En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
20 Haziran 2023

Çıraklara küresel standart



ILO’nun Cenevre’de düzenlediği 111. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda yeni çıraklık standardı kabul edildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından düzenlenen en önemli etkinlik olan 111. Uluslararası Çalışma Konferansı 5-16 Haziran 2023 tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirildi. Konferansın bu yılki temasında emeğin korunması, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomilere adil geçiş ve kaliteli mesleki eğitimler gibi konular vardı. Ayrıca, diğer önemli kararların yanı sıra 111.Uluslararası Çalışma Konferansı’nda yeni çıraklık standardı da kabul edildi.

Uluslararası çalışma standartları ve ILO’nun genel politikaları her yıl toplanan Uluslararası Çalışma Konferansı tarafından belirleniyor. Emeğin uluslararası parlamentosu olarak anılan Konferans, toplumsal gündemin ve çalışma yaşamına ilişkin temel sorunların tartışıldığı bir forum konumundadır. Konferansa dünya genelinde 187 ILO üyesi devletten işçi, işveren ve hükümet temsilcileri katılıyor.

Bu da ILO’nun temel yapıtaşı üçlü diyaloğun çok önemli bir yansıması.

Bakanın mesajı

Türkiye’yi bu yıl, hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışanlar adına Türkiye İşçi Sendikaları Kondererasyonu (TÜRK-İŞ) ve işverenler adına da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. Ayrıca, memur sendikalarından temsilciler de konferansa katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konferansa bir video mesaj gönderdi. Bakan Işıkhan, mesajında küresel işgücünü etkileyen sorunların çözülmesi, çalışanların haklarının geliştirilmesi ile sosyal adalet ve herkes için düzgün çalışma koşullarının temin edilmesinde ILO’nun rolünün daha da önem kazandığı bir dönemin içinde bulunduklarına dikkati çekerek, Türkiye’nin “Sosyal Adalet için Küresel Koalisyon” girişimine büyük önem verdiğini ifade etti.

Güvencesiz çalıştırma

Türkiye İşçi Delegesi ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 6 Haziran 2023 günü konferansa hitap etti. Atalay, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan, elli binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği ve yüz binden fazla insanımızın da yaralandığı depremi gündeme getirdi ve yardım için bölgeye koşan işçilere, uluslararası kuruluşlara ve arama kurtarma ekiplerine teşekkürlerini iletti.

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay, konuşmasında ücretli kesim tüm dünyada ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde işsizlik, kayıt dışı, yoksulluk ve sendikasızlaştırma politikalarına karşı mücadele ettiğinin altını çizdi. Gelir adaletsizliği, eşitsizlikler ve güvencesiz çalıştırma dünyanın her yerinde arttığı bu günlerde taşeronlaşma ve ölümlü iş kazaları gibi çok sayıda sorunun çözüm beklediğini ifade etti. Küresel bir sorun olan enflasyon nedeniyle ücret artışlarının çok kısa sürede eridiğini, gelişen teknolojilerin ortaya çıkardığı yeni çalışma biçimlerinin çalışanlar açısından yeni sorunlara yol açtığını hatırlattı.

Atalay, ayrıca özellikle küçük işletmelerde sendikalaşma nedeniyle işten çıkarmalar ve sendika karşıtı faaliyetlerin devam ettiğini, bazı çokuluslu şirketlerin gelişmekte olan ülkelerdeki sendikal haklara saygıyı göstermediklerini ve yaygınlaşan adaletsizliğin önüne geçilebilmesi için daha güçlü sendikal mücadeleye ihtiyaç olduğunu gündeme aldı.

Sosyal diyalog

İşveren Delegasyonu Başkanı ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, konferanstaki hitabında karşı karşıya olduğumuz küresel zorlukların çalışma dünyası üzerindeki önemli etkilerine dikkat çekti. Aynı zamanda, sosyal diyaloğun bu sürecin temel taşı olduğunu belirterek insan odaklı bir çalışma modeli ile kapsayıcı ve sürdürülebilir faaliyetler yürüttüklerinin de altını çizdi. Gerek ulusal gerekse küresel düzeyde kurulan güçlü sosyal diyalogun çalışma hayatında yaşanan zorluklarla mücadele açısından taşıdığı önemin bilincinde olduklarını vurguladı. TİSK Başkanı Akkol, konferans çalışmalarının daha iyi bir geleceğe katkıda bulunması dileğiyle konuşmasına son verdi.

Konferans, kaliteli çıraklık eğitimine ilişkin yeni bir tavsiye kararının kabul edilmesiyle sona erdi. Söz konusu standart, çıraklığın net bir tanımını yapıyor, çırakların hakları ve korunması da dâhil olmak üzere kaliteli çıraklık için hedeflenen standartları belirliyor. Bu bakımdan, yeni işgücü standardının, hızla değişen işgücü piyasalarında “her yaştan insanın beceri kazanması, yeniden beceri kazanması ve sürekli beceri kazanması için fırsatları” desteklemeyi amaçladığı görülüyor. 

 



Bu yazı 189 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Nisan 2024 İşveren imk?nıyla yan iş mümkün mü?
    • 26 Nisan 2024 İklim değişikliği işte büyük risk
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,426 µs