En Sıcak Konular

RTÜK'ten seçim öncesi yayın yasağı uyarısı

3 Ocak 2014 10:25 tsi
RTÜK'ten seçim öncesi yayın yasağı uyarısı Seçim takviminin başlamasıyla RTÜK medya yasakları konusunda uyarı yaptı. Buna göre siyasi partiler ve bağımsız adaylar e-mail, sabit ve cep telefonlarına yönelik propaganda yapamayacak.

RTÜK'ten seçim öncesi yayın yasağı uyarısı

 

Bugün

Seçim takviminin başlamasıyla RTÜK medya yasakları konusunda uyarı yaptı. Buna göre siyasi partiler ve bağımsız adaylar e-mail, sabit ve cep telefonlarına yönelik propaganda yapamayacak.

Se­çim tak­vi­mi 1 Oca­k’­ta res­men baş­la­dı. Yük­sek Se­çim Ku­ru­lu (YSK) 30 Mar­t’­ta­ki ye­rel se­çim­le­re yö­ne­lik ya­sak­la­rı­nı açık­la­dı. Bu kap­sam­da Rad­yo ve Te­le­viz­yon Üst Ku­ru­lu (RTÜK) da med­ya ku­ru­luş­la­rı­nı YSK’­nın se­çim ya­sak­la­rı­na iliş­kin uyar­dı. Se­çim mev­zu­atı kap­sa­mın­da­ki ‘Ya­yın ve si­ya­si rek­lam ya­yın­la­rı­na­’ iliş­kin dü­zen­le­me­ler, YSK’­nın ka­rar­la­rı­nın ar­dın­dan, RTÜK ta­ra­fın­dan ye­ri­ne ge­ti­ri­li­yor.  

TA­RAF­LI YA­YIN­LA­RA TA­KİP

RTÜK, se­çim dö­ne­min­de­ki tüm ya­yın­la­rı ti­tiz­lik­le iz­le­yip de­net­le­ye­cek. Bu­na gö­re, rad­yo ve te­le­viz­yon ku­ru­luş­la­rı tek yön­lü, ta­raf tu­tan ya­yın­lar ya­pa­ma­ya­cak. Si­ya­si par­ti­ler ara­sın­da fır­sat eşit­li­ği sağ­la­na­cak. Irk, cin­si­yet, sos­yal sı­nıf ve­ya di­ni inanç­la­rı esas alan ya­yın ya­pı­la­ma­ya­cak. Si­ya­si par­ti­ler ve ba­ğım­sız aday­lar, va­tan­daş­la­rın e-ma­il­le­ri­ne, sa­bit ve cep te­le­fon­la­rı­na yö­ne­lik pro­pa­gan­da ya­pa­ma­ya­cak. Si­ya­si par­ti­le­rin ken­di üye­le­ri­ne ya­zı­lı, ses­li me­saj gön­der­me­si ise ser­best ola­cak. Oy ver­me gü­nün­den 10 gün ön­ce­ye ka­dar, ka­mu­oyu araş­tır­ma­la­rı ve an­ket­le­rin han­gi ku­ru­luş ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı­ğı, kim ta­ra­fın­dan fi­nan­se edil­di­ği­nin açık­lan­ma­sı zo­run­lu ola­cak.

Kürtçe propaganda yok

Yük­sek Se­çim Ku­ru­lu­’nun (YSK) 30 Mart’­ta­ki ye­rel se­çim­le­re yö­ne­lik ya­sak­la­ra iliş­kin ka­rar­la­rı ara­sın­da ‘Türk­çe pro­pa­gan­da­nın esas alın­ma­sı­’ da bu­lu­nu­yor. Kürt­çe pro­pa­gan­da, De­mok­ra­tik­leş­me Pa­ke­ti­’n­de yer al­ma­sı­na rağ­men, pa­ket Mec­lis Ge­nel Ku­ru­luna gel­me­di­ği için ya­sa­la­şa­ma­dı.

YASALAŞSA DA UYGULANAMAZ

Pa­ket, önü­müz­de­ki gün­ler­de ya­sa­laş­sa da, ye­ni dü­zen­le­me, bu ye­rel se­çim­ler­de uy­gu­lan­ma­ya­cak. CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Bü­lent Tez­can, Kürt­çe pro­pa­gan­da­nın Ana­ya­sa­’nın “Se­çim ka­nun­la­rın­da ya­pı­lan de­ği­şik­lik­ler, yü­rür­lü­ğe gir­di­ği ta­rih­ten iti­ba­ren bir yıl için­de ya­pı­la­cak se­çim­ler­de uy­gu­lan­ma­z” şek­lin­de­ki 67. mad­de­si ge­re­ği bu ye­rel se­çim­ler­de uy­gu­la­na­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­di.  Tez­can, “Ye­rel se­çim­den ön­ce Ge­nel Ku­ru­l’­a gel­se ve ya­sa­laş­sa da 1 yıl için­de uy­gu­la­na­ma­ya­ca­k” de­di.

Yerel seçime 25 parti katılacak

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimine katılabilecek siyasi partileri açıkladığı karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda 25 siyasi partinin yerel seçimlere katılacağı belirtildi. Mahalli idareler seçimine katılabilecek siyasi partiler arasında  Meclis’te grubu bulunan partiler dışında Alternatif Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi,  Genç Parti,  Hak ve Özgürlükler Partisi, Liberal Demokrat Parti, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi gibi partiler yer aldı.


Bu haber 1,478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,864 µs