En Sıcak Konular

Bazı canlı hayvan türlerinde gümrük vergisi arttı

2 Ocak 2014 09:36 tsi
Bazı canlı hayvan türlerinde gümrük vergisi arttı Yeni yılla birlikte uygulanacak olan ithalat rejiminde çeşitli düzenlemelere gidildi. Bazı canlı hayvan türlerinde sıfır olan vergi, yüzde 15’e yükseltildi

Bazı canlı hayvan türlerinde gümrük vergisi arttı

 

Dünya

Yeni yılla birlikte uygulanacak olan ithalat rejiminde çeşitli düzenlemelere gidildi. Bazı canlı hayvan türlerinde sıfır olan vergi, yüzde 15’e yükseltildi
Türkiye’nin 2014’te uygulayacağı ithalat rejimi, Resmi Gazete’nin 31 Aralık günlü mükerrer sayısında yayınlandı. İthalat rejiminde, Güney Kore ile serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından bu ülkeye yönelik olarak bazı listelerde sütun açıldı.

İthalat rejiminde tarım alanında şeker kamışı ve diğer kamışlardan elde edilen ve genellikle yem ile bazı kimya sanayisinde kullanılan kamış melasının AB ve EFTA ile “diğer ülkeler” grubundaki ülkelerden ithalatında yüzde 31.5 olan gümrük vergisi sıfıra indirildi.

Rejimde, canlı hayvan türlerinden bazılarına yönelik olarak gümrük vergisi artırıldı. Canlı hayvanlardan (GTİP 0102.29.10.00.00) ağırlığı 80 kilogramı geçmeyenler ile GTİP 0102.29.29.00.00 ve GTİP 0102.29.49.00.00 kesimlik olanlarda sıfır olan gümrük vergisi yüzde 15’e yükseltildi.

Çeltik tohumunda artış

Tohumluk çeltiğin gümrük vergisinde de 3 puanlık artış yapıldı. AB ve EFTA ülkelerinden ithalinde gümrük vergisi yüzde 10’dan 13’e, diğer ülkelerde de yüzde 12’den yüzde 15’e yükseltildi.

İthalat rejiminde bazı sanayi ürünlerinin gümrük vergilerinde de değişiklik oldu. Fosfor ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Yapıştırıcıların üretiminde etken madde olarak kullanılması amacıyla fosforlu asit ve fosforik asit ithalatında da gümrük vergisi sıfırlandı. Yüzde 99 veya daha fazla saflıkta toz halinde potasyum titanyum oksit ithalatına sıfır gümrük vergisi uygulaması getirildi. Oksijen engelleyen polimer maddelerin üretiminde katkı maddesi olarak kullanılmak üzere; yüzde 98 veya daha fazla saflıkta sodyum tetra hidro borat ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu.

Uzun süreli ameliyat implantlarının üretiminde kullanılan tipte yüzde 50 veya daha fazla ksilen ihtiva eden silikon ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu. Hayvan yemi hazırlamasında kullanılan; yüzde 80 yağasidinden arındırılmış palm yağı asidi veya rafinasyondan elde edilmiş palm asidi yağlarının ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu.

Ev ve kişisel bakım ürünleri ve deterjan üretiminde veya tutuşturucu komponentler, lamba yağı, gıda girdileri (hayvan ve insan), tarımsal kimyasalların üretiminde kullanılmak üzere belli oranları aşmayan çeşitli yağ asit metil esterlerinin karışımlarının ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu.

Araba radyosu ön panellerinin üretiminde kullanılan tipte gümüş renkli akrilik boya ile şeffaf çizilmeye dayanıklı boya ile kaplanmış polikarbonat reçineden yapılmış dökme dekorasyon elementi ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu.

Parçalara ayrılmış, sentetik kromla dabaklanmış veya yeniden dabaklanmış ara kurutmalı kuru bufalo derisi ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu. 0.15 milimetreden fazla kalınlığı olmayan, rulo halinde, aramid elyaflar ile takviye edilmiş olsun ya da olmasın yüksek voltaj uygulamaları için yalıtım ürünleri imalatında kullanılan aglomere mika ithalatınad gümrük vergisi sıfır oldu.

Televizyon dolabı kutusunun sabitlenmesi ve dengelenmesi için destekle ya da desteksiz duran televizyon kaidesi ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu.

Boyalı alüminyumdan, uzunluğu 1.011 milimetre ile 1.500 milimetre arasında olan, genişliği 622 milimetre ile 900 milimetre arasında olan kalınlığı 0.6 milimetre olan ve televizyon seti üretiminde kullanılan dikdörtgen çerçeve şeklinde parçaların ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu. Ağırlıkça yüzde 35 kobalt, yüzde 25 nikel, yüzde 19 krom ve yüzde 7 demir içeren kobalt alaşımından yapılmış, AMS 5842 madde tanımlamalarına uyan ve havacılık sanayisinde kullanılan tellerin ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu.

Uçakların yapısal parçalarının üretimi için titanyum alaşımından tabakalar ile silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen, çim kesme makinelerinin ya da kar temizleme aracı gibi makinelerin imaline mahsus olan iki darbeli içten yanmalı motor ithalatında gümrük vergisi sıfır olarak uygulanacak.


Bu haber 1,513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,679 µs