En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
11 Mayıs 2012

Staj sigortası borçlanılabiliyor mu?



Staj sigortası borçlanılabiliyor mu?

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Facebook.com/DrResulKurt

twitter.com/resulkurt34

Öğrencilerin iş hayatına uyum sağlaması, iş hayatını tanımaları ve mesleki yetkinliklerini geliştirmeleri amacıyla eğitim gördükleri okullarda staj yaptırılmaktadır.

3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası ile anne-babası üzerinden sağlık yardımı hakkı olmayanlar için de ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır.

Okurumuz Muzaffer Gursoy, "Ben 1.9.1987'den çıraklık sigorta girişliyim. Fakat duyduğuma göre bu sayılmıyormuş. Prim ödemem 1996 senesinden itibaren başlıyor. Eğer çıraklık sigortası sayılmıyor ise geçmişe dönük borçlanma ödeme imkanı var mı? Bu şekilde ne zaman emekli olurum?" diyor.

Okurlarımızın merak ettiği konuların başında çıraklık veya meslek liselerindeki staj sigortasının emekliliğe etkisi olup olmadığı veya bu günlerin borçlanılmasının mümkün olup olmadığı geliyor.
Hemen belirtmeliyiz ki, çıraklık veya öğrencilik döneminde staj yapılmasından dolayı ödenen sigorta primlerinin emekliliğe bir etkisi yoktur, toptan ödeme yapılmaz, sigorta başlangıç tarihi olmaz ve prim günleri emeklilikte dikkate alınmaz.

Ayrıca, bu şekilde geçmiş yıllardaki staj süresini borçlanma yönünde bir hazırlık olmadığı gibi, bu yönde bir yasa da bulunmamaktadır. Bu nedenle staj sigortasından sonraki ilk normal sigortalı olarak çalışılan tarih sigorta başlangıç tarihi olarak emeklilikte dikkate alınacaktır.
Buna göre, 24.11.1995-23.05.1997 tarihleri aralığında ilk defa çalışmaya başlayan okurumuz 56 yaşını ve 5825 prim gün sayısını doldurmak suretiyle emekli olabilecektir.

***
Staj sigortası primlerini okul yatırıyor

On ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az, yüzde onundan fazla olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitim yaptırır. Öğrenci sayısının tespitinde kesirler tama iblağ olunur.

10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az, yüzde onundan fazla olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitim yaptırır. Öğrenci sayısının tespitinde kesirler tama iblağ olunur. 3308 Mesleki Eğitim Kanunu'na göre staj yapılacak işyerlerindeki işçi sayısı 20'den 10'a düşürülmüştür.

İşletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30'undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret ödenemez. Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.

Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrenciler için prim oranı, prime esas kazançlarının yüzde 6'sıdır. Bu prim oranının yüzde 1'i kısa vadeli sigorta kolları, yüzde 5'i genel sağlık sigortası primidir.
Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sözleşmenin akdedilmesi ile iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortaları hükümleri uygulanır. Sigorta primleri bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50'si üzerinden Bakanlık ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekle karşılanmaktadır.

***
Mesleki eğitime katılma payı

10 ve daha fazla personel çalıştıran ve bakanlıkça işletmelerde mesleki eğitim kapsamına alınan, ancak, beceri eğitimi yaptırmayan işletmeler, beceri eğitimi yaptırması gereken her öğrenci için eğitim süresince her ay 18 yaşını bitirenlere ödenen asgari ücretin net tutarının 1/3'ü nispetinde, yirmi ve daha fazla personel çalıştırılması halinde 2/3'ü nispetinde Saymanlık hesabına para yatırmakla yükümlüdürler.



Bu yazı 3,431 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 8 Temmuz 2025 Mali tatil başladı
    • 4 Temmuz 2025 Toplu iş sözleşmesinin kanuni esasları
    • 1 Temmuz 2025 Engelli istihdamında işveren yükümlülükleri
    • 27 Haziran 2025 Belirli süreli iş sözleşmesinde fesih
    • 27 Haziran 2025 Devamsız işçiye tazminatsız fesih
    • 24 Haziran 2025 İş Hukukunda Geçici İş İlişkisi
    • 20 Haziran 2025 Ücret kesme cezası
    • 17 Haziran 2025 Yıllık izin satılabilir mi?
    • 13 Haziran 2025 İbranamenin geçerlilik şartları
    • 13 Haziran 2025 İhbar tazminatı nasıl hesaplanıyor?
    • 10 Haziran 2025 İşçi ücretlerini bankadan ödemeyene ceza var!
    • 6 Haziran 2025 Taşeronda muvazaaya dikkat!
    • 3 Haziran 2025 Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz!
    • 30 Mayıs 2025 Stajyerlerin iş kazası bildirimi
    • 30 Mayıs 2025 Evlenme ve doğum yardımı ödemelerinde kesinti olur mu?
    • 27 Mayıs 2025 Deprem bölgesinde umut var
    • 23 Mayıs 2025 Gabar'da yanan meşale: Enerjide tam bağımsız Türkiye
    • 20 Mayıs 2025 Uzaktan çalışan işçinin süt izni
    • 16 Mayıs 2025 İş güvencesi ve işe iade davalarında arabulucu şartı
    • 16 Mayıs 2025 Kıdem tazminatında emeklilik hakkının kullanımı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,639 µs