En Sıcak Konular

Japon pazarının kapısı aralanıyor

9 Ocak 2014 10:14 tsi
Japon pazarının kapısı aralanıyor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya gezisinde bir araya geldiği mevkidaşı Japon Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, müjdeli bir haber verdi. Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasında bir Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalanması

Japon pazarının kapısı aralanıyor

 

Sabah

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya gezisinde bir araya geldiği mevkidaşı Japon Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, müjdeli bir haber verdi. Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasında bir Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalanması konusundaki resmi görüşmelerin bu yıl içinde başlaması kararı aldıklarını açıkladı. Anlaşmanın hızlı bir şekilde sonuçlandırılması hedefleniyor.

Türkiye ile Japonya her dönem dostane ilişkilerini devam ettirdi. Bu yıl, diplomatik ilişkilerin başlamasının 90. Yılı aynı zamanda. Ancak siyasi ve kültürel düzeydeki dostane ilişkilerin bugüne kadar iki ülkenin dış ticaretine aynı oranda yansıdığı pek söylenemez. Japonya ile dış ticaretimiz yaklaşık 4 milyar dolar seviyesinde. Üstelik dış ticaret dengesi açısından da aleyhimize bir denge söz konusu. 2013 yılının Kasım ayı dahil dış ticaret rakamlarına baktığımızda 3,1 milyar dolarlık ithalata karşın, bu ülkeye ihracatımız 370 milyon dolarda kalmış. İhracatın büyük kısmını ise gıda ve içecek ürünleri; ağırlıklı olarak da su ürünleri oluşturuyor. 

Japonya, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi ve yıllık 60 milyar dolara yakın gıda ithalatı gerçekleştiriyor. Bu nedenle gıda ihracatçılarımız için gelecek vadeden büyük bir pazar olma özelliği taşıyor. Böyle bir anlaşmanın, son yıllarda Japon gıda pazarını sıkı markaj altına alan gıda ve içecek ihracatçılarımız için iyi bir haber olduğu muhakkak. En son birkaç gün önce Tat Gıda'nın, Japonya'nın en büyük gıda markalarından biri olan Kagome ile domates ürünleri ihracatına yönelik anlaşma yaptığı haberini almıştık. Tat Gıda, üç yıllık sözleşme çerçevesinde Japon firmaya yaklaşık 40 milyon dolar tutarında domates ürünleri ihracatı gerçekleştirecek. 

Aslında birkaç yıldır Japonya'nın önde gelen perakendecileri ve gıda toptancıları da rotayı Türk gıda üreticilerine çevirdiler. Türkiye'den dondurulmuş gıda, peynir, zeytinyağı, balık, kuru yemiş, fındık, fıstık gibi atıştırmalık ürünler almak istiyorlar. Bunun yanında makarna, meyve suyu, zeytin ve baharat gibi ürünler için de gelişmeye açık bir pazar. Türkiye – Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile daha fazla sayıda gıda ve içecek ürünümüz Japon market raflarındaki yerini alacak. Bu anlaşma aynı zamanda, iki ülke arasında dış ticaretin artmasının yanında ticaretin dengeye kavuşması anlamına da geliyor. Çünkü gıda rekabetçi olduğumuz bir alan. Girmek ve tutunmak çok zor olan bir piyasa olsa da Türk ürünleri hijyen, ambalaj ve kalitesiyle Japon pazarında kendine yer bulmayı başarıyor. 

Öte yandan ekonomik ortaklık anlaşması, Yıldız Holding ve Nissin Foods Holdings ortaklığıyla kurulan Nissin Yıldız örneğinde olduğu gibi daha fazla sayıda Japon yatırımcıyı da Türk pazarına çekecek. 2013 yılında satın alma, ortaklık ve doğrudan yatırım için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık imza atan Japon firmalarının aslında Türkiye'yi ve sağladığı avantajları yeni yeni tanımaya başladıklarını söyleyebiliriz. Anlaşma ile Japon üreticilerinin Türkiye'yi yeni bir gözle değerlendirmeye başlayacaklarını düşünüyorum. Tabii, Türk gıda ve içecek ihracatçılarının da bu gelişmeden sonra Japon pazarına daha farklı ve ciddi bakmaları, gönüllerin yakın ama mesafenin uzak olduğu bu pazar için şimdiden hazırlıklarını, araştırmalarını buna göre yapmaları gerekecek. 


Bu haber 1,549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,698 µs