En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
8 Ağustos 2014

SGK Bonzai Tedavisini Karşılıyor



SGK Bonzai Tedavisini Karşılıyor

 

 

İnternethaber.com

 

İstanbul’dan ismi mahfuz okurumuz S.E. soruyor: “Bünyamin bey, sanayide çıraklık yapan küçük oğlum bonzai illetine tutuldu. Mahalledeki çocuklar alıştırmışlar. 10 Liraya satıyorlarmış, bizimki de arkadaş çevresine kanmış. Çok üzülüyorum. Devlet oğluma yardım etsin, SGK yardım etsin. Ne yapabiliriz, hastaneye mi yatıralım? Ben asgari ücretli çalışıyorum, kıt kanaat geçiniyoruz, paramız yok, nasıl tedavi yaptıracağız?”

Son dönemlerde ne yazık ki uyuşturucu maddelerin gençler arasında hızla yayıldığının haberlerini görüyoruz.
Uyuşturucu, keyif verici ve bağımlılık yapan maddeler arasında “Bonzai” olarak ifade edilen madde hem ucuz olması hem de yaygın olarak bulunması dolayısıyla ne yazık ki yaygınlaşıyor ve sık sık haberlere konu oluyor.
Gencecik bedenlerin içerisinde fare zehiri ve böcek ilacı dahi bulunan bu uyuşturucuya müptela olduğunu, hatta can verdiğini görüyoruz.
Bu tablo içerisinde madde bağımlılığı ile mücadele tedavilerinde hem Sağlık Bakanlığı hem de SGK’ya görevler düşüyor.
Bu günkü yazımızda uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede uygulanan tedaviler nasıl alınabiliyor, SGK bu tedavileri hangi usullerle karşılıyor sorularına cevap vereceğiz.

AMATEM Merkezlerinde Tedavi Veriliyor
Ülkemizde madde bağımlılığı tedavilerinden en büyük pay kamu sektöründe bulunuyor.
Kamuya ait yirmi iki AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) yanında iki adet de özel madde bağımlılığı tedavi merkezi faaliyet göstermekte.
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılan değişiklik sonrasında daha önce madde bağımlılığı tedavisi sadece AMATEM'lerde yapılıyor iken Sağlık Bakanlığının talebi doğrultusunda İkinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında da yapılması sağlanmış bulunmakta.
Kamuoyuna yansıyan haberlerden her yıl ikiyüz bin civarında hastanın madde bağımlılığı tedavisi görmek için anılan bu sağlık kuruluşlarına başvurduğunu öğrenmekteyiz.
Madde bağımlılığı ile mücadele tedavileri uzun süren ve zor tedaviler. Bu tedaviler yıllara yayılabiliyor, psikolojik tedavi unsurları ile desteklenmesi gerekiyor.
Tedavi sonrası nekahat ve gözlem süreci de uzun sürüyor. Bazen bağımlılığın yeniden ortaya çıkması yüzünden tedavinin tekrarlanması veya tedavi yöntemlerinin sıklaştırılması gerekebiliyor.
Dahası madde bağımlılarının kronik ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma oranları da normal hastalara göre çok daha yüksek. Yani bu hastalar özel olarak takip, bilgilendirme ve inceleme yapılması gereken bir hasta grubunu oluşturuyor.

Bağımlılık Tedavileri SGK’ca Karşılanıyor
Gelelim madde bağımlılığının tedavisine yönelik sağlık hizmetlerinin SGK tarafından nasıl karşılandığına.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 63 üncü maddesi uyarınca insan sağlığına zararlı madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetleri arasında.
Kanun “insan sağlığına zararlı madde bağımlılığı” ifadesini kapsadığı için esrar, eroin, bonzai, LSD gibi her çeşit uyuşturucuyu olduğu gibi alkol ve sigaraya karşı verilecek tedavileri de kapsamakta.
Ayrıca 5510 sayılı Kanunun 67’inci maddesinin birinci fıkrası gereğince sağlık hizmeti sunulurken sigortalının Bağ-Kur veya Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuna bakılmadan ve son bir yılda en az 30 günlük sigortası olup olmadığına dikkat edilmeksizin sağlık hizmeti verilebiliyor.

