En Sıcak Konular

SGK, boşandığı eşiyle yaşayanların aylıklarını kesmeli mi?

13 Ocak 2014 15:21 tsi
SGK, boşandığı eşiyle yaşayanların aylıklarını kesmeli mi? Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, “SGK’nın boşandığı eşiyle yaşayanların aylıklarını kesmesi ve ödenen aylıkları geri alması” tartışmalarını değerlendirdi.

Yargıtay kararı açık

 

Resul Kurt / www.rsfmradio.com

Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, "SGK'nın boşandığı eşiyle yaşayanların aylıklarını kesmesi ve ödenen aylıkları geri alması" tartışmalarını değerlendirdi.
Resul Kurt: Yüz binlerce insan eşi ile konuşuyor diyor ki; "Bak biz geçinemiyoruz, "300-500 lira aylık alma hakkın var gel biz anlaşmalı olarak boşanalım. Nasıl olsa çocuklarımız da var, birlikte de yaşıyoruz, aynı evde de yaşayacağız, karı-koca hayatımız da devam edecek. Gel biz anlaşalım her ay 300 lira 500 lira en azından bir süreliğine veya uzun bir süreliğine ekonomik hayatımızı idame ettirebileceğimiz gelir seviyesine kavuşmuş oluruz."

300 lira olur, 500 lira olur, 1000 lira olur her insanın babasından kalan aylığa göre bu rakam değişebilir. Aşağı yukarı tam rakamı kimse bilmiyor ama yüz binlerce insanın böyle yaptığını tahmin ediyoruz. SGK Başkanı da diyor ki; "Bununla ilgili son birkaç gündür basına yansıyan bir takım uygulamalar var."

Nitelikli dolandırıcılık değil

Birincisi ceza davasıyla ilgili yani bunların devleti dolandırdığıyla ilgili, nitelikli dolandırıcılık yaptığıyla ilgili Yargıtay kararı vardı. Yargıtay dedi ki; "Hayır, bu nitelikli bir dolandırıcılık değildir. Adamın zaten bir geliri yok, geçimini sağlamak için böyle bir yola başvurmuş. Bu kötü bir şeydir, ama dolandırıcılık değildir."

Ceza davasında bir sorun yok. Vatandaşla ilgili bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak konunun bir de ödenen tutarların geri alınması ve aylıklarının kesilmesi boyutu var. SGK'da 2 yıl, 3 yıl, 5 yıllık zaman dilimi içerisinde 10 bin lira, 20 bin lira ne kadar para alınmışsa eşinden anlaşmalı boşandığını tespit ettiği kişilerden o tutarı geri istiyor. Hem aylıklarını kesiyor, hem geçmişte ödediklerini de geri istiyor. Bununla ilgili de Yargıtay'ın geçtiğimiz 5-6 ay önce vermiş olduğu yeni bir kararı var. Orada da diyor ki Yargıtay; "5510 sayılı kanunda bununla ilgili bir düzenleme var. Ve o düzenlemede 'boşandığı eşiyle fiilen yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir, ödenen tutarlar geri alınır." Burada önemli olan unsur şu; "Evet böyle birini belirleyebilirseniz, belgeleyebiliyorsanız aylığını kesebilirsiniz. Ama bunu belgelendirmeden aylığını kesip, ödediğiniz rakamları da geri istemeniz doğru değil" diyor Yargıtay'ın kararı özetle.

SGK: Aylıkları keseriz

SGK, "Bu yasadaki hüküm geçerlidir. Dolayısıyla bizim tespit ettiğimiz kişiler olursa aylıklarını keseriz" diyor. Bu hoş bir şey değil. SGK hepimizin. Bazı insanlar şöyle değerlendiriyor: "Bunların ihtiyaçları var, ihtiyaçları olduğu için de bunlar alsın ne olacak." Öbür taraftan bunu almayanlar var ama. Bunun bir de başka bir boyutu var. Bu durumda kocasından anlaşmalı boşanıp, babasından, annesinden aylık alabilecek bir sürü kişi var. Bu da uygulamada sıkıntılara neden olan bir durum. Olayı ekonomik olarak değerlendirmektense hukuki olarak değerlendirmek bana daha doğru geliyor. İhtiyaç sahibi olabilir. Ama bir kişinin ihtiyaç sahibi olması anlaşmalı olarak boşanıp bu şekilde işlem yapmasını bana haklı göstermiyor. Ama bu şüphesiz bir sosyal devlettir. Devletin yapması gereken bir takım yükümlülükler var, sağlaması gereken imkanlar var. Ama o imkân bu imkân değil. SGK'nın imkânları bizim ödediğimiz primlerle, çalışanların, emeklilerin ödediği primlerle dönüyor. Dolayısıyla buruda biraz hassas davranmak gerekir diye düşünüyorum.


Bu haber 2,365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,732 µs