En Sıcak Konular

Türkiye ekonomisi için alarm çanları çalmaya başladı.

27 Ocak 2014 11:29 tsi
Türkiye ekonomisi için alarm çanları çalmaya başladı. Likidite baharının yıldızı gelişen ülkeler, para musluğu kısılınca alarm vermeye başladı. Faizleri artıran Brezilya, Endonezya ve Hindistan’ın parası daha az değer kaybetti.

Türkiye ekonomisi için alarm çanları çalmaya başladı.

 

Haber3

 

 
Likidite baharının yıldızı gelişen ülkeler, para musluğu kısılınca alarm vermeye başladı. Faizleri artıran Brezilya, Endonezya ve Hindistan’ın parası daha az değer kaybetti. Türkiye ve G. Afrika ise en fazla değer yitiren ülkeler oldu.

Küresel krizin alevlendiği 2008’de, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) uygulamaya başladığı parasal genişleme, en çok gelişen ülkelere yaradı. Fed’in dolarları ile ellerindeki tahvilleri paraya çeviren Amerikan bankaları, kazandıkları likiditeyi faizin daha yüksek olduğu, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelerde değerlendirdi. Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika gibi gelişen ülkeler, bu sıcak parayla 2010 ve 2011’de hem yüksek büyüme oranları yakaladı hem de cari açıklarını finanse etti.

Sıcak paranın gittiği bu ülkelerin yerel para birimleri değer kazanırken hisse senedi piyasaları tarihi rekorlar kırdı. Merkez bankaları sıcak para akınından korunmak için peş peşe faizleri indirdi. Döviz cephesindeki gerileme enflasyona da olumlu yansıdı. Bu pozitif senaryo, Fed Başkanı Ben Bernanke’nin, 2013 yılı mayıs ayında tahvil alımları azaltmaya başlayacak-larını ve 2014 yılında da sonlandırılabilecekleri sinyalini vermesine kadar devam etti.  

Fed’in tahvil alımlarını azaltma takvimi dünya piyasalarında gündemi belirlerken, bunun gelişen ülkeler üzerindeki etkileri ağır oldu. Bernanke’nin açıklamaları ‘para bolluğu’ bitecek endişesini beraberinde getirdi. Bu ülkelerden para çıkışları hız kazandı. Önce borsalarda sert satış dalgaları yaşanırken peşinden yerel para birimleri dolar karşısında hızla değer kaybetti. Faizler arttı. Türkiye’de nisan ve mayıs aylarında yüzde 4.6’ya kadar gerileyen piyasa faizleri hızla tırmanışa geçti. Piyasa faizi de denilen gösterge faizi bugün yüzde 10’un üzerinde seyrediyor. Tersine dönen rüzgârı durdurmak için gelişmekte olan ülke merkez bankaları faiz silahını çekerek, kurdaki yüksek volatiliteye karşı önlem almaya çalışıyor.

Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunu, piyasalarının derin olmaması. Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye hareketlerin-deki göreli küçük oynaklıklar, bu ülkelerde büyük boyutlarda fiyat hareketlerine yol açabiliyor.
Merkez faiz silahını kullanmıyor

Tür­ki­ye­’de Mer­kez Ban­ka­sı (MB) pa­ra po­li­ti­ka­sı­nı uy­gu­lar­ken pi­ya­sa fa­iz­le­ri­ni ve li­ki­di­te­si­ni et­ki­le­mek için et­kin ola­rak 2013 yı­lın­da fa­iz ko­ri­do­ru ara­cı­nı kul­lan­dı. 2013 ba­şın­da yüz­de 5,50 dü­ze­yin­de olan po­li­ti­ka fai­zi, ocak ve ma­yıs ay­la­rın­da 50 baz pu­an dü­şü­rü­le­rek yüz­de 4.50’ye çe­kil­di.

Ser­ma­ye çı­kış­la­rı­nın baş­la­dı­ğı ve kur­da­ki oy­nak­lı­ğın art­tı­ğı ma­yıs ayın­dan son­ra­ki sü­reç­te MB, fa­iz ko­ri­do­ru alt sı­nı­rın­da ya­ni ge­ce­lik borç­lan­ma fai­zin­de de­ği­şik­lik yap­maz­ken, fa­iz ko­ri­do­ru­nun üst sı­nı­rı­nı oluş­tu­ran ge­ce­lik borç ver­me fa­izi­ni 2 kez yük­selt­ti. Ca­ri açı­ğın yüz­de 7.5 se­vi­ye­le­rin­de ol­du­ğu Tür­ki­ye­’de ma­yıs ayın­dan bu ­ya­na TL’­de­ki de­ğer kay­bı 26,22 se­vi­ye­si­ne ulaş­tı.
 



Bu haber 1,507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,488 µs