işverenden aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi istenmeyecektir.

Çalışma izni alınan yabancılara ilişkin ücretsiz izin talepleri 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74’üncü madde de sayılan kadın çalışanlara doğum nedeniyle verilen ücretsiz izinler dışında kalanlar Bakanlıkça değerlendirmeye alınmamakta olup, çalışma izni verilen süreye ilişkin sosyal güvenlik yükümlülüklerinin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle yabancı uyruklu işçiler kadın çalışanlara doğum nedeniyle verilen ücretsiz izinleri kullanabileceklerdir. Ancak bunun dışında ücretsiz izin kullansalar bile SGK’ya prim bildirimleri yapılmalıdır.


Bu yazı 1,360 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 1 Temmuz 2025 Engelli istihdamında işveren yükümlülükleri
    • 27 Haziran 2025 Belirli süreli iş sözleşmesinde fesih
    • 27 Haziran 2025 Devamsız işçiye tazminatsız fesih
    • 24 Haziran 2025 İş Hukukunda Geçici İş İlişkisi
    • 20 Haziran 2025 Ücret kesme cezası
    • 17 Haziran 2025 Yıllık izin satılabilir mi?
    • 13 Haziran 2025 İbranamenin geçerlilik şartları
    • 13 Haziran 2025 İhbar tazminatı nasıl hesaplanıyor?
    • 10 Haziran 2025 İşçi ücretlerini bankadan ödemeyene ceza var!
    • 6 Haziran 2025 Taşeronda muvazaaya dikkat!
    • 3 Haziran 2025 Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz!
    • 30 Mayıs 2025 Stajyerlerin iş kazası bildirimi
    • 30 Mayıs 2025 Evlenme ve doğum yardımı ödemelerinde kesinti olur mu?
    • 27 Mayıs 2025 Deprem bölgesinde umut var
    • 23 Mayıs 2025 Gabar'da yanan meşale: Enerjide tam bağımsız Türkiye
    • 20 Mayıs 2025 Uzaktan çalışan işçinin süt izni
    • 16 Mayıs 2025 İş güvencesi ve işe iade davalarında arabulucu şartı
    • 16 Mayıs 2025 Kıdem tazminatında emeklilik hakkının kullanımı
    • 13 Mayıs 2025 Ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı olur mu?
    • 9 Mayıs 2025 Yıllık izin avansı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,960 µs