Resul Kurt
27 Şubat 2015
SGK primi tespitinde nelere dikkat edilmeli?
Dr.Resul KURT
info@resulkurt.com
twitter/resulkurt34
SGK primi tespitinde nelere dikkat edilmeli?
5510 sayılı Kanun'un 80. maddesine göre; "Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tabi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dâhil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilâve edilir. Toplu iş sözleşmelerine tabi işyerleri işverenlerince veya kamu idareleri veya yargı mercilerince verilen kararlara istinaden, sonradan ödenen ücret dışındaki ödemelerin hizmet akdinin mevcut olmadığı veya askıda olduğu bir tarihte ödenmesi durumunda, günlük kazanç sınırları da nazara alınmak suretiyle prime esas kazancın tabi olduğu en son ayın kazancına dâhil edilir."
Hükümden de anlaşıldığı üzere ücret devretmemekte; ancak prim ve ikramiye gibi ücret dışındaki ödemeler devretmektedir. Örneğin fazla çalışma/mesai ücreti, hafta tatili ücreti, Ulusal Bayram-genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti gibi ödemeler devretmemektedir. Ancak, nakit ödenen kira yardımı, satış primi, işverence ödenen ikramiyeler devir matraha dâhil edilmektedir. Devir matrah ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere takip edilir ve prime esas kazanç üst sınırı dikkate alınır.
Bununla birlikte, ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin %30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.
Sigortalı adına aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilecek olan prime esas kazanç tutarı tespit edilirken; ücret ve ücret niteliğindeki ödemeler ile yine prime esas kazanca dahil olacak ikramiye ve prim niteliğindeki ödemeler ile prime esas kazanca dahil olmayan ödemeler tespit edilmelidir.
Bu tespit sonucunda;
Prime esas kazanç matrahında; öncelikle kişinin o ay içinde aldığı ödemelerin yer alması gerekmektedir.
Ay içindeki prime esas kazanç sırasıyla; ay içindeki hak edilen ücret, ay içindeki prim ve ikramiye benzeri ödemeler ve devreden matrah şeklinde yapılmalıdır. Aşağıda ödemelerin niteliğine göre belirlenen çeşitli örneklerde prime esas kazancın nasıl belirleneceği yer almaktadır.
Bu yazı 2,643 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
11 Temmuz 2025
Mali tatilde iş kazası bildirimleri
-
11 Temmuz 2025
Kıdem tazminatı tavanı arttı mı?
-
8 Temmuz 2025
Mali tatil başladı
-
4 Temmuz 2025
Toplu iş sözleşmesinin kanuni esasları
-
1 Temmuz 2025
Engelli istihdamında işveren yükümlülükleri
-
27 Haziran 2025
Belirli süreli iş sözleşmesinde fesih
-
27 Haziran 2025
Devamsız işçiye tazminatsız fesih
-
24 Haziran 2025
İş Hukukunda Geçici İş İlişkisi
-
20 Haziran 2025
Ücret kesme cezası
-
17 Haziran 2025
Yıllık izin satılabilir mi?
-
13 Haziran 2025
İbranamenin geçerlilik şartları
-
13 Haziran 2025
İhbar tazminatı nasıl hesaplanıyor?
-
10 Haziran 2025
İşçi ücretlerini bankadan ödemeyene ceza var!
-
6 Haziran 2025
Taşeronda muvazaaya dikkat!
-
3 Haziran 2025
Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz!
-
30 Mayıs 2025
Stajyerlerin iş kazası bildirimi
-
30 Mayıs 2025
Evlenme ve doğum yardımı ödemelerinde kesinti olur mu?
-
27 Mayıs 2025
Deprem bölgesinde umut var
-
23 Mayıs 2025
Gabar'da yanan meşale: Enerjide tam bağımsız Türkiye
-
20 Mayıs 2025
Uzaktan çalışan işçinin süt izni
Yorumlar
+ Yorum Ekle