En Sıcak Konular

Kırılgan 5'lide seçim var, yatırımcı endişeli

13 Ocak 2014 09:49 tsi
Kırılgan 5'lide seçim var, yatırımcı endişeli Gelişmekte olan ülkelerin beş önemli oyuncusu Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika 2014’te seçimlere gidiyor

Kırılgan 5'lide seçim var, yatırımcı endişeli

 

Dünya

Gelişmekte olan ülkelerin beş önemli oyuncusu Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika 2014’te seçimlere gidiyor
Gelişmekte olan ülke yatırımcıları için 2013 merkez bankalarının açıklamalarıyla tetiklenen hayli çalkantılı bir yıl olmuştu. 2014 ise bu yorucu yılın ardından yatırımcılara bir belirsizlik darbesi daha vuruyor: Seçimler.

Gelişmekte olan ülkelerin beş önemli oyuncusu Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika 2014’te seçimlere gidiyor. Ülkelerin yeni liderleri, küresel ekonomiye destansı miktarlarda para pompalayan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal teşvik programının giderek yavaşladığı yeni bir dünya ile karşı karşıya kalacaklar. Fed’in 2008’de başlayan parasal genişlemesi tüm bu süreç boyunca en büyük gelişmekte olan ekonomi ülkelerinden ziyade, yabancı yatırımcıya çaresizce ihtiyacı olan bazı gelişmekte olan ekonomilerin faydasına oldu. Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan habere göre yatırımcılar dünya ekonomisinin büyümesine hayli katkısı olan bu güvencenin artık olmayacağı bir dönemde ülkelerin ekonomik iyileşmelerini tamamlamakta başarısız olacağını ve kötüye gideceğini düşünüyor. 

Yatırım danışmanlığı yapan Allianz Global Investors’un küresel gelişmekte olan ekonomi borçları şefi Greg Saichin “Fed tahvil alımlarını azaltmaya başladığında, yatırımcılar daha talepkar olmaya başlayacaklar” diye konuştu. 322 milyar euro’luk (443 milyar dolar) bir varlığı yöneten Saichin “Ekonomileri gelişmekte olan ülkelerde reformların tekrar masaya getirilmesi gerekiyor” dedi. 

Fed’in parasal teşviklerini azaltmasıyla zaten hassaslaşan ekonomiler için bu yıl gerçekleşecek seçimler ise hayli istikrarsız bir döneme denk geldi. Habere göre geçtiğimiz yıllarda yabancı yatırımcının milyarlarca doları gelişmekte olan ülkelerin hisse piyasalarına yatırması son buluyor. Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerde yüksek enflasyon tasarruflar pastasından çalıyor ve halklar hükümetlere karşı öfkesini sokaklara dökülerek gösteriyor. 
Geçtiğimiz ay Fed uzun süreden beri beklenen ekonomik teşvik programından aşamalı olarak geri çekileceği açıklamasını yaptı. Fakat bu beklentinin uzun süredir varoluşu küresel piyasaların nispeten sakin tepkiler vermesine olanak sağladı. Geçtiğimiz yıllarda Fed’in böyle bir hamle yapacağı söylentisinde yaşanan panikten eser yoktu. Yatırımcılar bazı çok büyük gelişmekte olan ekonomilerin yabancı yatırımcı olmadan da başarabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak Fed’in açıklamasına aşırı tepki göstermediler. 
Muhalif Modi’nin adaylığı Hindistan hisselerini yükseltti

Morgan Stanley’nin 2013’te ismini koyduğu kırılgan “hassas beşli” arasından en boğa piyasa WSJ haberine göre Hindistan olacak. Mart ayında gerçekleşecek genel seçimlerde ana muhalefet partisi Bharatiya Janata Partisi Ghandi hanedanının karşısına  Hindistan’ın tartışmalara yol açan ve reform yanlısı politikacısı Narendra Modi’yi gelecek dönemin başbakan adayı olarak gösterdi. Modi’nin kazanacak olma ihtimali Goldman Sachs gelişmekte olan piyasalar ve küresel para pirimlerinden sorumlu yatırımcıları Saichin ve Sam Finkelstein da dahil olmak üzere bir çok yatırımcının Hindistan piyasasındaki varlıklara olan iştahını artırdı. Ülkede iktidarda olan başbakan Manmohan Singh ise Time’da yer alan habere göre Modi’yi ilk kez eyalet başkanı seçildiği batı eyaleti Gujarat’da 2000 kadar masum vatandaşın toplu katliamından sorumlu tutuyor ve başbakanlığının bir felaket olacağını ifade ediyor. 

Dünyanın en büyük ikinci nüfusuna sahip ülkenin muhalefet partisi Bharatiya Janata geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleşen yerel seçimlerde en fazla oyu alarak Hindistan siyasetinde gün ışığına çıktı. Yatırımcılar da bu durumu Hindistan borsalarına rekor kırdırarak alkış tuttular. Ülkenin yıllık ekonomik büyümesi eylül ayında yüzde 4.4 iken sadece üç ay içinde yüzde 4.8’e yükseldi. 


Bu haber 1,294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,083 µs