En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
3 Aralık 2014

Özel Hastaneler Ne Kadar İlave Ücret Alabilir?



Özel Hastaneler Ne Kadar İlave Ücret Alabilir?

 

 

İnternethaber.com 

 

Okurumuz Cemal Şentürk soruyor: “Bünyamin bey, SGK’lı çalışıyorum. Özel hastanelere gidiyoruz, ama bizden fazla para alıyorlar. Bu paranın bir sınırı yok mu? Özel hastane SGK’lı hastadan istediği kadar para alabilir mi? Ayrıntılı açıklayın lütfen.”

Sayın okurumuz, ülkemizde sigortalıların, GSS’lilerin, emeklilerin ve bunların bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının sağlık yardımları SGK tarafından karşılanıyor.

Bu kapsamda vatandaşlara sunulan en büyük avantaj sağlık hizmet sunucularını yani hastaneleri ve doktorları seçme hakkı getirilmiş olması. SGK tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda özel olsun kamu olsun istediğiniz hastaneye gidebiliyor, istediğiniz doktordan sağlık hizmeti alabiliyorsunuz.

Özel hastanelere giden vatandaşlarımızın en büyük sıkıntısı ise ne kadar ilave ücret ödemelerinin yasal olduğunu, kendilerinden fazla ücret alınıp alınmadığını bilmiyor olmaları.

Bu kapsamda, SGK mevzuatına göre ilave ücret nedir, hastaneler ne kadar ilave ücret alabilir, bu tutarı nasıl öğreniriz sorularının cevaplarını verelim.

İlave Ücret Nedir?

İlave ücret; 5510 sayılı Kanun gereği vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler tarafından sunulan sağlık hizmetleri işlem bedellerine ek olarak söz konusu hastaneler tarafından, SGK’ca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla hastalardan alınan ücreti ifade etmektedir.

SGK bu oranı kendisine fatura edilebilen rakamın yüzde 200’ü olarak belirlenmiştir, bunun üzerinde ilave ücret alınamaz.

Öte yandan, üniversite hastanelerinde de öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında vermiş oldukları sağlık hizmetleri için ilave ücret alınabilmektedir.

Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için SGK’ca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin bir defada asgari ücretin iki katını geçmemek üzere, poliklinik muayenelerinde en fazla iki katı, diğer hizmetlerde en fazla bir katı kadar ilave ücret alınabilmektedir.

SGK Karşılamıyorsa İlave Ücret Sayılmaz

Sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ancak SGK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri için talep edilen ücretler, ilave ücret kapsamına girmemektedir.

Örneğin vücut bütünlüğünü sağlamak amacıyla yapılan ve iş kazası ile meslek hastalığına, kazaya, hastalıklara veya konjenital nedenlere bağlı olarak yapılanlar hariç estetik amaçlı yapılan sağlık hizmetleri ülkemizde sağlık hizmeti olarak SGK tarafından karşılanmamaktadır.

Estetik amaçlı yapıldığı tespit edilen sağlık hizmetlerine ilişkin giderler Kurumca karşılanmaz.

Karşılanmadığı için de hastaneler tarafından ne kadar ücret alınırsa alınsın bu ücret “ilave ücret” sayılmaz, yani bunlar ilave ücret kapsamında değerlendirilmez.

Hastane Yazılı Onayınızı Almalı, Belge Vermeli!

Sağlık hizmeti sunucusu sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almalıdır.

Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz.

Aynı başvuru numarası altında yapılan ve SGK’ca karşılanan sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 (yüz) TL’yi aşması halinde hastaneler, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek mecburiyetindedir.

Ancak, hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya her durumda verilmek zorundadır.

İlave Ücret Tavanını Nasıl Öğrenebiliriz?

Belirttiğimiz üzere özel hastanelerin sizden isteyebileceği ilave ücret sınırsız değildir, bir tavanır vardır.

Peki bu tavanı nasıl öğreneceksiniz?

İlave ücret alınmayacak kişilerin kimler olduğu, sağlık hizmetlerinin neler olduğu ile otelcilik hizmetlerinde ve istisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret uygulamasının nasıl yapılacağı SGK mevzuatında tanımlıdır.

Örneğin; gazi ve şehit yakınları, İstiklal Madalyası sahipleri ile yanık vakalarında, diyaliz hastalarından, organ nakillerinden, kalp ameliyatlarından ve yoğun bakım tedavilerinden ilave ücret alınamamaktadır.

İlave ücret uygulamasına ilişkin tüm detaylar ile hangi özel hastanede vatandaşlardan ne kadar ilave ücret alınabileceğine ilişkin bilgilere SGK’nın resmi internet sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinde E-SGK menüsü altında, Mobil Uygulamalar sekmesinde yer alan Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş uygulaması ile erişmek mümkündür.

Bu uygulama ile hangi şehirde, hangi hastanede, hangi hekimlerin görev yaptığına ve iletişim bilgilerine ulaşılabildiği gibi katılım payları, hatta kişinin geçmiş tedavi giderlerinin neler olduğu bilgilerine de erişilebilmektedir.


---


Kıssadan Hisse

“Kendi ahlakını düşmanından dinle; dostun gözünde her yaptığın iyidir.”

— Sadi-i Şirazi


---



Bu yazı 2,129 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,394 µs