En Sıcak Konular

Gereksiz anjiyo ve sezaryene ceza geliyor

25 Ocak 2014 10:09 tsi
Gereksiz anjiyo ve sezaryene ceza geliyor Gereksiz yere anjiyo ve sezaryen yapan doktora ceza verilmesinin gündemde olduğunu açıklayan Müezzinoğlu, 2014’te durumun değerlendirileceğini ve 2015 yılının planlamasının yapılacağını bildirdi

Gereksiz anjiyo ve sezaryene ceza geliyor

 

Dünya

Gereksiz yere anjiyo ve sezaryen yapan doktora ceza verilmesinin gündemde olduğunu açıklayan Müezzinoğlu, 2014’te durumun değerlendirileceğini ve 2015 yılının planlamasının yapılacağını bildirdi
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "2013 Yılı Değerlendirme ve Sağlıkta Gelecek Vizyonu" başlıklı yapılan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Sağlık muhabirleriyle biraraya gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimlerine yönelik sevk zincirinden, Tam Gün Yasası'na, ilaç sıkıntısı iddialarından bu yılın korkutan rahatsızlığı H3N2 grip virüsüne kadar sağlık alanında merak edilenleri ve düşüncelerini paylaştı.

Basının sağlığa verdiği değerin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Müezzinoğlu, "Ancak bir T.C. krizi yaşandı. Bunu bu ülke hele de Sağlık Bakanlığı hiç haketmedi. Bunu birileri bize yaşattı. Bazen basın da alet oldu" dedi. Müezzinoğlu, gereksiz anjiyo, gereksiz ilaç kullanımı ve sezaryeni önlemek için alacakları önlemi şöyle açıkladı:

Gereksiz müdahaleye ceza gündemde

Antibiyotik kullanımı, anjiyo ve sezaryen konusunda da çalışmalar yapıyoruz. 2014 yılında hastane bazlı hekim bazlı çalışma yapacağız. Bir hekim arkadaşımız 100 doğum yaptırdıysa, kaçı ilk doğum kaçı sezaryen, ne kadarı ikinci doğum bunları araştıracağız. Bir doktor 100 reçete yazıyorsa kaçı antibiyotik bunların bilimsel verilerini hekim arkadaşımızla ve hastane ile paylaşacağız.

Yüzde 85’inde antibiyotik varsa bilimsel veri ve kendi uygulamalarını bildireceğiz. 2014 yılın sonunda şayet belirli müeyyide almamız gerekiyorsa bunları planlayacağız. Bu anlamda herhangi bir hastanemize, hekimimize ‘bunu niye böyle yaptın’ diye sorgulama ve müeyyideyi ihtiyacı duyarsak onlarla paylaşarak bu uygulamaya geçmeyi düşünüyoruz. Amacımız gereksiz anjiyo, gereksiz ilaç kullanımı ve sezaryeni önlemek.

Vatandaşlar, mobil cihazlardan ilaç takip sistemini kullanabilecek

Toplantıda, hastanelerin kapatılmasına, ceza verilmesine ilişkin kanun hükmünde herhangi bir değişiklik bulunmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, mobil cihazlardan ilaç takip sisteminin vatandaşlarca da yapılabileceğini müjdeledi. 

Müezzinoğlu, dünya genelinde yaygın olarak görülen ve Türkiye'de çok sayıda kişiyi etkisi altına alan H3N2 virüsüne bağlı herhangi bir salgın durumunun söz konusu olup olmadığı sorusunu, bu yıl yaşanılan grip virüsüne bağlı herhangi bir olağanüstü durumun bulunmadığını belirterek, "Şu anda da sağlık kuruluşlarımıza Türkiye genelinde yansımış kayda geçmiş ölüm vakası söz konusu değil" şeklinde yanıtladı. 

"Her istisnai özelliği olana bir yasal düzenleme yapma şansımız yok" 

Bir gazetecinin, Prof. Dr. Ömer Özkan'ın Tam Gün Yasası ile ilgili eleştiriler yaptığını, bununla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Müezzinoğlu, şunları kaydetti: 

"Biz, bu ülkenin her ferdini, hele hele bilimsel anlamda dünya çapında standartlara gelmiş hocalarımızı, olabildiğince kurumları ile yüzleştirerek, olabildiğince kurumlarıyla bütünleştirerek; kurumlarıyla bütünleştiremediklerimizi de ülkemizin dinamikleriyle bütünleştirerek, ülkemize ve insanımıza hizmet etmesini amaçladık. O nedenle, saat 17.00'den sonra istiyoruz ki hocalarımız o kurumda kariyer sahibi olurlar, o kurumda hoca olurlar. O kurum, bu ülkenin kurumu. O ülkenin kurumu, onlara sıfat verdi, doçent, profesör yaptı.  

Kabiliyetlerini bu ülkenin dinamikleriyle Türkiye'ye ve dünya kamuoyuna sundu. Bu kabiliyetleri, ülkesi ve milletiyle paylaşmasını isteriz. Ama, her istisnai özelliği olana bir yasal düzenleme yapma şansımız yok. Bunun ötesinde daha farklı dinamikler için belirli standartları olan ve ülkemiz için marka değeri olan hocalarımız 'istiyorlarsa vakıf üniversitisi ya da özel hastanelerle de anlaşma yapsın' istedik. Ayrıca, 'kurallar beni bir kalıba sokmak istiyor, ben bu kalıpta yapamam' diyenler için de o zaman dışarıda olur. Biz, ondan sözleşmeli hizmet satın alırız. Bunun da yolunu açtık. Yani bu ülkenin her hekiminden azami istifade edecek alternatifleri koyduk. 

"Hekimleri, cezalandırılacak ya da suçlanacak kitle olarak görmüyoruz" 

"Yıl sonu itibariyle sezaryen ve anjiyoların, yazılan ilaçların ne kadar gerekli olup olmadığının tespit edileceğini ve müeyyide uygulanacağını söylemiştiniz? Bunu açar mısınız?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, müeyyide uygulanacağına ilişkin birşey söylemediğini belirtti.  

Müezzinoğlu, "2014 yılı sonunda müeyyide uygulamamız gerekip gerekmediğinin analizini yapacağız. Belki bu alanların hepsinde başarılı olunduğunu göreceğiz ve yeni alanları çalışacağız. Burada hadiseyi tek taraflı, 'yalnız hekime müeyyide uygulayacağız' gibi bir boyutla söylersek, bu meslekteki arkadaşlarıma haksızlık yaparız. Başarı çıktığında belki ödüllendireceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Hastanın algısının da değişmesi gerektiğinin altını çizen Müezzinoğlu, "Burada hekim arkadaşlarımızı, kamuoyunda cezalandırılacak ya da suçlanacak kitle olarak görmüyoruz. Bilinçlenmemiz gereken bir sürece ihtiyacımız var. Onun için kamu spotları hazırlıyor, medya desteği istiyoruz" diye konuştu. 


Bu haber 1,366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,299 µs