En Sıcak Konular

Kuzey Irak'ta 1500 Türk Firması Faaliyet Gösteriyor

1 Nisan 2014 10:07 tsi
Kuzey Irak'ta 1500 Türk Firması Faaliyet Gösteriyor Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren 1500 Türk firmasının bölgedeki kalkınmayı sağladığını söyledi.

Kuzey Irak'ta 1500 Türk Firması Faaliyet Gösteriyor

 

Haberler.com

 

Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren 1500 Türk firmasının bölgedeki kalkınmayı sağladığını söyledi.
Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Kuzey Irak’ın kalkınmasını Türk firmalarının sağladığını söyledi. 

İnam, özerk yönetimin Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre kasım ayı itibariyle, Kuzey Irak’ta 1226 Türk firmasının kayıtlı olduğunu belirtti. 

Bu oranın bölgedeki kayıtlı yabancı firmaların yüzde 46’sına denk geldiğini aktaran İnam, 300 kadar firmanın da bölgede ortaklık yaptığını, böylece 1500-1600 civarında irili ufaklı Türk firmasının bu bölgede ticari faaliyet yürüttüğünü dile getirdi.

İNŞAAT BAŞI ÇEKİYOR

İnam, Türkiye’den gelen gazetecilerin sorularını yanıtladı. İnam, Türk şirketlerinin başta inşaat olmak üzere berberden otomobil kiralamaya, restorandan sigortacılığa, otelden enerji yatırımlarına kadar hemen hemen her ekonomik alanda faaliyet gösterdiklerini açıkladı. 

İnam, bölgedeki siyasi istikrar ve güvenlikten ötürü yabancı firmaların da yatırım yapmaya geldiğini belirterek, Türkiye’nin bundan sonra “planlı ve projeli” bir şekilde ilerlemesi gerektiğini vurguladı. 

İnam, “Buraya ekonomi bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl 950 milyon dolar civarında bir yatırım yapılmış. 2013’ün başından bu yana resmi kurumlardan, değeri 1.5 milyar dolar civarında 54 iş alınmış. Yatırımlar sürekli artıyor” dedi.

'5 SINIR KAPISI GEREKLİ'

Irak’ın Almanya’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük ihracat ortağı olduğunu vurgulayan İnam, 12 milyar dolarlık bir ticaretin gerçekleştiğini aktardı. 

İnam, ticaretin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için sınır kapısı sayısının acilen artırılması gerektiğini belirterek, “12 milyar dolarlık ticaret habur kapısıdan yapılıyor. Günde en az 3 bin adet araç geçiyor, ancak ihtiyacı karşılamıyor. İki köprü var, bakımlarını bile yapamıyoruz. Birini bakıma alsak diğeri trafiği taşıyamayacak” dedi. 

ERBİL-BAĞDAT MUTABAKATI

İnam, şöyle konuştu:
İnam, petrol görüşmelerinde Bağdat ve Erbil arasındaki her türlü mutabakata razı olduklarını belirterek, “Anlaşmalarını bekliyoruz. Bağdat’ın da rızasını almak istiyoruz, ama rıza almak süreci sonsuza kadar beklemeyi gerektirmez” dedi.


Bu haber 1,984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,425 µs