En Sıcak Konular

Ahmet Ağar
www.ahmetagar.com

Ahmet Ağar
15 Aralık 2021

İşverenlerin, 31.01.2022 Tarihine Kadar E- Tebligat Adresini Almaları Zorunludur



                                                

          24.09.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak 01 Ekim 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik ile SGK e- tebligat sistemi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverenlere yapılacak tebligat işlemlerinin elektronik ortamda yapılması için SGK’nın 2021/38 sayılı genelgesi ile SİSTEMİN açılmış olduğu bildirilerek, elektronik tebligat adresinin nasıl alınacağına ilişkin usul ve esasları açıklanmıştır.

          Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 01 Ekim 2021 tarihi ve sonrasında 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar elektronik tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorundadırlar.

          I- Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunda Olanların Başvuru Süresi:

          1- Yönetmeliğe göre, 01 Ekim 2021 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının  (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştırmaya başlayıp ve halen çalıştırmaya devam eden işverenlerin, SGK’nın www.turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet üzerinden en geç 31.12.2021 tarihine kadar elektronik tebligat adresi almaları zorunluydu. Ancak, SGK tarafından  11.12.2021 tarihinde yapılan DUYURU ile bu süre 31.01.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

          2- 01 Ekim 2021 tarihinden sonra ilk defa sigortalı sayılan kişileri çalıştıran işverenlerin ise, en geç tescil tarihini takip eden ay başından itibaren başlamak  üzere 3 ay içinde, keza SGK’nın www.turkey.gov.tr adresinden e- devlet üzerinden SGK e-Tebligat Başvuru ekranına girerek elektronik başvuru formunu doldurarak elektronik tebligat adresi almaları zorunludur.

          II- Elektronik Tebligat Adresi Almak İçin Başvuru Şekli:

          1- Tüzel kişi işverenler bakımından başvuru için, “Tüzel Kişi” seçeneği kullanılacak olup, başvuru yapacak kişinin MERSİS numarası olan veya SGK işyeri tescil kaydında yönetici/müdür/kanuni temsilci olarak yer almış olanlardan birisinin olması gerekmektedir.

          Tüzel kişi işverenler bakımından her bir yönetici/müdür/kanuni temsilci, tebligatın görüntülenmesi için üçüncü kişilere yetki tanımlayabilecektir. Yetki tamamen bu kişilere ait hesap olarak adlandırılacaktır.

          2- Gerçek kişi işverenler ise başvuru için, “Gerçek Kişi İşveren” seçeneğini kullanarak başvuru yapabilecektir.

          3- e- Tebligat işlemleri yapılırken, tüzel kişi işyeri için yapılan başvurularda vergi kimlik numarası, gerçek kişi işyerleri için başvurularda ise T.C Kimlik Numarası yazılacaktır. Tüzel kişilik işyeri için yapılan başvuru sonrası, aynı kimlik numarası altında veya gerçek kişi işyeri için yapılan başvuru sonrası aynı T.C. Kimlik Numarası altında yeni bir işyeri dosyasının tescil edilmesi halinde, yeni tescil edilen işyeri için elektronik tebligat adresi alınmasına gerek olmayacak, yeni tescil edilen işyerine ilişkin tebligatlar, daha önce başvuru yapılan elektronik tebligat adresi üzerinden yapılacaktır.  Yani, tüzel kişilik adına SGK’dan bir tek elektronik tebligat adresi alınması yeterli olacaktır.

          4-  Adi ortaklıklar için ortaklardan herhangi birinin, apartman yönetimi için yöneticinin bilgileri ile giriş yapılarak e- tebligat adresi almaları gerekmektedir.

          III- Tüzel Kişi İşverenlerde Yetkilinin Değişmesi:

          Tüzel kişi işverenlerde elektronik adresi bulunan yöneticilerde herhangi bir kişinin kalmaması, değişmesi, yetkisinin alınması veya yenisinin atanması durumlarında, bu değişikliğin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde SGK’nın www.turkey.gov.tr adresinden başvuru yapılması ve yeni yetkili kişinin/kişilerin bildirilmesi gerekmektedir.     

          Tüzel kişilik adına, birden fazla yöneticinin bulunması durumunda, bir tek yöneticinin e- Tebligat başvurusunda bulunması yeterli olacaktır. Bir yöneticinin yaptığı başvuru sonrasında, yetkilendireceği diğer yöneticiler de tüzel kişilik adına gelen e �"Tebligatları görüntüleyebilecektir.    

            IV- Elektronik Tebligatın Gönderilmesi ve Gelen Yazıya İtiraz Süresi: 

         1- 31.01.2022 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kuruma (SGK) tarafından işverenlere mevzuat gereği gönderilecek olan tüm yazılar- tebligatlar, ( Sigorta prim borcu, idari para cezası, eksik işçilik prim borcu, icra takibi vb.) elektronik ortamda imzalanarak işverenin bildirmiş olduğu elektronik tebligat adresine gönderilecektir. Gönderilecek olan yazılar- tebligatlar, işverenin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günde tebliğ edilmiş sayılacaktır. e-Tebligat gönderildiğinde SGK tarafından işverenin yetkilisine e-Devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonuna SMS veya e-posta adresine bilgi mesajı gönderilecektir. 

