En Sıcak Konular

Dikkat! Torba Yasa'ya yeni bir düzenleme ekleniyor.

10 Ocak 2014 09:59 tsi
Dikkat! Torba Yasa'ya yeni bir düzenleme ekleniyor. Ev temizliğine giden kadınların adaletsiz çalışma şartlarını iyileştirmek için Torba Yasa'ya yeni bir düzenleme ekleniyor. Peki bu nasıl sağlanacak? İlk sorun süre... Temizlikçilerin çalıştıkları yerde süreklilik göstermeleri gerekiyor, bu özellikle de s

Dikkat! Torba Yasa'ya yeni bir düzenleme ekleniyor.

Habertürk 


Ev temizliğine giden kadınların adaletsiz çalışma şartlarını iyileştirmek için Torba Yasa'ya yeni bir düzenleme ekleniyor. Peki bu nasıl sağlanacak? İlk sorun süre... Temizlikçilerin çalıştıkları yerde süreklilik göstermeleri gerekiyor, bu özellikle de sigorta için gerekli. Konuyu köşesine taşıyan Habertürk yazarı Ali Tezel bakanlığın getireceği bu düzenlemenin detaylarını yazdı. Tezel'in yazısı şöyle;

BAKANLIĞIN GETİRMEK İSTEDİĞİ DÜZENLEME

Önce kayıt sonra her gün SMS

Aile Bakanlığı'nın hazırladığı projeye göre, evinde ayda birkaç gün dahi olsa ev hizmetlisi çalıştıran herkes önce İŞKUR'a gidip kaydolacak, sonra ülkemizde var olan tüm ev hizmetlileri de İŞKUR'a gidip kaydolacak, ardından evinizde bir gün dahi olsa ev hizmetlisi çalıştırdıysanız İŞKUR'a cep telefonuyla SMS atıp "Ben bugün filan TC kimlik numaralı falanca kişiyi evimde çalıştırdım" diyeceksiniz.

Parayı da bankaya ödeyeceksiniz

Ardından da bir gün çalıştırdığınız kadın için bankaya gidip 100 lira gündelik, 10 lira sigorta primi ve 2.5 lira işlem ücreti olarak ödeme yapacaksınız. Ödediğiniz 10 lira SGK'nın kasasına gidecek, adına para yatan da PTTBANK kartıyla parasının 90 lirasını çekecek, kalan 10 lirası da sosyal güvenlik kesintisi olarak SGK'ya gönderilecek. Kadın hak ettiği parayı nakit çekmek yerine Aile Bakanlığı ile anlaşması olan bir markete gidip alışveriş yaparsa, 2.5 liralık daha harcama yapabilecek.

İŞ KANUNU UYGULANMAZ

Gündelikçi ya da aynı evde sürekli çalışan olsun, ev hizmetlisi hakkında İş Kanunu hükümleri uygulanmamaktadır. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 4'üncü maddesine göre ayda kaç gün çalışmış olursa olsunlar kapsamda olmadığından:

- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Yıllık izin ücreti
- Fazla mesai gibi haklar verilmez.

Basit olanı 'kupon'dur

5 Günlüğü 10 veya 11 lira olan prim kuponlarını bankadan satın alıp evinizde çalışana veriyorsunuz. O da SGK'ya götürüp hizmetlerine ekletiyor.

HİZMETLİ DE PRİM ÖDEMESİN DİYE KOD SEÇİN

Ayda 30 günden az bildirim yapacağınızdan, SGK size "Neden 30 günden az" diye ekranda sorduğunda, "KOD-7 PUANTAJ" deyin. Yoksa kadın cebinden bir de SGK'ya genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalır. Kanun gereğince ayda 30 günden az SGK'ya bildirilenler, 30 günden eksik kalan günlerin sağlık primini ceplerinden ödemek zorundadır. Ancak, KOD7 PUANTAJ ile çalıştırılanlar ödemek zorunda değildir.

Her ay tekrar edeceksiniz

Her ayın 23'üne kadar, geçmiş ayda kaç gün çalışmış, kaç para (brüt ücret) vermişseniz ebildirge ekranından bunu tekrar edeceksiniz. Unutmayın, işyeri bildirgesinde geçmiş tarihi yazarsanız SGK size ceza yazar; e-bildirgeyi takip eden ayın 23'üne kadar bildirmezseniz ceza yersiniz. Yine puantaj kâğıdını SGK'ya ayın 23'üne kadar göndermezseniz de ceza yer.

SGK size numara ve şifre verecek

SGM'ye vereceğiniz işyeri bildirgesi sonrasında size, bir işyeri numarası, bir de e-bildirge şifresi verilecek. SGK'nın web sayfasına girip işçiniz için işe giriş bildirgesini göndereceksiniz. Sonra her ay için ücret bordrosu dolduracaksınız. (kırtasiyecilerden alınır) Her 7.5 saat 1 gün hesabıyla çalışma günü belirleyeceksiniz. Sonra ücret bordrosunda brüt kazançtan yüzde 15 SSK primi ile işsizlik sigortası primi kesecek, yüzde 20.5 işveren primi yazacak ve bordroyu imzalatacaksınız. (Gelir vergisi olmadığından vergi kesmeyeceksiniz.) Her ay kaç gün çalıştığını, kaç para (brüt) ücret ödediğinizi gösteren e-bildirgeyi, ayın 23'üne kadar göndereceksiniz. Yine ayın 23'üne kadar SGK'ya elden veya APS ile puantaj cetvelini yollayacaksınız. Çıkan borcu da gidip bankadan SGK hesabına ödeyeceksiniz.

Bürokrasiye gerek var mı?

Zaten şu andaki sisteme göre evinde ev hizmetlisi çalıştıranlar, bürokratik işlemleri yaparsa günlüğü 11 liraya çalıştırdığı kadın için SGK'ya prim ödeyebiliyor. Yeni getirilecek düzenleme ise bürokrasiyi ortadan kaldırmıyor, aksine artırıyor. Kim gider İŞKUR'a kaydolur, kim gider gündelikçi kadın için devlete 112.5 lira öder. Öte yandan, anlattığım sistemle kadının sosyal güvenliği belki sağlanır ama kıdem tazminatı konusu gündeme gelmez.


Bu haber 2,506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,138 µs