En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
25 Aralık 2014

İş güvenliğinde hekim bulamayan yandı!



Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34

 

                                          İş güvenliğinde hekim bulamayan yandı!

 

 

Star

 

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan düzenlemeler bir türlü oturmadı. Hem uygulamada ve hem de mevzuatta yaşanan sorunlar bitmiyor. En son olarak 18 Aralık tarihli Resmi Gazete'de İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte değişiklik yapıldı. İşyeri hekimleri platformu adına adını saklı tuttuğumuz bir işyeri hekimi okurumuz diyor ki; " Resul Bey Merhaba, 

İşyeri Hekimleriyle ilgili yönetmelik yayınlandı. Dikkatinizi Madde 6'nın 6.fıkrasına dikkat çekmek isterim. Madde diyor ki "(6) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri hariç diğer işyerlerinde çalışan işyeri hekimleri tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz."

Herkes biliyor ki İş Sağlığı hizmetleri bugüne kadar ekseriyetle özelde çalışan hekimlerle yürümüştür. Tam Gün Yasası varken, kamudakiler ek iş yapamazken ya tamamen kendini bu sektöre adamış hekimler ya da özeldekilerin katkısıyla İş Sağlığı hizmetleri yürümüştür.

Ne var ki 6.maddeye göre özelde tam zamanlı çalışan hekimlerin ek iş yapamayacağı anlamı çıkmaktadır. En iyimser görüş ise; ilgili hekim hastanede pediatrist ünvanıyla tam gün çalışıyordur, dışarıda da işyeri hekimi ünvanıyla çalışmasında bir beis yoktur gibi bir anlam çıkarmak mümkündür. Ama aylık ne miktar çalışabileceği konusu hala muammadır!

İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri hala oturmamışken böyle olumsuz bir yaklaşım kesinlikle İş Sağlığı ayağının kırılmasına sebep olacaktır. Piyasada bu sayıda hekim bulmak mümkün olmayıp hekimlik fiyatları da tavan yapacaktır. Oysa sosyal devletin görevi, hizmeti erişilebilir ve ucuz kılmaktır. Bu konuyla alakalı bir yazı yazmayı düşünürken öncelikle bunu size bildirmemin daha iyi olacağı kanaati hasıl oldu. Bu konuda yazı yazıp yazamama konusunu takdirlerinize bırakıyorum."

 Bu köşeden çoğu zaman başta sosyal güvenlik, iş hukuku, çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği konuları olmak üzere işçinin, işverenin, vatandaşın mağduriyetleri dile getirilmekte, ayrıca çözüm yolları da gösterilmektedir.

Özellikle Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu'nun iş güvenliğine ilişkin sorunların çözümü için verdiği olumlu mesajlar toplumu heyecanlandırmıştı.

Zaman zaman kağıt üzerinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin toplantılarında tarafların düşünceleri alınıyormuş gibi görünse de, maalesef buralarda hiçbir somut cevap verilemeden, çözüm getirilmeden havanda su dövmenin dışında en küçük bir katkısı olmamaktadır. Sivil toplum örgütleri, sosyal taraflar, akademisyenler ne kadar yazarsa yazsın bürokrasinin düşüncesi değişmiyor.

Gerçekten de iş sağlığı ve güvenliğinde bakanlığın artık işçi ve işveren kesimlerini, sosyal tarafları, profesyonelleri, uygulamacıları, akademisyenleri de kapsayacak şekilde ortak akıl toplantıları yapmasının zamanı geldi de geçiyor. Tek taraflı yapılan değişikliklerden herkes zarar görüyor. Mutlaka çözüm odaklı, vatandaşı dövmeyen bir anlayışla sistemdeki sorunlar giderilmelidir.

Bugün geldiğimiz noktada öncelikle sistemdeki sorunları tespiti ve bunların çözümü için neler yapılabileceği ele alınmalıdır.

Daha önce de yazdığımız üzere iş sağlığı ve güvenliğinin yönetimi çalışma bakanlığından alınarak bağımsız bir üst kurula (İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurulu) verilmelidir. Böylece sistemdeki eksiklikler ve aksaklıklar daha rahat giderileceği gibi ülkemiz iş kazalarıyla anılmamış olacaktır.

İşyeri hekimi çalışma süresi değişti

İşyeri Hekimlerinin çalışma süreleri değişmekte olup, buna ilişkin değişiklik 01/ 01/ 2016 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre;

a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5 dakika.

b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.

c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri hariç diğer işyerlerinde çalışan işyeri hekimleri tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamayacak. Okurumuzun da belirttiği gibi, bu zaten yetersiz olan işyeri hekimlerinin bir çok yerde hiç hizmet verememesi anlamına gelmektedir.

Mutlaka işyeri hekimliği sisteminde aile hekimlerinin aktif kullanımının önü açılmalıdır. Aile hekimlerinin 30 saat olan çalışma sürelerinin etkin kullanımı sağlanmalıdır. 30 saati aşan hekim taleplerinin aile hekimlerinden alınamaması nedeniyle buna ilişkin çalışma süreleri bölünerek birden fazla aile hekiminden hizmet alınması sağlanmalıdır.

Tehlikeli sınıfta yer alan 1000 (daha önce 1500 idi) ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilmesi gerekmektedir. Çalışan sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak yukarıda belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar işyeri hekimi ek olarak görevlendirilecektir. 

Çok tehlikeli sınıfta yer alan 750 (daha önce 1000 idi) ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 750 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilecektir.

İşyeri hekimi bulamayan işyerlerine 2015 yılında her ay için 6.167 TL ceza yazılacak.

Peki ülkemizde bu kadar hizmeti verecek işyeri hekimi var mı? Bunun da cevabını eminim çalışma bakanlığı araştırıyordur.

Cumartesi günü iş güvenliğinde yaşanan sorunları yazmaya devam edeceğiz.


Bu yazı 2,223 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,690 µs