En Sıcak Konular

TL'deki baskı devam ediyor

30 Ocak 2014 09:51 tsi
TL'deki baskı devam ediyor Merkez Bankası'nın faiz artırarak müdahalede bulunduğu kur, Fed tahvil kararı ve Çin verileri sonrasında tekrar çıkışa geçti. Global olumsuz hava TL üzerindeki baskının devam etmesine sebep oluyor

TL'deki baskı devam ediyor

 

Dünya

 

 

Merkez Bankası'nın faiz artırarak müdahalede bulunduğu kur, Fed tahvil kararı ve Çin verileri sonrasında tekrar çıkışa geçti. Global olumsuz hava TL üzerindeki baskının devam etmesine sebep oluyor
TCMB'nin sert faiz artış kararı ardından değer kazanan kur ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltma kararı öncesi gelişmekte olan ülkelerden çıkışlarla dün sert yükselirken, baskının devam ettiği TL'de dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek.

ABD Merkez Bankası (Fed) gelişmekte olan piyasalarda son dönemde görülen dalgalanmalara rağmen, tahvil alımlarını aylık 10 milyar dolar daha azaltarak 75 milyar dolardan 65 milyar dolara düşürme kararı aldı.

Çin'de açıklanan imalat PMI verisinin 49.5 ile altı ayın en düşük seviyesinde yer alması da piyasayı olumsuz etkileyen bir diğer gelişme oldu.

Bu iki unsur nedeniyle bu sabah itibariyle gelişmekte olan piyasalardaki satış baskısının evam ettiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Ancak piyasa oldukça illikit. Dün dolar/TL'nin hızla 2.17'lerden 2.32'lere yükselmesinin bir nedeni de buydu. Önceleri TL değer kaybında gelişmekte olan ülkeler arasında başı çekiyordu. TCMB'nin faiz artırımları bizi en azından ilk sıradan aşağı çekti ancak TL'de hala baskılar devam ediyor" dedi.

Bankacılar dün sabah saatlerinde dolar/TL'de görülen yükselişte kurun seviyesini ertelenmiş talepleri açısından uygun bulan kurumsal yatırımcıların döviz talebinin etkili olduğunu, TCMB'nin ek parasal sıkılaştırma uygulamasını kaldırmasının da yükselişi biraz hızlandırdığını söyledi.

Öte yandan Güney Afrika merkez bankasının dün açıkladığı faiz artırım kararının da piyasalarca yeterli görülmemesi bütün gelişmekte olan ülke para birimlerinde olduğu gibi TL'de baskı yarattı.

TCMB'nin ara PPK açıklaması öncesi 2.39 ile gördüğü tarihi zirvesinden yönünü aşağı çeviren dolar/TL dün sabah 2.1635 seviyesine kadar geriledikten sonra bu seviyeden gelen kurumsal talep ve gelişmekte olan ülke para birimlerine gelen satış baskısı ile gün içinde tekrar 2.32 seviyesine kadar yükseldi.

Dün saat 1751'de 2.2530/2.25502 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah illikit piyasada 2.2805'e kadar yükseldikten sonra saat 0850'de 2.2650/2.2690 seviyesinden işlem görüyor.

Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.6725 seviyesinde.

Tahvil bono piyasasında ise TCMB'nin faiz artışı ardından en kısa vadeli tahvillerin getirisi en uzun vadeye göre daha yüksek seviyede oluştu. Bono piyasasında tüm vadelerde getiriler TCMB'nin artık daha enflasyon odaklı olacağı beklentisiyle geriledi.

Tahvil-bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemlerde yüzde 10.81, valörlüde yüzde 10.88 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta son işlemlerde yüzde 10.19 seviyesindeydi.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Fed kararları ve Çin'deki veriler nedeniyle dış piyasalarda hava kötü. Dolayısıyla piyasa açılışında bir miktar satış eğilimi görmemiz olası. Uzun vadeli tahvillerde tekrar yüzde 10.30 seviyelerine hareket olabilir. Ancak gün içinde
rüzgar tersine dönebilir" dedi.

Aynı bankacı TCMB'nin bugün açacağı repo ihalesinin de izleneceğini belirterek, "Dün yüksek tutarda likidite verdi piyasaya. Böylece büyük bankalar açıklarını bir ölçüde kapattı. Bugün de yüksek tutarda ihale açarsa TL'yi biraz bozabilir. Tersi durumda bankalar BIST'e yönelecektir" dedi.


Bu haber 1,262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,459 µs