I-GİRİŞ
02.08.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe giren 7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, daha önce EYT Kanunu kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışanların yararlandıkları 5 puanlık sigorta prim indiriminin kaldırıldığına ve halen % 2 olan kısa vadeli sigorta kolları prim oranının (iş kazası) 01.09.2024 tarihinden itibaren % 2,25’e yükseltildiğine dair yeni düzenlemeler yapılmıştır.
Hatırlanacağı üzere, 01.03.2023 tarihinde yürürlüğe giren 7438 sayılı kamuoyunda EYT Kanunu olarak bilinen kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 95. maddesine göre, 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olup ilk defa emekli aylığı bağlananların, işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam etmeleri halinde, bu işverenlere sosyal güvenlik destek primi işveren hissesine 5 puanlık sigorta prim teşviki getirilmişti.
Bundaki amaç, Özel sektör işverenlerinin, uzun yıllardan beri aynı işyerinde çalışarak kendi alanında deneyim kazanmış ve uzmanlaşmış olan teknik ve kalifiye elemanlarını kaybetmemeleri ve işyerindeki üretimin aksamadan devam etmesi için sosyal güvenlik destek primine tabi emekli işçileri çalıştıran özel sektör işverenlerin desteklenmesi ve ayrıca, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanların kayıt dışı çalıştırılmasının önlenerek sigortalı çalışanların istihdamını artırmaktı.
II- 7524 Sayılı Kanunun 30. Maddesi İle 01.09.2024 Tarihinden İtibaren Geçerli
Olmak Üzere Yapılan Yeni Düzenleme:
1- EYT kapsamında emekli olduktan sonra aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam etmeleri halinde, bu işverenlerin yararlandıkları sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık sigorta prim teşviki kaldırılmıştır.
2- Bilindiği üzere, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir ve bu primin tamamı işverenler tarafından ödenir.
7524 sayılı Kanun’un 28. Maddesi ile 5510 sayılı Kanun’un 81. Maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan kısa vadeli sigorta kolları (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortaları) prim oranı, % 2 den % 2,25 oranına yükseltilmiştir. Bununla ilgili yapılan bu düzenleme 2024 Eylül ayından itibaren geçerli olacaktır.
01 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan bu yeni düzenlemeye göre, EYT kapsamında emekli çalıştıran işverenlerin yararlandıkları 5 puanlık sigorta prim indiriminin kaldırılması ve kısa vadeli sigorta kolları prim oranının % 2 den % 2.25’ e yükseltilmiş olması nedeniyle Eylül ayından itibaren işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta prim maliyetlerinde emekliler dahil tüm işçiler için bir artış olacaktır.
III-SONUÇ :
Örnek olarak, asgari ücretle sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan bir işçi için aylık 1.050,14 Tl, aynı işçinin azami ücretle çalışıyor olması halinde ise aylık 7.876,00 Tl. işverene yeni bir maliyet oluşacaktır.
Hemen belirtelim, bu primlerin tamamı işveren tarafından ödeneceği için çalışanlar açısından herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacaktır.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle