En Sıcak Konular

Zincirleme uyarıda ikinci gün

9 Ocak 2014 09:57 tsi
Zincirleme uyarıda ikinci gün Fitch, Merrill Lynch, Deutsche Bank ve Morgan Stanley’in uyarılarının ardından dün de Moody’s, JP Morgan, CitiGroup ve Erste, Türkiye’deki risklere dikkat çekti

Zincirleme uyarıda ikinci gün

Birgün 

Fitch, Merrill Lynch, Deutsche Bank ve Morgan Stanley’in uyarılarının ardından dün de Moody’s, JP Morgan, CitiGroup ve Erste, Türkiye’deki risklere dikkat çekti

Zincirleme uyarıda ikinci günOkuyucu Modunu AçYazıyı Büyüt:  
Gelişmekte olan ekonomiler için kötü geçmesi beklenen 2014 yılına iktidar sallantısıyla giren Türkiye, iki gündür finans kuruluşları tarafından mercek altına alınmış durumda. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ile ulusötesi bankalar Bank Of America Merrill Lynch, Deutsche Bank ve Morgan Stanley’in önceki günkü risk uyarıları ve hisse senedi azaltma tavsiyelerinin ardından, dün de Moody’s, JP Morgan, CitiGroup ve Erste Securities, Türkiye’ye ilişkin risklere dikkat çeken raporlar ve değerlendirmeler yayınladı.

ANİ DURUŞ UYARISI
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’ye yabancı sermaye akımında ‘ani duruş’ yaşanma riski bulunduğunu, bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin BAA3 olan kredi notunun olumsuz etkileneceğini bildirdi. Öte yandan kuruluş, mevcut kredi notunun değerlendirmesine Türkiye’deki siyasi risklerin zaten dahil olduğunu vurguladı. Açıklamada, not artırımı konusunda ise “Siyasi risklerin azalmasının tek başına nota etkisi olmayacaktır” denildi.

SATIŞ ÖNERİSİNDE BULUNDU
Finans kuruluşu JP Morgan, dün yayınladığı strateji raporunda, Türkiye hisse senetleri için tavsiyesini ‘nötr’den ‘ağırlığını azalt’a indirdi. Raporda Rusya, Güney Afrika ve Polonya için tavsiye düzeyleri korunmaya devam edildi. JP Morgan, Türkiye borsası için yakın gelecekte 3 negatif gelişme bulunduğunu belirterek, bu gelişmeleri şöyle sıraladı:
“Parasal sıkılaştırma, büyüme görünümünü düşürüyor.”
“Borsada bugüne kadar yaşanan düşüşe rağmen, hisse başına kar tahminlerinde daha fazla aşağı yönlü revizyon bekliyoruz.”
“Politik gerilimin artma potansiyeli yüksek, bunun kısa vadede Türk Lirası üzerinde daha fazla baskı yaratması bekleniyor.”
JP Morgan, Halkbank’ı CEEMEA Strateji Top 10 listesinden çıkarırken, listede Türk şirketi olarak sadece Turkcell kaldı.

SEÇİMLER BELİRLEYİCİ
Erste Group, Türkiye’de politik gelişmelerin ve seçimlerin hisse senedi piyasası için belirleyici olacağı tespitinde bulundu. Kuruluşun strateji raporunda Türkiye hisse senedi piyasası için 2014 yılında yurtiçi ekonomik gelişmeler, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının belirleyici olacağı bildirildi. Erste, global faiz oranlarının izleyeceği yörüngenin de önemli olacağını kaydetti.

TAVSİYE DÜŞÜRDÜ
Citigroup da yayınladığı 2014 hisse senedi strateji raporunda Türkiye ve Güney Afrika için tavsiyesini düşürdü. Citigroup, Türkiye hisse senetleri için tavsiyesini ‘ağırlığını azalt’a indirdi. Citigroup, tavsiyesini düşürmesine neden olarak fonlama açığına işaret etti. Raporda, Borsa İstanbul için 2014 yıl sonu tahmini 74 bin puan olarak sunuldu. Citigroup, Türkiye ile aynı ligde bulunan Brezilya ve Endonezya için ise yüzde 24 yükseliş beklentisi sundu.

RAPOR ÜSTÜNE RAPOR
Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak önceki gün Fitch’in yayımladığı raporda, yolsuzluk skandalının hükümetin ekonomik gelişmelere ilişkin tedbirleri zamanında alma kabiliyetini baltalayabileceğini ve Türkiye’nin kredibilitesini zayıflatabileceğini ifade etmişti. Fitch, Türkiye’de seçimler öncesinde sosyal huzursuzluğun olası olduğunu da yazmıştı.
Morgan Stanley, Türk Lirası’nın daha fazla değer kaybedeceği tahmininde bulunmuş, Deutsche Bank döviz borcu yüksek şirketlerin kur riskinin yükseldiğine dikkat çekmişti. Bank of America Merrill Lynch ise Türkiye’yi gelişmekte olan piyasalardaki oynaklıklara karşı en kırılgan ülkeler arasında göstermişti.

Editör :


Bu haber 1,503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,072 µs