En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
28 Kasım 2013

Doğum yapan kadınlara raporda kolaylık geldi



Doğum yapan kadınlara ‘raporda’ kolaylık geldi

 

Milliyet

SORU: Eşim yakında doğum yapacak, doğum iznindeyken işveren mi ücretini ödeyecek yoksa devletten mi alacağız? Ahmet Can

CEVAP: Kadın sigortalılara doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Sigortalı kadının doktor raporu alınması kaydıyla doğuma üç hafta kalana kadar çalışması da mümkün. Bu durumda, doğum öncesinde kullanılmayan 5 haftalık izin daha sonraya yani doğum sonrasına eklenir. Böylece doğum sonrası 8 hafta olan izin 13 hafta olur.

 

Geçici ödenek var...

 Sigortalı kadın, doğum izni süresince SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanır. Ancak bu ödeneği alabilmek için doğum tarihinden önceki bir yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmak, yani sigortalı çalışma koşulu var.

 Bu noktada hemen belirtelim, önümüzdeki aylarda Meclis’e sevk edilecek yasa tasarısıyla doğum izni 16 haftadan 18 haftaya çıkıyor.

 Bir günlük geçici iş göremezlik ödeneği; doğum tarihinden önceki 12 ayın, son üç ay içindeki prime esas kazanç toplamının bu kazanca esas prim sayısına bölünmesi suretiyle bulunuyor. Sigortalılara yatarak tedavilerde ücretin yarısı, ayakta ise ücretin üçte ikisi geçici iş göremezlik parası ödeniyor.

 Önemli sorunlardan birisi, doğum yapılan hastanenin SGK ile anlaşması olmaması durumunda yaşanıyordu. Bu sigortalılar geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için doğum yaptıkları özel hastaneden aldıkları bu raporu SGK’nın belirlediği hastanelerde onaylatmak zorunda kalıyorlardı. Yani sigortalı kadın için ek bir külfet ortaya çıkıyordu. SGK, şimdi bu yanlıştan döndü ve ilgili yönetmelikte “analık sigortasından düzenlenen istirahat raporları için SGK tarafından uygun görülen hastanelere onay şartı aranmayacağı” yönünde değişiklik yapıldı. Bundan böyle SGK ile sözleşmesi olmayan hastanelerden alınacak doğum raporları da geçerli olacak, ayrıca onay şartı aranmayacak.

 

 Yüksekten ödenen primler emeklilerin aylığını artırır

 

SORU: Sigortadayken primleri asgariden ödemenin aylığı düşürdüğünü sizden öğrendim, benim sorum bunun tam tersi, eğer primlerim fazla ve  yüksekten ödenmişse, bunun hiç mi aylıklara faydası olmaz?  Mustafa Lobut

CEVAP: Emeklilik için gerekenden fazla prim ödemesinin size faydalı olabilmesi için ödenen primlerin yüksekten yatması gerekiyor. Bu durumda yani yüksekten ne kadar fazla prim ödemesi yaparsanız bu size fayda olarak geri dönecektir. Eğer prime esas kazancın üst sınırından yani bugünün rakamlarıyla 6.639.90 TL veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı örneğin, 4 -5 bin TL üzerinden prim ödüyorsanız bu takdirde fazla prim ödemek emekli aylığınızın artmasına neden olur. Diğer yandan sizin de bildiğiniz gibi,  asgari ücret üzerinden prim ödeniyorsa,  bu durumda fazla primin hiçbir faydası olmaz, tam tersine emekli aylığında azalmaya neden olur.

 

Hastalanan sigortalıya internet şart

 

SORU: İş yerimden hastalık sebebiyle geçici olarak ayrıldım. Bana bu dönem için SGK tarafından para ödenecekti, ancak hala alabilmiş değilim, ne yapmam gerekiyor?  Salim Taş

CEVAP: Bu alanda SGK önemli bir adım attı. Geçici iş göremezlik ödeneklerinin SGK tarafından bankaya yatırılıp yatırılmadığı artık internet üzerinden görülebilecek.

 SGK duyurusunda yer alan ifadelere göre, sigortalılardan geçici iş göremezlik ödeneği alacak olanlar sık sık SGK’ya gidip rapor paralarının yatıp yatmadığını memurlara soruyorlar. Sigortalılar artık SGK’ya gitmeden de paralarını alıp alamayacaklarını öğrenecekler. Sigortalılar postanelere başvurarak alacakları e-devlet şifresi ile internet ortamında www.türkiye.gov.tr adresinden giriş yapacaklar ve ekrana gelen sayfada E-Hizmetler- Sosyal Güvenlik Kurumu- 4/A ve 4/B İş Göremezlik Ödemesi Görme linkinden hak ettikleri paralarının MOSİP sistemine ya da T.C. Ziraat Bankası şubelerine aktarılıp aktarılmadığını görebilecekler.

 

Sendikaya üyelik şartı değişti mi?

 

SORU: Sendikalara üye olmanın şartları değişmiş, bu konuda ne dersiniz, bilgi

 var mı?  Volkan Bayır

CEVAP: Sendika üyeliğine girişte artık Noter şartı yok. Ancak Noter şartı kalkmakla beraber, fiilen devam etmekteydi. Çünkü henüz e-devlet üzerinden işlem yapabilme imkânı bulunmuyordu. Geçtiğimiz hafta e-devlet üzerinden sendika üyeliği yapılabilmesi, hazırlanan bilgisayar programının devreye girmesiyle mümkün oldu. Bundan sonra üyelikler bilgisayar başına oturularak yapılabilecek.

 Sendika üyesi olmak isteyen işçi, e-Devlet sistemi üzerinden giriş yaparak sendika üyeliğini gerçekleştirebilecek. SGK’dan alınan güncel bilgiler doğrultusunda çalışan sistem, ilk olarak üye olmak isteyenlere çalıştıkları iş kolundaki sendikaların listesini verecek.

İşçiler, Çalışma Bakanlığının listesinde bulunan sendikalardan üye olmak istediğini belirleyerek üyelik işlemini başlatacak. İşçi tarafından seçilen sendikanın e-Devlet sistemi üzerinden vereceği onay ile sendika üyeliği geçerlilik kazanacak. Aynı şekilde sendikadan ayrılmak isteyenler de çekilme işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden yapabilecekler.


Bu yazı 3,780 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,339 µs