En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
22 Ağustos 2014

Evde çalışanlar ekimi bekliyor



 Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34  

 

                                          Evde çalışanlar ekimi bekliyor

 

 

Dünya

 

Seçim sonrası yasalaşmasını beklediğimiz torba kanun görüşmeleri ekim ayına kaldı. Esasen birkaç günlük çalışmayla yasalaşabilecek olan torba kanunda toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren önemli düzenlemeler olmakla birlikte, hem ev hizmetlerinde çalışanları ve hem de bunları çalıştıran ev sahiplerini yakından ilgilendiren düzenlemeler de vardı. Biz de 4 Temmuz tarihli "Evinde çalışanı olan ne yapsın?" başlıklı köşe yazımızda konuyu gündeme getirmiştik. Ancak okurlarımızdan gelen soruların sayısı fazla olunca yeniden gündeme alalım istedik. 

Birçok kişi yasal bürokrasinin zorluğundan dolayı evinde çalıştırdığı kişileri sigortalı yapmaktan imtina ediyor. Oysa torba kanunla bu yönde bürokrasiyi azaltacak önemli bir düzenleme yapılıyor. Dolayısıyla sosyal güvenceden mahrum olan ev çalışanları için torba yasa ayrı bir önem taşıyor. Buna göre ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında 4/(a) bendi kapsamındaki (SSK) sigortalılara ilişkin hükümler uygulanacak. Bunların bildirimi, işverenler tarafından örneği SGK tarafından hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılacak. Süresinde yapılmayan bildirim için işverene idari para cezası uygulanacak. 

Ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecek. Bu şekilde çalışanların sigortalılık tescili, çalışan ve çalıştıran imzalarını da ihtiva eden ve en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar SGK'na verilmesi gereken örneği SGK tarafından hazırlanacak belgenin verilmesi ile sağlanacak. Sigortalılık başlangıcında bu belge üzerinde çalışma başlangıcına dair kayıtlı en eski tarih esas alınacaktır. Bunlar hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu fıkra kapsamına girenler, adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın otuz katının yüzde 32,5 oranında prim ödeyebilecek. Bunun yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, yüzde 12,5'i genel sağlık sigortası primidir. Bu süre içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşer. Ödenen primler 4/(a) bendi kapsamında sigortalılık sayılacak.

Son şekliyle tüm vergi kanunları 

Vergi mevzuatı ülkemizde çok sık değişikliğe uğramakta olan bir alandır. Konu ile ilgilenen herkesin güncel mevzuatı takip etmesi gerekmektedir. Neredeyse her yıl onlarca vergi kanununda değişiklik yapılması da güncel kanunların takibini zorlaştırmaktadır. Son dönemde vergi mevzuatında 6274, 6288, 6303, 6322, 6327, 6495 ve 6525 sayılı kanunlarla önemli değişiklikler yapıldı. Çıkarılan bu yasalar sonucunda, neredeyse uygulamacıların bile vergi mevzuatındaki değişiklikleri takip etmesi oldukça zorlaştı. Vergi uygulamaları konusundaki çalışmalarından dolayı birçok okurun yakından tanıdığı Eski Baş Hesap Uzmanı (Yeminli Mali Müşavir) Musa Örmeci; 6525 Sayılı Yasaya Göre Son Şekliyle "Tüm Vergi Kanunları" isimli kitabının 11. baskısını yayınladı. Her yönüyle doğru, kapsamlı, güvenilir, pratik ve kullanışlı bir el altı kitabı olan bu eserde, geçerli bulunan hadler, oranlar, tutarlar ve vergi tarifeleri, ilgili maddelerde yerlerine işlenmiş ve son beş yılda uygulananlar da toplu olarak ayrıca gösterilmiştir. Kitapta, vergi kanunlarında değişiklik yapan kanunlar aynen verilmek yerine değişiklik yapan kanunun her maddesinden, değiştirdiği kanun maddelerine yollamada bulunularak bir yandan değiştirilen ya da getirilen hükümlerin takibi sağlanmış, diğer yandan hükümlerin kitapta mükerrer olarak yer alması önlenmiştir. Böylece kitabın pratikliği sağlanmıştır. Özellikle Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeciler, Muhasebe Müdürleri, Personel Müdürleri, Öğretim Üyeleri, Öğrenciler, Avukatlar ve konuya ilgi duyan diğer tüm kullanıcılara tavsiye ettiğimiz bu kitapta, 100'den fazla vergi kanununun en son şeklini bulabileceksiniz. Kitapta ayrıca, Kanun maddeleriyle ilgili tüm Genel Tebliğler, Bakanlar Kurulu Kararları, Tüzük ve Yönetmelikler, değişiklikler ile değişiklilerin tek tek yürürlük ve geçerlilik tarihleri, yürürlükteki vergi ve stopaj oranları, Kanun maddelerinin zaman aşımı süresi içindeki değişmeden önceki şekli gibi son derece güncel ve önemli bilgilere kolayca ulaşabileceksiniz. Eski Baş Hesap Uzmanı YMM Musa Örmeci tarafından "Tüm Vergi Kanunları" kitabından edinmek isteyenler "Göztepe Mah. Hisar Evleri Çamlı Sok. G2 Blok No:7/B (D.4) Beykoz/İstanbul" adresine bizzat başvurabilecekleri gibi 0216-4658718 nolu telefondan bilgi alabilir veya istemde de bulunabilirler.


Bu yazı 2,689 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Nisan 2024 Stajyer çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işverene ceza var!
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,606 µs