En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
10 Kasım 2023

İş güvenliği için iyi beslenme şart



SGK’nın yemek kartlarına günlük istisna sınırı, nakit kullanımını teşvik ediyor. Yemek yardımı nakit alınınca çalışanlar daha az yemek yiyor, parayı farklı masraflar için kullanıyor. Dengeli beslenmeyen çalışan iş güvenliğini riske atar. Yakından bakalım...

İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek yardımları, yeme - içme sektörü açısından da büyük öneme sahip. Yemek yardımlarının çalışma günlerinin tamamını kapsayacak düzeyde yapılması, bu sektörlerde iş hacminin büyümesine ve yeni istihdama katkı sağlar. Kamu açısından da sigorta prim gelirleri, işsizlik ödenekleri ve vergi gelirleri olumlu yönde etkilenir.

2023 yılı itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yemek kartlarına günlük bir istisna sınırı getirilmesiyle nakit kullanımı teşvik ediliyor. Güncel bir araştırmadan elde edilen sonuçlar, bu kararın bazı olumsuz yansımalarına dikkat çekiyor. Bu kararın uygulanmasıyla birlikte, ülkemizde gelir vergisi ve sosyal güvenlik primi istisnası farklılaşmış oldu. İlk olarak, SGK istisnası çalışanların yeterince yemek yardımı alamamasına yol açabiliyor. Bunun yanında, yeme - içme sektöründe de çalışanlar tarafından verilen düzenli sipariş sayısındaki düşüşe bağlı olarak ciro kayıpları yaşanmış durumda.

Yemek yardımı istisnası

2022 sonunda yapılan değişikliklerle SGK tarafından nakit yemek yardımları artık diğer yemek yardımlarıyla aynı şekilde değerlendirilmeye başlandı. Bu bakımdan, yemekhane dışında çalışanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanması durumunda günlük asgari ücretin yüzde 23.65’ine denk gelen bir istisna sınırı belirlenmişti. Bu tutar da yemek yardımlarına ilişkin gelir vergisi istisna tutarının altında kaldı.

Yemek kartları alanında faaliyet gösteren bir firma tarafından yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, ilk 6 aylık uygulamanın ardından, nakit yemek yardımlarının sıklıkla beslenme ihtiyacının dışında kira, kredi kartı borcu gibi farklı masraflarla ilgili kullanıldığı daha net görülmeye başlandı. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 3’ü bu ödenekle yemek yediklerini belirtti.

Temmuzdaki asgari ücret zammının ardından sigorta primi istisnası 78.90 liradan 105.75 liraya çıkmasına rağmen gelir vergisi ve sigorta primi istisnası tutarları arasındaki farklılıktan kaynaklanan sorunlar çözülemedi. İTO’nun geçinme endeksine göre, mevcut durumda aylık sigorta primi istisnası tutarı çalışanların yalnızca 13 günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Yeme-içme sektörü olumsuz etkilendi

Araştırma sonuçları, yemek yardımının nakit olarak alınması sonucunda çalışanların daha az yemek yediği ve restoran & kafelere gitmediğini açıkça ortaya koyuyor. Söz konusu işletmelerin bu olumsuz tabloyla istihdam azaltma, menü küçültme, daha az kaliteli malzeme kullanma ya da maliyet yansıtma gibi önlemlerle baş etmeye çalıştıkları belirtilmiş.

İstihdam kaybı yaratıyor

Siparişlerdeki azalma, aynı zamanda sektörün işgücü ihtiyacını da etkiliyor. Araştırmada yer alan verilere göre, yeme - içme sektöründe bir işletme mevcut müşterilerini elinde tutmak ve aynı hizmet kalitesini sürdürmek için işletmesine gelen her yeni 23.7 düzenli müşteriye karşılık yeni 1 personeli işe alma ihtiyacı hissediyor. İstihdam kaybı, sosyal güvenlik sistemi açısından da prim kaybı demek.

Diğer taraftan, sipariş kaybının olumsuz etkilerinin, yeme - içme sektörü ve yemek kartı sektörüyle başlayıp gıda üreticileri, gıda tedarikçileri, lojistik ve perakende ticaret gibi diğer sektörleri de kapsayarak devam edebileceği yönündeki endişeler de dile getirilmiş.

Nakit yardım amaç dışı kullanılıyor

Nakit yemek yardımlarının beslenme amacı dışında kullanılmaları, orta ve uzun vadede, yetersiz ya da sağlıksız beslenmeyle ilişkili sağlık sorunlarına yol açabilir. Dengeli bir şekilde beslenmeyen çalışan aynı zamanda iş güvenliğini de riske atacaktır. Tüm bunlar da sosyal güvenlik sistemine yük olarak yansıyacaktır. Araştırmada, nakit kullanımının giderek artmasının kayıt dışılık eğilimi üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği vurgulanmış.

Bazı şirketlerin de muvazalı bir şekilde maaşların belli bir kısmını bordroya yemek ödeneği adı altında girip vergi ve SGK zararına uğratabilmelerinin önü açılmıştır. 



Bu yazı 155 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Nisan 2024 İşveren imk?nıyla yan iş mümkün mü?
    • 26 Nisan 2024 İklim değişikliği işte büyük risk
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,829 µs