          Değişik nedenlerden dolayı, muhatabın e-Devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefon numarasına ve/veya e-posta adresine bilgilendirme mesajı gönderilememesi veya geç gönderilmesi, elektronik tebligatın geçerliliğini etkilemeyecektir.   

          2- SGK tarafından muhatabın elektronik ortamdaki adresine gönderilen evrak, adrese ulaştığı tarihi izleyen beşinci günden önce okunsa dahi, evrakın adrese ulaştığı tarihi izleyen beşinci günde tebliğ edilmiş sayılacaktır.

          3- Ayrıca, elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde, muhataplara 7201 sayılı Tebligat Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda yer alan hükümlere göre tebligat yapılabilecektir.

          4- İşverenler, beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri ve elektronik tebligatı alacak kişilerde değişiklik olması halinde bu değişikliği SGK’ya bildirmek zorundadırlar.

          V- Sonuç Olarak:

                      

          Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişi işverenler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar, en geç 31 Ocak 2022 tarihine kadar,  01 Ekim 2021 tarihinden sonra ilk defa sigortalı sayılan kişileri çalıştırmaya başlayan/başlayacak olan gerçek veya tüzel kişi işverenler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar ise, sigortalı çalıştırmaya başladıkları ayı takip eden aydan itibaren 3 ay içinde, SGK’nın https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-sgk-e-tebligat-hesap-dogrulama  adresinden e- devlet şifresi ile SGK e-Tebligat Başvuru ekranına girerek elektronik tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorundadırlar.



Bu yazı 840 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Aralık 2023 Kısmi Süreli Çalışmalarda (Part Time) Kıdem Tazminatı
    • 27 Kasım 2023 Kamuya Ait İşlerin Devamlı İşyeri İşçileri İle Yapılması Halinde Asgari İşçiliğin Uygulanması Ve Teşviklerinden
    • 30 Ekim 2023 İşçilerin Belirli Süreli İş Sözleşmesi İle Çalışmaları Halinde Kıdem Tazminatı İle İlgili Uygulama
    • 25 Eylül 2023 Çalışan Kadınların Hamilelik Ve Doğum Sonrası Hakları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
    • 1 Haziran 2023 Kıdem Tazminatı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
    • 27 Şubat 2023 İşçi Yıllık İzinde Veya Raporluyken Başka İşte Çalışa Bilir Mi?
    • 27 Ocak 2023 2023 Yılında Uygulanacak Olan SGK Parametreleri
    • 23 Ağustos 2022 İşyerlerinde Yapılan Fazla Çalışma Ve Fazla Sürelerle Çalışma Ücretleri
    • 20 Haziran 2022 Çok Tehlikeli İşyerlerinde İşverenlere 3 Yıl Süreyle İşsizlik Sigortası Prim Teşviki Uygulanmaktadır
    • 24 Mayıs 2022 İşyerlerinde Yapılan Normal Ve Diğer Çalışma Şekilleri İle Ödenecek Fazla Mesai Ücretleri
    • 20 Nisan 2022 Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli İşlerde Belgesi Olmayanları Çalıştıran İşverenler Ağır Cezaya Maruz Kalacak
    • 28 Mart 2022 Şirketin Ticari Aracını Şirketin İşçisi Olmayan Birisinin Kullanması Durumunda SGK Tarafından Şirkete Ceza Uygul
    • 23 Şubat 2022 İşverenler Tarafından Çalıştırılmak Üzere Yurt Dışına Götürülen İşçilerin Sigortalılığı
    • 25 Ocak 2022 Bazı Mesleklerde Çalışanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirildi
    • 15 Aralık 2021 İşverenlerin, 31.01.2022 Tarihine Kadar E- Tebligat Adresini Almaları Zorunludur
    • 22 Kasım 2021 Ev Hizmetlerinde Çalıştırılanların Sigortalı Olması Zorunludur
    • 31 Ekim 2021 Kısmi Süreli Ve Ev Hizmetlerinde Çalışlar Eksik Günlerini 30 Güne Tamamlayabilirler
    • 4 Ekim 2021 SGKdan İşverenlere Elektronik Tebligat Adresi Alma Zorunluluğu Getirildi
    • 27 Ağustos 2021 5 Puanlık Sigorta Primi İndirimlrinden Yararlanma Şartlarında Yapılan Çok Önemli Düzenlemeler
    • 28 Temmuz 2021 Aylık 75 TL Asgari Ücret Desteği 2021 Ocak Ayından İtibaren Verilecek




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,442 µs