En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
13 Mayıs 2022

Engelli SSKlıların emekliliği



Her yıl, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede aynı tarihlerde Engelliler Haftası kutlanıyor. Yaklaşık 9 milyon doğuştan veya sonradan çeşitli nedenlerle engelli olan vatandaşımız olduğunu dikkate alarak bugün engellilerimizin emekliliği konusunu yazmak istedim.

****

06/08/2003 Tarihinden Önce İşe Girenler

1- Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 53 üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

2- İlk defa 06/08/2003 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını belgelendiren Engelli sigortalılar için kademeli bir geçiş öngörülmüş olup aşağıda belirtilen sigortalılık süreleri ve prim gün sayılarıyla yaşlılık aylığından yararlanacaklardır. SGK uygulamasına göre Sigorta başlangıç tarihi 18 yaşın dolduğu tarihten başlar.

1 Ekim 2008 öncesi sigortalılar aşağıda belirtilen işe giriş tarihleri ile çalışma gücü kaybı oranı ve derecesine göre belirli bir prim günü ve sigortalılık süresi ile yaşlılık aylığı bağlanabiliyor.

a- 1 Ekim 2008 öncesi işe girenlerin SSK Engelli emekliliği

1 Ekim 2008 öncesi işe giren Engelli sigortalıların kontrol muayenelerine gönderilmeleri SGK tarafından yapılacak ancak, sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere yine Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderilecek. Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların sağlık kurulu raporları SGK sağlık kurullarına gönderilmeyecek.

b- 1 Ekim 2008 sonrası işe girenlerin SSK Engelli emekliliği

Bu sigortalılardan talepte bulunanların, 01.10.2008 tarihinden önce alınan sağlık kurulu raporları dikkate alınmayıp, öncelikle hastaneye sevk işlemleri yapılarak, bunların yeni tarihli sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere Kurum Sağlık Kuruluna gönderilecek. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olan Engelliler ise Engelli vergi indirimi aranmadan aşağıda belirtilen rapor oranı ve derecesine göre emekli olabiliyorlar.



Bu yazı 1,289 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 1 Temmuz 2025 Engelli istihdamında işveren yükümlülükleri
    • 27 Haziran 2025 Belirli süreli iş sözleşmesinde fesih
    • 27 Haziran 2025 Devamsız işçiye tazminatsız fesih
    • 24 Haziran 2025 İş Hukukunda Geçici İş İlişkisi
    • 20 Haziran 2025 Ücret kesme cezası
    • 17 Haziran 2025 Yıllık izin satılabilir mi?
    • 13 Haziran 2025 İbranamenin geçerlilik şartları
    • 13 Haziran 2025 İhbar tazminatı nasıl hesaplanıyor?
    • 10 Haziran 2025 İşçi ücretlerini bankadan ödemeyene ceza var!
    • 6 Haziran 2025 Taşeronda muvazaaya dikkat!
    • 3 Haziran 2025 Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz!
    • 30 Mayıs 2025 Stajyerlerin iş kazası bildirimi
    • 30 Mayıs 2025 Evlenme ve doğum yardımı ödemelerinde kesinti olur mu?
    • 27 Mayıs 2025 Deprem bölgesinde umut var
    • 23 Mayıs 2025 Gabar'da yanan meşale: Enerjide tam bağımsız Türkiye
    • 20 Mayıs 2025 Uzaktan çalışan işçinin süt izni
    • 16 Mayıs 2025 İş güvencesi ve işe iade davalarında arabulucu şartı
    • 16 Mayıs 2025 Kıdem tazminatında emeklilik hakkının kullanımı
    • 13 Mayıs 2025 Ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı olur mu?
    • 9 Mayıs 2025 Yıllık izin avansı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,074 µs