En Sıcak Konular

‘Bu olaylar 10 yıl önce olsa Türkiye haritadan silinirdi’

13 Ocak 2014 17:20 tsi
‘Bu olaylar 10 yıl önce olsa Türkiye haritadan silinirdi’ Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonundan sonra yaşanan gelişmelere ilişkin, "Bunlara doğum sancısı muamelesi yapmak gerek. 10 yıl önce bırakın bu olayları, 2008 krizine yakalansaydık

‘Bu olaylar 10 yıl önce olsa Türkiye haritadan silinirdi’

Habertürk

 

Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonundan sonra yaşanan gelişmelere ilişkin, "Bunlara doğum sancısı muamelesi yapmak gerek. 10 yıl önce bırakın bu olayları, 2008 krizine yakalansaydık Türkiye haritadan silinebilirdi" dedi.

Türkiye'nin 5 ay öncesine oranla daha kuvvetli olduğunu vurgulayan Akçay şöyle devam etti: “Pek çok yerde düzeltme yaptık ancak gidecek yolumuz olduğunu anlamakta fayda var. Nereye, kimlerle evrileceğiz? Evrilirken nasıl bir insan kaynağı kullanacağız? Bunların hepsini herkesin, iktidarın da, muhalefetin de iyi düşünmesi lazım."

YABANCI YATIRIMCI UZAK DURUYOR

Akçay, izlenecek yol konusunda vadelerin de önemli olduğunu belirterek kısa vadedeki belirsizliğin kısa vadede akıl vermeyi biraz imkânsız kıldığını söyledi. İçinde bulunulan dönemin, kişilerin kazandıklarını koruma dönemi olduğunu belirten Akçay, finansal varlıklar anlamında para kazanma dönemi gibi olmadığını, yatırım alanlarının reel sektör için daha zor olduğunu, ancak bu dönemin de geçeceğini kaydetti.

Akçay, "Umarım toparlanma siyasi kesimde daha çabuk olur" diyerek neyin normal, neyin normal olmadığı konusunda uzlaşmaya varılması gerektiğini, demokrasinin uzlaşma değil uzlaşmadan bir arada olma rejimi olduğunu ifade etti.

Operasyonlardan sonra yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili kafalarının karışık olduğunu belirten Akçay, zaten yabancı yatırımcıların Türkiye'ye karşı temkinli davrandığını, son olaylar sebebiyle de sorun tam olarak çözülmediği için Türkiye'den uzak durmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

Akçay, Türkiye'yi çok iyi bilen yatırımcıların belirli yerlerden yeniden giriş yapacağına, ancak masif (yoğun) girişler beklemenin çok fazla gerçekçi olmadığına dikkati çekerek, bu yüzden birden fazla senaryoları olduğunu söyledi.

‘Kurdaki belirsizlik ihracatı olumsuz etkileyecek bir durum’

Akçay, kurdaki belirsizliğin ihracatı olumsuz etkileyecek bir durum olduğunu, buradan ihracata bir katkı beklemenin doğru olmadığını söyledi. İhracatta kur esnekliğinin çok fazla olduğunu düşünmediğini ve ihracat yapılan piyasalarda daha çok gelir esnekliğinin olduğunu aktaran Akçay, finansal danışmanlık yapan kurumların kur tahminlerinin doğru veya yanlış olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin 2014 yılı büyüme tahminine ilişkin olarak göstergeler yüzde 4.5'e inanmamızı sağlıyordu. Ancak şimdi yüzde 2 ile 3.3 arasında olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

‘Gezi sonrası kadar iyimser değilim’

Gezi olayları sonrasında varlık fiyatlarında yani dövizde, kurda, faiz fiyatlarında ve borsada çok ciddi düşüş olduğunu ancak iktisadi faaliyetin bu durumdan pek etkilenmediğini hatırlatan Akçay, “Ben Gezi sonrasında olduğum kadar iyimser değilim. Çünkü bu, daha derin ve halledilmesi kolay olmayan bir kriz. Bu sebeple iktisadi faaliyette illaki bir miktar bozulmaya yol açacaktır. Tüketici daha ihtiyatlı olmaya çalışacaktır" diye konuştu.


Bu haber 1,559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,872 µs