Hizmet Başına Ödeme Yöntemi Geçerli
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan her türlü sağlık hizmeti Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ta belirlenmiş bulunmakta. Başka bir ifade ile SUT ülkemizde sağlık hizmetlerinin sunulmasında temel mevzuat metinlerinden biri…
SGK geçtiğimiz yıl SUT’ta yaptığı değişiklik ile alkol ve madde bağımlılığı tedavilerine ödenen parayı arttırdı.
Daha önce paket tedavi kapsamında yalnızca bir kısmı karşılanan, bu nedenle de sağlık kuruluşlarının yerine getirmekte zorlandığı madde bağımlılığı tedavileri bu değişiklik sonrasında tüm unsurları ile karşılanır hale geldi.
Bu çerçevede şuanda ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında alkol ve madde bağımlılığı tedavileri, "hizmet başına ödeme yöntemi" ile faturalandırılmakta.
Hizmet başına ödeme yöntemi paket ücreti geçerli olmadığını, tedavi süresince yapılan her bir teşhise yarar tetkikin ve tedavinin (film, ilaç, tahlil, analiz, muayene, ameliyat vb.) ayrı ayrı SGK tarafından ödenmesini ifade ediyor.
Bu ise, tedavi ve tedavi sonrası takip süreci uzun yıllar olan madde bağımlılığı ile mücadelede hastanelerin desteklenmesi ve özendirilmesi anlamını taşımakta.

Tedaviden Katılım Payı Alınmamalı
Sağlık Uygulama Tebliği, SGK tarafından sunulan hangi sağlık hizmetlerinin hangilerinden katılım payı ve ilave ücret alınamayacağını ve MEDULA’dan provizyon alınması şartının aranmayacağını belirtmiş durumda. Örneğin acil sağlık hizmetleri, iş kazalarında verilen sağlık hizmetleri gibi hizmetler bu kapsamda.
Madde bağımlılığı tedavilere ilave ücret ve katılım payı alınması yasak olan ve de provizyon aranmadan sağlık hizmeti sunulabilecek hizmetlerden değil. Her ne kadar 5510 sayılı Kanunun 63 ve 67 inci maddeleri bu konuda olumlu bir tavır alıyor olsa da bu husus SUT’ta açıkça düzenlenmemiş.
Alkol, uyuşturucu ve madde bağımlılığı tedavilerinin de bu kapsama alınmasına yarar bulunmakta. Zira madde bağımlılığı tedavilerinin ikinci ve üçünü basamak sağlık kuruluşlarına da açılması ile böylesi bir ihtiyaç doğmuş bulunuyor.
Buradan SGK yetkililerine çağrıda bulunmuş olalım.

SGK Bütçesine Katkı Yapar
Olayın bir de şu boyutu var: Uyuşturucu maddelerin gençlik arasında yaygınlaşması yalnızca ülkemizin geleceği olan gençlerin yaşamlarının kararmasını getirmiyor; ayni zamanda uyuşturucu kullanımı tedavisi uzun zaman alan, pahalı ve kronik pek çok hastalığın oluşmasına da kapı aralıyor.
Bu ise SGK bütçesinin madde bağımlılığından olumsuz etkilenmesi demek.
Örneğin uyuşturucuya bulaşmış bir bireyin dahi HIV, Hepatit gibi tedavisi pahalı ve ömür boyu olan kronik hastalığa yakalanması SGK bütçesine trilyonları geçen yük bindiriyor.
Alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele ne kadar kolaylaştırılır ise bu hem uyuşturucunun ağına düşen bireylerin kişisel iyiliği için hem de SGK bütçesinin uzun vadeli sürdürülebilirliğinin sağlanması için o kadar iyi…


Bu yazı 2,487 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,406 µs