En Sıcak Konular

Faiz kılıcı 200 milyarlık krediyi kesecek

28 Ocak 2014 10:01 tsi
Faiz kılıcı 200 milyarlık krediyi kesecek Kurdaki önlenemeyen yükselişe karşı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırınca, “Merkez faiz artıracak” beklentisi hesapları değiştirdi.

Faiz kılıcı 200 milyarlık krediyi kesecek

 

HaberTürk

 



Kurdaki önlenemeyen yükselişe karşı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırınca, “Merkez faiz artıracak” beklentisi hesapları değiştirdi. Merkez’in kararını beklemeyen bankalar hemen ayarlamaya geçerken, sektörde ortalama mevduat faizi yarım puan arttı. Bankacılar, ortalama yüzde 9.5 seviyelerinde bulunan mevduat faizlerinin açıklamayla birlikte yüzde 10’lar seviyelerine yükseldiğini belirtiyor.

200 MİLYAR TL’LİK KREDİNİN FAİZİ ARTACAK

Herkesin merak ettiği bir diğer cephe ise Merkez Bankası’nın faizleri artırması halinde kredi faizlerinde durumun ne olacağı? Kullanılan bireysel kredilerin tamamına yakını sabit faizli olduğu için Merkez’in faiz artırması halinde bireysel kredilerde bir etkilenme söz konusu olmayacak. Ancak ticari kredi tarafında durum pek de öyle değil. Bankacılar özellikle ticari kredilerin içinde yer alan rotatif kredilerde (belirli teminat karşılığında bankaların firmalara açtığı limitler çerçevesinde kullandıkları kredi) Merkez’in faiz artırması durumunda 1 hafta içinde faizlerin artacağını ifade ediyor.

400 milyar lira seviyesinde olan ticari kredilerin yaklaşık yarısının yani 200 milyarının rotatif kredi olduğu belirtiliyor. Bu da 200 milyar liralık kredinin faizi artacak anlamına geliyor. 

VADESİ GELEN VATANDAŞ DÜN MERKEZ’İ BEKLEDİ

Toplantı haberinden sonra vatandaş da Merkez’i izlemeye aldı. Bankacılar, dün mevduatta vade dönüşümü gelen vatandaşların çoğunun parasını bir günlük faize koyduğu ve Merkez Bankası’nın kararını beklemeye geçtiğini belirtiyor. Fırsatı kaçırmak istemeyen vatandaşın, parasını bir günlük faize bağlarayak beklemeye geçtiği ifade ediliyor.


Bu haber 1,432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,989 µs